Μήνυμα της ΕΛΜΕ-ΚΙ στους μαθητές για την 25η Μαρτίου

ΜΗΝΥΜΑ του ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες

Τιμούμε σήμερα τους αγωνιστές του λαού μας τους αγωνιστές της ελληνικής επανάστασης του 1821.

Οι κινητήριες δυνάμεις της επανάστασης (έμποροι, καραβοκυραίοι, μικροβιοτέχνες, αγρότες με μικρό ελεύθερο κλήρο, λαός και οι οπλισμένοι κλέφτες), πάλεψαν για την εθνική απελευθέρωση και την συγκρότηση του ελληνικού έθνους – κράτους. Πάλεψαν κόντρα στους αντιδραστικούς κοτζαμπάσηδες και την επίσημη εκκλησία, που αρχικά ήταν εχθροί της επανάστασης και ταυτισμένοι με την οθωμανική εξουσία, ενώ αργότερα ερχόμενοι σε συμβιβασμό συμμετείχαν σε αυτήν, προκειμένου να πάρουν μέρος στην εξουσία της μετέπειτα άρχουσας τάξης.

Το πραγματικό πρόβλημα των εκμεταλλευτών του λαού, των Φαναριωτών, και των κοτζαμπάσηδων, ήταν ότι ό ίδιος ο επαναστατημένος λαός με τα όπλα, θα αφαιρούσε τα προνόμιά τους και θα αποκτούσε ο ίδιος δικαιώματα.

Στο φλογερό επαναστάτη Παπαφλέσσα ο Παλαιών Πατρών Γερμανός έλεγε : «Πού πολεμοφόδια; Πού όπλα; Πού χρήματα πολυάριθμα; Πού στρατός πεπαιδευμένος; Πού στόλος εφοδιασμένος;». Για να καταλήξει: «… Αλλ' εις την εποχήν ταύτην οποία δείγματα θετικότητας έχομεν, διά να πιστεύσωμεν όσα λέει ο Δικαίος και όσα γράφει ο Υψηλάντης;». Ο Σωτήρης Χαραλάμπης επίσης είπε: «…εμείς εδώ, αφού ξεκάνουμε τους Τούρκους, σε ποιον θα παραδοθούμε; Ποιον θα 'χουμε ανώτερο; Ο ραγιάς, αφού πάρει τα όπλα δε θα μας ακούει πια και δε θα μας σέβεται …» «Κάλλιο οι Τούρκοι κι ο ραγιάς υπόδουλος, παρά λεύτερο έθνος με το λαό να 'χει δικαιώματα»!

Αλλά ο Παπαφλέσας τούς δίνει την πρέπουσα απάντηση: «Η επανάσταση είτε θέτε είτε όχι θα γίνει! Πάρτε το απόφαση. Αν εσείς γυρεύετε να την εμποδίσετε, εγώ πήρα προσταγή από την Αρχή να ξεσηκώσω το λαό και να την κάνω. Και τότες όποιον βρουν ξαρμάτωτο οι Τούρκοι, ας τον κόψουν…»

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες

Η ελληνική επανάσταση με το συνειδησιακό της υπόβαθρο να έχει ρίζες του στη γαλλική αστική Επανάσταση του 1789, δεν ήταν μόνο εθνικοαπελευθερωτική αλλά ήταν παράλληλα και κοινωνικοταξική, αφού απαιτούσε να αντικαταστήσει το ιστορικά ξεπερασμένο φεουδαρχικό καθεστώς της οθωμανικής αυτοκρατορίας, με μια ανώτερη κοινωνική βαθμίδα, τον καπιταλισμό. Η δράση των καταπιεσμένων λαϊκών μαζών ενάντια στην παλιά εξουσία και την ξεπερασμένη ιστορικά κοινωνία, ήταν και θα παραμείνει νομοτέλεια και καμιά εξουσία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε αυτό.

Οι αγωνιστές του 1821 τότε τόλμησαν και ήρθαν σε σύγκρουση την Ιερή Συμμαχία της τότε Ευρωπαϊκής Αντίδρασης. Δεν είχαν καθόλου όμως στο μυαλό τους μια νέα τυραννική Ευρώπη της εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Σήμερα, στα πλαίσια του σάπιου και ξεπερασμένου πλέον συστήματος που βιώνουμε, η επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις του κεφαλαίου γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη η ζωή και το μέλλον της νεολαίας και των λαών όλου του κόσμου. Σήμερα, που χτυπιέται με λύσσα κάθε δικαίωμα και κάθε κατάκτηση, αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα όπως και το 1821, να περάσουμε σε μια νέα ανώτερη κοινωνική βαθμίδα που θα καταργήσει τους εκμεταλλευτές της μισθωτής εργασίας που συσσωρεύουν αμύθητο πλούτο πάνω στα αποκαΐδια των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων.

Σήμερα που η άρχουσα τάξη της Ελλάδας με τις κυβερνήσεις της συμμετέχει στη δράση και στην εξάπλωση της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων και τους πολέμους της διεκδικώντας τα συμφέροντα των ενεργειακών κολοσσών, οι κυρίαρχοι πολιτικοί της εκφραστές της θα δώσουν το δικό τους νόημα και περιεχόμενο της «εθνικά υπερήφανης και ισχυρής» Ελλάδας που είναι ισχυρός «παίχτης» στην περιοχή. Η επαίσχυντη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, που έγινε με απαίτηση των ΗΠΑ, ενισχύει τις εθνικιστικές, αλυτρωτικές κραυγές, που ρίχνουν νερό στο «μύλο» του φασισμού. Είναι το μεγαλύτερο ψέμα ότι αυτή η πολιτική ωφελεί το λαό, που θέλει να ζει ειρηνικά με όλους τους γειτονικούς λαούς.

Η ελληνική επανάσταση που γκρέμισε το παλιό διδάσκει και αφυπνίζει. Η νεολαία και όλα τα λαϊκά στρώματα που ζουν την μιζέρια και την κόλαση της ανεργίας και της ανασφάλειας, που ζουν την βία των πολέμων και της προσφυγιάς, μπορούν να οργανώσουν τη δική τους αντεπίθεση, το δικό τους μέτωπο για τη δική τους εξουσία χωρίς τους προστάτες της Ε.Ε, ΝΑΤΟ του ΔΝΤ, σε μια κοινωνία που θα βασιλεύει η ειρήνη, η αλληλεγγύη και η ευημερία για όλους και όχι τα κέρδη και οι πόλεμοι.

Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821

Αργοστόλι 22/3/2019

Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας

Δημήτρης Μαντζουράτος

Σοφία Ποταμιάνου


Πηγή