Διακήρυξη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στα Ιόνια

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ 2019

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ!

  1. ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

Παραμένουμε πιστοί στις ιδρυτικές αρχές της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στα Ιόνια και, ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε τη μεγάλη επικαιρότητά τους στην παρούσα συγκυρία, σχεδόν μία δεκαετία μετά.

Δηλώνουμε την αταλάντευτη προσήλωσή μας στο αντικαπιταλιστικό μεταβατικό πρόγραμμα και στους βασικούς άξονές του:

  • Έξοδος από την Ε.Ε, το ευρώ και το ΝΑΤΟ, από διεθνιστική και επαναστατική σκοπιά
  • Πλήρης, ριζική, μονομερής διαγραφή του χρέους
  • Υπαγωγή των στρατηγικών τομέων της οικονομίας σε εργατικό και λαϊκό έλεγχο
  • Κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και όλων των αντεργατικών και αντιλαϊκών νόμων
  • Διατήρηση και επέκταση των εργασιακών, πολιτικών, κοινωνικών δικαιωμάτων για όλους, χωρίς καμία διάκριση
  • Προστασία του δημόσιου πλούτου και των δημόσιων αγαθών

Το πρόγραμμα αυτό, κατά τη γνώμη μας, αποτέλεσε τη μεγάλη προσφορά της Επαναστατικής Αριστεράς στους εργαζόμενους και το λαό, αφότου η πρόσφατη μεγάλη δομική κρίση του καπιταλισμού χτύπησε και τη χώρα μας.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές βρεθήκαμε σε όλες τις λαϊκές κινητοποιήσεις, για συνολικότερα αλλά και τοπικά ζητήματα. Στόχος μας πάντα ήταν, είναι και θα είναι όχι να πρωταγωνιστούμε σε παρελάσεις “παραγόντων” μπροστά στις κάμερες, αλλά να στηρίζουμε τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες. Ανάμεσα στον αριστερό κυβερνητισμό και την παραπομπή όλων των κρίσιμων ζητημάτων σε ένα ασαφές μέλλον, εμείς επιλέγουμε τη μετωπική πάλη με ξεκάθαρες και σταθερές αρχές.

Θεωρούμε τη συμμετοχή μας στην τωρινή εκλογική αναμέτρηση όχι μια απλή συνέχεια των προηγούμενων προσπαθειών μας αλλά μια επανεκκίνηση. Είναι ώρα να ξαναβγούν στο προσκήνιο τα σημαντικά ζητήματα, γενικότερα και τοπικά, από τη σκοπιά των αναγκών των εργαζομένων και του λαού. Η άποψη ότι τα τοπικά ζητήματα δεν έχουν καμία σχέση με το κεντρικό πολιτικό σκηνικό, ότι “όλοι μαζί θα συνεργαστούμε, για να επιλύσουμε τα τοπικά προβλήματα” είναι κακόβουλη και φτηνή προπαγάνδα. Όσο γοργά προχωράει η οικοδόμηση του τοπικού κράτους (περιφερειών και δήμων ) στην υπηρεσία του κεφαλαίου, άλλο τόσο γρήγορα πρέπει να συντονιστούν και να δυναμώσουν και οι αντιστάσεις των εργαζομένων και του λαού.

  1. Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ – Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Σε παγκόσμιο επίπεδο διανύουμε μια περίοδο αβέβαιης, αναιμικής και ασταθούς οικονομικής ανάκαμψης, που διατέμνεται από εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς σε ολόκληρο τον πλανήτη αλλά και στο εσωτερικό υπερεθνικών σχηματισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η βαρβαρότητα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων γεννάει σποραδικές αλλά ελπιδοφόρες αντιστάσεις και, παράλληλα, τροφοδοτεί ένα ογκούμενο κύμα με ακροδεξιά, ρατσιστικά και φασιστικά χαρακτηριστικά.

Στη χώρα μας, η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ( με ή χωρίς ΑΝΕΛ) εμπεδώνει την κυριαρχία της διεθνούς και εγχώριας ολιγαρχίας, μετατρέποντας το μνημονιακό καθεστώς σε εδραιωμένη, καθημερινή πραγματικότητα. Η πλήρης υποταγή στον ευρωατλαντικό άξονα, η συνέχιση της αιματηρής λιτότητας, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και η εκποίηση του δημόσιου πλούτου επενδύονται με προεκλογικές υποσχέσεις για παροχές-ελεημοσύνες.

Ο Κλεισθένης Ι δεν αποτελεί μια εκ βάθρων αλλαγή στην κατ΄ ευφημισμό, πλέον, τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά τη συνέχεια, τον «εκσυγχρονισμό» και την εμπέδωση των προηγούμενων πλαισίων, με στόχους:

  • την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων μέσω του τοπικού κράτους
  • την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη πρόσδεση και διαπλοκή περιφερειών και δήμων με τα αστικά συμφέροντα και σχεδιασμούς
  • την προώθηση της επιχειρηματικότητας και ανταποδοτικότητας στη λειτουργία τους
  • τη σταδιακή συρρίκνωση έως εξαφάνιση των κοινωνικών υπηρεσιών
  • τη μεγαλύτερη φορομπηξία
  • την ένταξη των ΟΤΑ στο συνολικότερο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης προς όφελος του κεφαλαίου.

Συνολικά, παρά τα πυροτεχνήματα περί απλής αναλογικής και συμμετοχής του λαού στις αποφάσεις, επιχειρείται η αναβαθμισμένη διασύνδεση του τοπικού με το κεντρικό κράτος και το υπερεθνικό επίπεδο, με βαθύτερη σύμφυση των τριών επιπέδων. Το τοπικό κράτος συνδέεται, δηλαδή, απευθείας και στενότερα με το κεφάλαιο, εγχώριο και υπερεθνικό, και την ΕΕ. Οι περιφέρειες και οι δήμοι δεν έχουν καμιά σχέση με δημοκρατία και λαϊκή συμμετοχή, υπάρχουν τόσο ασφυκτικά πλαίσια που δεν επιτρέπουν να υπάρξει – και, πολύ περισσότερο, να εφαρμοστεί – οποιοδήποτε στοιχειωδώς ανεξάρτητο φιλολαϊκό σχέδιο. Επιπλέον, με μοχλό ένα κολοβωμένο αναλογικό σύστημα και μεγαλύτερη συγκέντρωση εξουσιών στα χέρια περιφερειαρχών και δημάρχων, επιχειρείται η εξασφάλιση των λεγόμενων “ευρύτερων συναινέσεων” για την ευκολότερη εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Έχει, λοιπόν, εξαιρετική σημασία η ενίσχυση της αντιπαράθεσης με όλο αυτό το πλαίσιο και της τάσης για υπέρβαση της διαχειριστικής λογικής, η οποία τροφοδοτείται από την ηττοπάθεια και την αίσθηση αδιεξόδου των τελευταίων χρόνων.

Σ’ αυτές τις εκλογές θα κριθεί αποφασιστικά το εάν θα συνεχισθεί ο καταστροφικός “ευρωπαϊκός δρόμος” των μνημονίων και της διαρκούς επιτήρησης ή εάν θα ενισχυθούν οι δυνάμεις που παλεύουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για έναν πραγματικά άλλο, αντικαπιταλιστικό δρόμο στην ελληνική κοινωνία, σε σύγκρουση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, έξω από την φυλακή των μόνιμων μνημονίων, του χρέους, του ευρώ και της ΕΕ, με τους εργαζόμενους στο τιμόνι. Μόνο με τη συγκρότηση μιας πραγματικά μαχητικής αντιπολίτευσης και στο περιφερειακό επίπεδο μπορούν να αντιμετωπιστούν οι κυρίαρχοι σχεδιασμοί.

  1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • Κατάργηση του Κλεισθένη, που εντείνει τη μετατροπή περιφερειών και δήμων σε τοπικό κράτος – εργαλείο και υπηρέτη των επιχειρήσεων
  • Άμεσο σταμάτημα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και των ιδιωτικοποιήσεων
  • Χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό – Όχι στην αύξηση των τελών , στην ανταποδοτικότητα και στην παράδοση των λειτουργιών της στους ιδιώτες, στο όνομα της δήθεν έλλειψης πόρων
  • Η σταθερή εργασία, η κατοικία το ρεύμα, το νερό, η καθαριότητα, η παιδεία, η υγεία, ο πολιτισμός, η χρήση των δημόσιων χώρων είναι κοινωνικά αγαθά
  • Δημόσια ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με μείωση του όγκου, διαλογή στην πηγή, οικονομική επιβάρυνση των μεγάλων επιχειρήσεων
  • Όχι στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο
  • Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να παρέχει πλήρεις, ποιοτικές και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες στους κατοίκους της περιοχής της, χωρίς διακρίσεις, με ιδιαίτερη φροντίδα για τους πιο ευάλωτους οικονομικά και κοινωνικά, διαθέτοντας επαρκές και μόνιμα εργαζόμενο προσωπικό
  • Σχεδιασμός σε τοπικό επίπεδο με βάση τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες και το σεβασμό του περιβάλλοντος και όχι τις επιταγές της ολιγαρχίας, των μνημονίων, των κυβερνήσεων, της ΕΕ και των υπερεθνικών τοποτηρητών του κεφαλαίου( ΔΝΤ, ΟΟΣΑ)
  • Η επίλυση των τοπικών προβλημάτων θα προχωρήσει μέσα από τη λαϊκή διεκδικητικότητα και πίεση και όχι με “συμφωνίες κυρίων” πίσω από κλειστές πόρτες
  • Συμμετοχή του λαού στη λήψη των αποφάσεων μέσα από διεκδικητικά όργανα εργατικού και κοινωνικού ελέγχου
  • Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στα αυτοδιοικητικά όργανα οφείλουν να μη συμμορφώνονται με τις αντιλαϊκές πολιτικές, να πρωτοστατούν στους αγώνες των εργαζομένων και του λαού, να μην αντιμετωπίζουν του πολίτες ως πελατειακό δίκτυο
  • Ενθάρρυνση και στήριξη των γνήσιων συλλογικών και αυτοδιαχειριστικών πρωτοβουλιών και όχι του δουλεμπορίου των ΣΔΙΤ, των ΕΣΠΑ και των ΜΚΟ
  1. Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ
  • Το αυτοδιοικητικό μας σχήμα το αντιλαμβανόμαστε ως ένα μετωπικό σχηματισμό. Θεωρούμε ότι στην παρούσα συγκυρία τα μέτωπα με αριστερό, ριζοσπαστικό και λαϊκό πρόσημο πρέπει να έχουν, εκτός από τον κοινωνικό τους χαρακτήρα, και πολιτικό χαρακτήρα.
  • Θεωρούμε συμμάχους μας, εντός και εκτός περιφερειακού συμβουλίου, όλα τα μαχόμενα κομμάτια της κοινωνίας, όλους όσους δεν θα μπουν στη λογική της “χρήσιμης” ψήφου, της συνδιαλλαγής και της ανταλλαγής θέσεων και αξιωμάτων, όλους όσους δεν υποκλίνονται στην συντηρητική- ακροδεξιά στροφή του πολιτικού συστήματος, στον κάθε είδους ρατσισμό και στον εκφασισμό της κοινωνίας.
  • Τα κοινωνικά δίκαια αιτήματα του κινήματος και της Αριστεράς πρέπει να γειώνονται στην καθημερινότητα των πολιτών και να γίνονται μάχιμοι στόχοι πάλης, που θα στρατεύουν τόσο τα πρωτοπόρα κομμάτια όσο και ευρύτερα στρώματα της πληττόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας.
  • Είμαστε από θέση αρχής ένα μη συνδιαχειριστικό σχήμα. Αυτό σημαίνει ότι η θέση μας στο περιφερειακό συμβούλιο θα είναι «εντός, εκτός και εναντίον», για να καταδεικνύει τα κακώς κείμενα και να φέρνει μέσα στις διαδικασίες του την φωνή των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, των διεκδικητικών κινημάτων. Δεν θα μπούμε σε διαδικασία συνδιαλλαγής και «αποτελεσματικής» χρήσης της διοίκησης. Αντίθετα, θέλουμε να αποκαλύψουμε το ρόλο των καθεστωτικών παρατάξεων και, ταυτόχρονα, έχοντας καλύτερη πληροφόρηση , να συμβάλλουμε στην ενημέρωση του λαού και στην αποτελεσματικότητα των κινημάτων.
  1. ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια έχει αυτοτέλεια στην λειτουργία της. Τα μέλη της μπορεί να ανήκουν σε κάποια πολιτική οργάνωση/ μέτωπο, μπορεί και όχι, αλλά οι δράσεις και οι θέσεις του σχήματος αποφασίζονται στις συνελεύσεις των μελών. Η συλλογικότητά μας δεν λειτουργεί ως ιμάντας μεταβίβασης της πολιτικής γραμμής οποιουδήποτε φορέα και δεν αποτελεί περιφερειακό παράρτημα οποιασδήποτε οργάνωσης ή μετώπου.
  • Οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι θα έχουν θητεία το ανώτερο 2 χρόνια και στη συνέχεια θα γίνεται εναλλαγή με υποψήφιο που θα αποφασίσει το σχήμα. Ο περιφερειακός σύμβουλος υπόκειται σε έλεγχο από τη συνέλευση και είναι άμεσα ανακλητός, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
  • Μέλος της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στα Ιόνια θεωρείται ο/η συναγωνιστής/συναγωνίστρια που ενστερνίζεται τις αρχές της και συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες και στις συνελεύσεις της και όχι μόνο όποιος/α συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο.
  • Κατά την λήψη αποφάσεων εξαντλείται η προσπάθεια για συνδιαμόρφωση και σύνθεση των απόψεων. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, γίνεται ψηφοφορία, με βάση την αρχή “ένα άτομο- μία ψήφος”. Η απόφαση λαμβάνεται με βάση την πλειοψηφία των παρόντων.
  • Πραγματοποιείται οπωσδήποτε μια πανιόνια συνέλευση του σχήματος ανά τρίμηνο, κατά το δυνατόν σε διαφορετικό κάθε φορά νησί του Ιονίου ή ενδιάμεσο σημείο.
  • Το σχήμα εκλέγει αντιπροσωπευτική γραμματεία , με καθορισμένη θητεία.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ

ΑΠΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Γαϊτανίδου Ευανθία

Γαϊτανίδου Άννα

Γαλιατσάτος Νικόλας

Θωμάς Κυριάκος

Καμινάρη Ειρήνη

Λουράντος Νίκος

Μιχαλάτος Νεκτάριος

Χριστοδουλάκης Γιώργος

ΑΠΟ ΙΘΑΚΗ

Σκούρτη Αικατερίνη Ειρήνη


Πηγή