Αχαϊα: Σεμινάρια κατά της απάτης κάνει η Αστυνομία σε ηλικιωμένους των ΚΑΠΗ

Με έντονο ενδιαφέρον από τα άτομα της τρίτης ηλικίας, ξεκίνησε χθες η ενημερωτική εκστρατεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας και του Συνδέσμου Αποστράτων πρώην Χωροφυλακής και Ελληνικής Αστυνομίας Νομού Αχαΐας, για την προστασία των πολιτών από τις απάτες.

Για τη μάστιγα της εποχής, που έχει ως θύματά της κυρίως τα ηλικιωμένα άτομα, ξεκίνησε από χθες ένας κύκλος ενημερωτικών εκδηλώσεων στα ΚΑΠΗ της Πάτρας και της Ναυπάκτου. Στο Α΄ ΚΑΠΗ του Δήμου Πατρέων, το ενδιαφέρον ήταν μεγάλων καθώς η συμμετοχή ξεπέρασε τα 70 άτομα.

Τα τελευταία χρόνια, είναι πολλά τα περιστατικά ηλικιωμένων ατόμων που πέφτουν θύματα εξαπάτησης, χάνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Το πιο πρόσφατο περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ηλεία, όπου άγνωστη δράστης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με 73χρονη ημεδαπή και προσποιούμενη την αστυνομικό, με το πρόσχημα ότι η κόρη της ενεπλάκη σε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, της ζήτησε να της παραδώσει 10.000 ευρώ, προκειμένου να αποφύγει τις νομικές συνέπειες.

Στη συνέχεια, άγνωστος συνεργός της, μετέβη στην οικία της παθούσας, όπου παρέλαβε το προαναφερόμενο χρηματικό ποσό.

Τέτοια περιστατικά γίνονται συχνά και προκύπτουν σε μεγάλο βαθμό από την άγνοια των θυμάτων, για τη μεθοδολογία των απατεώνων, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην άσκηση ψυχολογικής βίας και σοκ.

Στις ενημερωτικές διαλέξεις γίνεται αναφορά στη μεθοδολογία των απατεώνων, στην παροχή συμβουλών προς τους πολίτες, στην ανάλυση της ψυχολογικής διάστασης του φαινομένου, καθώς και μέσω της αξιοποίησης των εμπειρικών γνώσεων από τους απόστρατους του Σώματος.

Επιπλέον, προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ελληνικής Αστυνομίας και βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις στις οποίες αποτυπώνονται πραγματικά περιστατικά, από πολίτες που εξαπατήθηκαν οι ίδιοι ή άλλα μέλη των οικογενειών τους.

Κατά τη χθεσινή εκδήλωση, πολλοί ηλικιωμένοι του ΚΑΠΗ παραδέχθηκαν ότι άγνωστοι τους έχουν προσεγγίσει με παρόμοιους τρόπους και έχουν αποπειραθεί να τους εξαπατήσουν. Σε άλλες περιπτώσεις, άτομα αυτής της ηλικίας, ως ευάλωτα, πέφτουν εύκολα και θύματα κλοπής, συνήθως στις λαϊκές αγορές όπου πηγαίνουν για τα ψώνια του σπιτιού.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Ελλάδας ταξίαρχος Νικόλαος Κοτρωνιάς, ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Θεόδωρος Τουλγαρίδης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Πρώην Χωροφυλακής και Ελληνικής Αστυνομίας Νομού Αχαΐας Κωνσταντίνος Βοργιάς.

Επιπλέον, παρέστησαν ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας ταξίαρχος Βασίλειος Τσούρας, ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών αστυνομικός διευθυντής Ανδρέας Τσαπικούνης και ο βοηθός του γενικού περιφερειακού αστυνομικού διευθυντή, αστυνομικός διευθυντής Γεώργιος Σωτηρόπουλος.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρόμοιες εκδηλώσεις θα επαναληφθούν στον Δήμο Πατρέων, σήμερα στις 10 το πρωί στο Β΄ ΚΑΠΗ στην οδό Καζαντζάκη αριθ. 21, στην Αγυιά Πατρών και την Πέμπτη στις 5:30 το απόγευμα στο Γ΄ ΚΑΠΗ του Δήμου Πατρέων, οδος Αιδηψού 2 στον Αγιο Ιωάννη Πράτσικα Πατρών.

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση στο ΚΑΠΗ του Δήμου Ναυπακτίας, οδός Πλαστήρα Νικολάου 3.

Ομιλητές στις παραπάνω ενημερωτικές διαλέξεις είναι ο τμηματάρχης του Τμήματος Ασφαλείας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών αστυνομικός υποδιευθυντής Ιωάννης Σταθούλιας, ο προϊστάμενος του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Δυτικής Ελλάδας, αστυνόμος Β΄ Ιγνάτιος Τριανταφύλλου, ο αστυνόμος Β΄ Βασίλειος Πολυγένης του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπακτίας, οι αστυνόμοι Β΄ Ειδικών Καθηκόντων – ψυχολόγοι Ιωάννα Τσάκωνα και Θεοδώρα Χασάπη και ο αντιστράτηγος εα και μέλος του Συνδέσμου Αποστράτων Θεόδωρος Ρέγκλης.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρών και του Δήμου Ναυπακτίας.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.

  • Δημοσιεύτηκε:

    10 Απριλίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία