Αύριο το θεματικό πάρκο «Κίνδυνοι και εθισμοί στο διαδίκτυο» στο 1ο Δημοτικό Κάτω Αχαΐας


Η Περιφερειακή Δ/νση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας – Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Τμήμα Αγωγής Υγείας, σε συνεργασία με την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Δ/νση Δυτικής Ελλάδας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διοργανώνουν Θεματικό Πάρκο με αντικείμενο «Κίνδυνοι και Εθισμοί στο Διαδίκτυο» το οποίο θα λειτουργήσει στην Κ. Αχαΐα, στις 2-4-2019, με ώρες λειτουργίας 9:00-15:00, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αχαΐας και απευθύνεται, κυρίως, σε μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων. Οι ώρες λειτουργίας για τους μαθητές είναι 9.00-13.00 και χωρίζονται σε 3 ζώνες διάρκειας περίπου 80 λεπτών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των σχολείων οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τέσσερις βιωματικές – διαδραστικές δραστηριότητες:

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1η: Συμπεριφορές εθισμού στο διαδίκτυο

Περιγραφή : Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα θα συμμετέχουν μέχρι 25 παιδιά, όπου θα πραγματοποιείται παρουσίαση με αντικείμενο «συμπεριφορές εθισμού στο διαδίκτυο» και στη συνέχεια τα παιδιά θα χωρίζονται σε δυο ομάδες, όπου θα συμμετέχουν σε παιχνίδι γνώσεων σχετικά με το προαναφερόμενο αντικείμενο. Το παιχνίδι θα είναι διαδραστικό – βιωματικό, τύπου buzzer, στο οποίο οι μαθητές θα κληθούν να απαντήσουν σε έντεκα ερωτήσεις τύπου σωστό –λάθος, όπου σε διαφάνεια μετά από κάθε ερώτηση θα επιδεικνύεται η σωστή απάντηση.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2η: Κίνδυνοι στο διαδίκτυο

Περιγραφή: Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα θα συμμετέχουν μέχρι 25 παιδιά, όπου θα προβληθεί βίντεο με αντικείμενο το grooming και τα chatrooms. Οι Αξιωματικοί – ομιλητές θα δώσουν έμφαση στους κίνδυνους συνομιλίας με αγνώστους και συμβουλές στους μαθητές. Θα υπάρξει και σύντομη παρουσίαση με αντικείμενο το cyber bullying και τα social media, με αναφορά και περιγραφή των παραπάνω όρων και των κινδύνων που κρύβονται στα δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως facebook, instagram, twitter. Στη συνέχεια, τα παιδιά θα συμμετέχουν σε quiz, το οποίο θα προβάλλεται ταυτόχρονα σε δυο υπολογιστές, όπου θα απαντούν σε ερωτήσεις, ειδικότερα για grooming, cyber bullying και social media.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3η: Τάπητας – κίνδυνοι εθισμός στο διαδίκτυο

Περιγραφή: Θα αναπτυχθεί τάπητας διαστάσεων (4χ5 μέτρα περίπου) στον οποίο θα αποτυπώνεται παιχνίδι τύπου monopoly, το οποίο θα αποτελείται από δεκαέξι τετράγωνα (θέσεις).

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 4η: Ζωγραφική

Περιγραφή: Οι μαθητές σχεδιάζουν ελεύθερα τις εντυπώσεις τους από το θεματικό πάρκο που θα αναρτηθούν στους τοίχους περιμετρικά της έκθεσης.

Το υλικό των δραστηριοτήτων έχει σχεδιαστεί από εξειδικευμένο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τη σύμφωνη γνώμη της εκπαιδευτικής κοινότητας.


Πηγή