Ερώτηση του Ευρωβουλευτή Μ. Κεφαλογιάννη για τα ημιτελή έργα των Ιονίων Νήσων.

Κοινωνία Ερώτηση του Ευρωβουλευτή Μ. Κεφαλογιάννη για τα ημιτελή έργα των Ιονίων Νήσων.

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης αναφορικά με τα ημιτελή έργα στα Ιόνια Νησιά.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση του: «Κατέθεσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα έργα των Ιονίων Νήσων που παραμένουν ημιτελή, αν και χρηματοδοτήθηκαν από τα κοινοτικά κονδύλια, ένα τέτοιο έργο είναι και το νοσοκομείο Ζακύνθου αφού ουδέποτε λειτούργησε σε αυτό η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Αυτά τα έργα πρέπει να καταστούν λειτουργικά, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί η χώρα μας.

Η ερώτηση που υπέβαλα, χτυπάει ένα καμπανάκι προς την κυβέρνηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει αναβαθμισμένους μηχανισμούς ελέγχου για τα έργα που έχει χρηματοδοτήσει. Είναι πολύ απλό να λυθεί το θέμα της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ζακύνθου. Όπως ακριβώς κάνουμε και στο σπίτι μας, στην οικογένειά μας, μια οικονομία και μια χριστή διαχείριση των χρημάτων, για να φτιάχνουμε πράγματα και να βελτιώνουμε τις συνθήκες που ζούμε, έτσι ακριβώς πρέπει να λειτουργεί και ο κρατικός τομέας και στον χώρο της Υγείας.

Δεν έχει σημασία αν καθυστερούν οι διαδικασίες του δημοσίου, αν δεν γίνονται προσλήψεις. Στενοχωριέμαι που μπαίνω σε Νοσοκομεία της Αθήνας και τα βλέπω να καταρρέουν, επειδή δεν λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός, επειδή το τέρας της γραφειοκρατίας καλά κρατεί. Υπάρχουν κηπουροί χωρίς αντικείμενο εργασίας σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν κήπο όταν στα ίδια νοσοκομεία δεν υπάρχει το απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό.

Η κοινή λογική προτάσσει το αυτονόητο, που είναι η καλή υπηρεσία προς τον πολίτη, και δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει αν αυτό θα γίνει ακόμα και με σύμπραξη δημοσίου τομέα και ιδιώτη, αρκεί να λειτουργήσει. Ο έλεγχος ασφαλώς και πρέπει να ανήκει στο κράτος, όμως μην δαιμονοποιούμε την σύμπραξη με ιδιώτη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να δώσει μια διορία δύο ετών, για να καταστεί ένα έργο το οποίο έχει χρηματοδοτήσει, όπως το Νοσοκομείο Ζακύνθου, λειτουργικό. Η ερώτησή μου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ένα καμπανάκι όχι μια τιμωρία.»

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη είναι η εξής:

«Στη χρονική περίοδο που διανύουμε η χώρα μου έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει τα προγράμματα 2007-2013 με την εμπρόθεσμη παράδοση των ημιτελών έργων που έχουν λάβει παράταση. Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες τα έργα που είναι ημιτελή θα πρέπει να είναι λειτουργικά έως τις 15 Μαρτίου 2019 και ακολούθως να ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση έως την ανελαστική προθεσμία της 31ης Μαρτίου. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να επιστραφούν στην ΕΕ τα κονδύλια που έχουν χορηγηθεί για τα συγκεκριμένα έργα.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Ποια έργα στην περιοχή των Ιονίων Νήσων που χρηματοδοτήθηκαν από τα κοινοτικά κονδύλια του προγράμματος 2007-2013 παραμένουν ακόμη ημιτελή;

– Ποια είναι η σχετική ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση;

– Τι προτίθεται να κάνει σε περίπτωση που τα συγκεκριμένα έργα δεν καταστούν λειτουργικά εντός των προβλεπομένων ημερομηνιών;»


Πηγή