Ερυθρός Σταυρός: Ποιοί εκλέγονται – Μάχη τώρα για την προεδρία

Για πρώτη φορά στη μακρόχρονη ιστορία του ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, βάσει του νέου Καταστατικού, πραγματοποίησε την Κυριακή 31 Μαρτίου Γενική Συνέλευση, ταυτόχρονα στην Αθήνα και την Περιφέρεια, για την εκλογή 21 Τακτικών Μελών του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ε.Σ. και 7 Αναπληρωματικών, την εκλογή 5μελούς Εξελεγκτικής Επιτροπής Ε.Ε.Σ., καθώς και για την εκλογή 3μελούς Επιτροπής Δεοντολογίας Ε.Ε.Σ.

Παράλληλα με τη Γενική Συνέλευση του Ε.Ε.Σ., πραγματοποιήθηκαν και Περιφερειακές Συνελεύσεις, σε όσα Τμήματα διαπιστώθηκε απαρτία, για την εκλογή 9 Μελών και 2 Αναπληρωματικών για τα Περιφερειακά Συμβούλια των Περιφερειακών Τμημάτων ανά την Επικράτεια.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ευχαριστεί θερμά όλα τα Μέλη του για την αθρόα συμμετοχή τους σε αυτές τις τόσο σημαντικές εκλογές για τον Οργανισμό.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Γενικής Συνέλευσης έχουν ως εξής:

Α. ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ 21 ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ ΚΔΣ/ΕΕΣ ΚΑΙ

7 ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

1

ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Νικολάου

2

ΜΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Μάμα

3

ΛΙΑΓΚΑ ΠΟΛΥΞΕΝΗ (ΤΖΕΝΗ) Αθανάσιου

4

ΣΤΕΙΑΚΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γεωργίου

5

ΔΗΜΟΥΛΑ-ΚΙΚΙΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ Σωτηρίου

6

ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Βασιλείου

7

ΤΣΑΓΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Νικολάου

8

ΔΕΜΟΥ ΙΩΑΝΝΑ Σταύρου

9

ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Γεράσιμου

10

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ Ιωάννη

11

ΤΖΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Χρυσοστόμου

12

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Χρήστου

13

ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ Παύλου

14

ΜΑΡΟΥΔΑ ΜΑΡΙΑ (ΝΤΑΝΙΕΛΛΑ) Μάριου

15

ΣΚΟΥΜΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Χρήστου

16

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Παναγιώτη

17

ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΟΥ-ΠΑΛΙΟΥΡΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Γεωργίου

18

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ Αποστόλου

19

ΤΕΝΤΟΜΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Σοφοκλή

20

ΜΑΡΚΟΥΪΖΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ Σάββα

21

ΑΛΜΠΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Ανδρέα

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

22

ΔΡΟΣΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Σπυρίδωνα

23

ΛΟΥΡΜΠΑΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ Νικολάου

24

ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ Κωνσταντίνου

25

ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Ιωάννη

26

ΠΥΡΓΑΚΗΣ ΒΛΑΣΙΟΣ Νικολάου

27

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Αστέριου

28

ΚΑΫΜΕΝΑΚΗΣ ΦΩΤΙΟΣ Αναστασίου

Β. ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ 5 ΜΕΛΩΝ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

1. ΔΑΦΝΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ Ευάγγελου

2. ΣΤΑΜΑΤΗ ΕΛΕΝΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Νικολάου

3. ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Άγγελου

4. ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΥ – ΣΤΑΤΗΡΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Λυκούργου

5. ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γεωργίου

Γ. ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ 3 ΜΕΛΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

1. ΔΡΥ ΕΛΕΝΗ Νικολάου

2. ΠΑΛΥΒΟΥ ΙΩΑΝΝΑ Παναγιώτη

3. ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Μιχαήλ

«Είναι καταδικασμένοι… να συνεργαστούν». Με το κατάλληλο χιούμορ υποδέχθηκαν στελέχη του Ερυθρού Σταυρού τα διαγραφόμενα εκλογικά αποτελέσματα για την κεντρική διοίκηση.

Αν δεν επέρχονταν δραματικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, επικρατέστερο σενάριο ήταν ότι οι βασικοί διεκδικητές θα πρέπει να βρούν ένα πεδίο συνεννόησης.

Και ποιοι ήταν εκείνοι; Οπως είχαμε γράψει, η μάχη- σφοδρή και με πρωτοφανή κοινωνική κινητοποίηση- διεξήχθη στο «τετράγωνο» τριών προέδρων (Μαμαντόπουλος, Οικονομόπουλος, Αυγερινός) και Τζένης Λιάγκα, από τη Θεσσαλία.

Φαίνεται ότι κανείς δεν κατακτά αυτοδυναμία, συνεπώς θα χρειαστεί σύμπραξη, με ενδεχόμενο ρυθμιστή τον πατρινό Ν. Οικονομόπουλο, που έμενε τέταρτος στην κεντρική αναμέτρηση.

Οπως γράφαμε, η προσπάθεια κάθε πόλου να επικρατήσει συνοδεύτηκε από ένα μπαράζ εγγραφών μελών, είτε αγνών εθελοντών είτε ευκαιριακών.

Ακόμα και όσοι δεν πολυσυμπαθούν αυτές τις μεθοδεύσεις, δεν δίστασαν να τις αντιγράψουν γιατί «έπρεπε να αμυνθούμε», όπως αφοπλιστικά παραδέχθηκε μια πλευρά.

Στη μάχη έπεσαν και πολιτικοί παράγοντες. Το παιχνίδι πάντως πήρε διαστάσεις κόντρας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με τις κυβερνητικές δυνάμεις να ενεργοποιούνται τις προηγούμενες ημέρες, για να αναχαιτίσουν τις γαλάζιες αντίστοιχες.

Σε τοπικό επίπεδο, ο νικητής είναι ο Γιώργος Νιάρος, που πρώτευσε με αρκετή διαφορά και μάλλον εξασφάλισε εξυπηρετικούς συσχετισμούς.

Προς τι ο ανταγωνισμός; Ποιό είναι το τρόπαιο; Αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση, που παίρνει πολλές απαντήσεις. Ασφαλώς παίζει ρόλο το υψηλό κοινωνικό αντίκρυσμα του Ερυθρού Σταυρού (και ως εφαλτήριο για πολιτικές φιλοδοξίες). Στο κεντρικό πεδίο, όμως, πρόκειται για επιδιώξεις υψηλής ισχύος.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Η επόμενη μέρα των εκλογών του ΕΕΣ βρήκε την πλειοψηφία των εθελοντών, αλλά κι ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας που παρακολούθησε τη διαδικασία, πολύ προβληματισμένο από τις συνθήκες διεξαγωγής τους.

«Είμαι 23 χρόνια εθελοντής στον ΕΕΣ. Πραγματικά με κατέλαβε θλίψη και απογοήτευση. Είδα ανθρώπους που δεν έχω δει ποτέ όχι να είναι εθελοντές στο σώμα, αλλά να έρχονται στις εκδηλώσεις ή να συνδράμουν με κάποια βοήθεια. Είδα αλλοδαπούς που τους άκουσα να μην μπορούν να πουν λέξη στα ελληνικά» μας ανέφερε συμπολίτης εθελοντής στο σώμα Σαμαρειτών.

Και δεν είναι ο μόνος που επικοινώνησε με τα γραφεία της «Π», για να εκφράσει τη λύπη του.

«Υποτίθεται ότι οι εκλογές έγιναν για να αλλάξει σελίδα ο ΕΕΣ και να απαλλαγεί από τα όσα δυσάρεστα έχουν συμβεί στο παρελθόν. Αυτό που έγινε χθες μάς πάει ακόμα χειρότερα. Είναι ανεπίτρεπτο σ' έναν εθελοντικό φορέα να κάνουν κουμάντο τα κόμματα. Κι αυτό το ζήσαμε ιδιαίτερα έντονα χθες με στελέχη που ήταν έξω από τα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού και προσέγγιζαν κόσμο και έδιναν ψηφοδέλτια έτοιμα» προσθέτει εθελόντρια του Τμήματος Νοσηλευτικής.

Επίσης ανάμεσα στις καταγγελίες που έφτασαν στα γραφεία της «Π» ήταν η διανομή των ψηφοδελτίων σε ορισμένους από την παραμονή των εκλογών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουν κάποια στα γραφεία του Τμήματος Πάτρας του ΕΕΣ με έτοιμα και σταυρωμένα ψηφοδέλτια.

Ενδεικτικό του κλίματος δυσαρέσκειας που διαμορφώθηκε, αποτελεί και το γεγονός ότι σε σύνολο 1.425 εγγεγραμμένων που είχαν πληρώσει τη συνδρομή των 20 ευρώ προσήλθαν 1.090. Δεν είναι τυχαίο που ανάμεσα σε αυτούς είναι και εθελοντές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον οργανισμό επί σειρά ετών. Οι αναβολές των εκλογών, οι αλλαγές στις διαδικασίες εγγραφής, οι μαζικές εγγραφές με πηγή πολιτικά γραφεία, είχαν διαμορφώσει εδώ και αρκετό καιρό άσχημο κλίμα.

Ολα αυτά δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος εθελοντικός φορέας δεν κατάφερε την εξυγίανση και την επανεκκίνηση πάνω στις βάσεις που ορίζουν οι αρχές της δημιουργίας του.

ΠΟΙΟΙ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ

Στους εκλογικούς καταλόγους ήταν εγγεγραμμένα 1.429 άτομα. Ψήφισαν συνολικά 1.094. Για την κεντρική διοίκηση τα έγκυρα ήταν 1.014 και τα άκυρα 80.

Για τη διοίκηση του περιφερειακού τμήματος ψήφισαν 1.054 (άκυρα 40). Εκλέγονται κατά σειρά οι:

Γιώργος Νιάρος (609), Θεόδωρος Διαμαντόπουλος (541), Παναγιώτα Κανελλοπούλου (522), Αναστασία Μανωλοπούλου (486), Ιωάννης Χρήστος Σπηλιόπουλος (464), Βαλεντίνος Αθανασόπουλος (432), Χρυσή Παπαδοπούλου(390), Ιωάννης Φωτακόπουλος (375), Παρασκευή Λουκοπούλου (371), Ιωάννης Μάνος (195), Αμαλία Κωνσταντακοπούλου (159).

Ακολούθησαν οι: Αργύριος Βαγενάς (157), Νικολίτσα Οικονόμου (153), Αθανάσιος Τριλίβας (128), Απόστολος Σωτηρούδης (121), Νικολίτσα Παπαδοπούλου (113), Σάββας Γιακουμάκης (110), Νικόλαος Στάμος (109), Ειρήνη Γκοτσοπούλου (106), Αργυρή Πολίτη (99), Γρηγόρης Αγγελόπουλος (76), Παντελής Κοκμοτός (63), Ουρανία Γεωργιάδη (41), Κωνσταντίνος Ρωμαίος (43), Μαρία Αθανασοπούλου (18).

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.

  • Δημοσιεύτηκε:

    3 Απριλίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία