Δυτική Ελλάδα: Αποπνικτικό «κοκτέιλ» με ζέστη, ψιλόβροχο και αφρικανική σκόνη – ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΕΣ

Σημαντική μεταφορά αφρικανικής σκόνης αναμένεται κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας στη χώρα μας. Το κύμα σκόνης θα επηρεάσει αρχικά τη Δυτική Ελλάδα την Μ. Τρίτη, ενώ τα επίπεδα σκόνης κοντά στην επιφάνεια του εδάφους θα είναι πολύ υψηλά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έως και την Μ. Παρασκευή, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι θερμές αέριες μάζες που πλησιάζουν τη χώρα μας από την Αφρική, θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία μέχρι το τέλος της Μεγάλης εβδομάδας περίπου 10 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με το Σάββατο 20/04, με τον υδράργυρο να πλησιάζει τους 30 βαθμούς Κελσίου στα νοτιότερα τμήματα.

Στην Πάτρα το θερμόμετρο θα φτάσει τους 30 βαθμούς Κελσίου, το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης, ενώ η αφρικανική σκόνη θα κάνει έντονη την παρουσία της στην περιοχή, από το μεσημέρι της Μ. Τρίτης και για όλη τη Μ. Εβδομάδα, καθώς προβλέπεται υψηλής συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα, ενώ κατά τη διάρκεια των ημερών προβλέπονται ασθενείς βροχές.

Δείτε αναλυτικά τους χάρτες και το βίντεο με την πορεία της αφρικανικής σκόνης

Η πορεία της αφρικανικής σκόνης τη Μ. Δευτέρα

Μ. Τρίτη

Μ. Τετάρτη

Μ. Πέμπτη

Ο καιρός τη Μ. Τρίτη

Την Μεγάλη Τρίτη αναμένονται νεφώσεις με βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και τα ορεινά, όπου και υπάρχει πιθανότητα για σποραδικές καταιγίδες ή όμβρους. Λόγω των αυξημένων συγκεντρώσεων σκόνης στα δυτικά, οι βροχοπτώσεις θα παρουσιάζουν σε κάποιες περιπτώσεις χαρακτηριστικά λασποβροχής.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 7 έως 16 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη από 10 έως 19, στη Δυτική Πελοπόννησο από 14 έως 25, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11 έως 23, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 21, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 11 έως 22, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 12 έως 21, και στην Κρήτη από 12 έως 25.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές και νοτιοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις που κατά περιόδους θα είναι πυκνές, ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν πρόσκαιρα νοτιοανατολικοί 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 14 έως 23 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με βροχές, κυρίως έως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές και νοτιοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 και το μεσημέρι και απόγευμα 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς.

Τι πρέπει να προσέξετε με τη σκόνη

Η σκόνη επιδεινώνει τα συμπτώματα των ασθενών οι οποίοι ταλαιπωρούνται από άσθμα και άλλες αλλεργίες καθώς και από χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια και βρογχική υπερευαισθησία. Επίσης έχει ενοχοποιηθεί ακόμη και για εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Τα σωματίδια της σκόνης γίνονται τοξικά στην πορεία τους βόρεια της Σαχάρας καθώς συσσωρεύουν στοιχεία όπως ο φωσφόρος και το πυρίτιο, μέταλλα όπως το νικέλιο και ο ψευδάργυρος, τοξικά όπως οι διοξίνες και οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες αλλά και υπολείμματα βιομηχανικών ρύπων, καυσαερίων κτλ.

Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια σκόνης διεισδύουν στο αναπνευστικό σύστημα, περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να προσβάλουν πολλά ζωτικά όργανα.

Ακόμη, η σκόνη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη αντίδραση στα μάτια και στο δέρμα και να επιδεινώσει τις υπάρχουσες αλλεργίες καθώς στην πορεία της από την Αφρική συμπαρασύρει βακτήρια, μύκητες, αλλεργιογόνες ουσίες από φυτά που έχουν ανθίσει σε άλλες περιοχές κτλ.

Όσοι υποφέρουν από αλλεργίες πρέπει να αποφεύγουν τις εξόδους τις ημέρες που μας «επισκέπτεται» η σκόνη από την Αφρική.

Η εκδήλωση του επεισοδίου οφείλεται σε ένα εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο, το οποίο, σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στην περιοχή μας, δημιουργούν ένα ισχυρό νότιο ρεύμα στην Κεντρική Μεσόγειο που μεταφέρει σκόνη από την Αφρική αρκετά βορειότερα από ό,τι συνήθως. Αυτή η ροή των αερίων μαζών θα ευθύνεται και για την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα, παρότι η ηλιοφάνεια θα είναι περιορισμένη λόγω της σκόνης και των υψηλών νεφώσεων.


Πηγή