Ηλεία: Προβληματίζει η τροπολογία του ΥΠΑΑΤ για τον τρόπο διάθεσης των αδιάθετων αγροτεμαχίων στις πρώην λίμνε […]

Ανησυχία και προβληματισμός έχει προκληθεί στους κόλπους των καλλιεργητών στις αγροτικές εκτάσεις των αποξηραμένων λιμνών Αγουλίνιτσας και Μουριάς, εξαιτίας της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο β΄ σκέλος της προτεινόμενης διάταξης αναφέρεται ρητά ότι «με απόφαση του οικείου περιφερειάρχη τα αδιάθετα αγροτικά ακίνητα δύνανται να παραχωρηθούν μέχρι 31 Οκτωβρίου 2019 σε νέους γεωργούς και επαγγελματίες αγρότες με σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με τον αριθμό πρωτοκόλλου υποβολής των σχετικών αιτήσεων προς τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας της χώρας», γεγονός που προκαλεί προβληματισμό, αφού δεν γίνεται καμία αναφορά στο κριτήριο της εντοπιότητας.

Όπως ανέφερε σε σχετική του δήλωση ο βουλευτής Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής, Γιάννης Κουτσούκος, η τροπολογία απαιτεί προσθήκη για να μη δημιουργηθούν αδικίες εφόσον οι αιτήσεις υπερβούν τις διανεμόμενες εκτάσεις.

«Η διάταξη αυτή δεν αναφέρεται στην προτεραιότητα που έδωσε το Άρθρο 7 παρ. 2 περίπτωση Α4 στους μόνιμους κατοίκους των Τοπικών Κοινοτήτων που ανήκουν οι προς παραχώρηση εκτάσεις και ενδεχόμενα να δημιουργηθούν αδικίες εις βάρος τους, στο βαθμό που οι αιτήσεις είναι περισσότερες από τα προς διανομή αγροτεμάχια. Κατά συνέπεια, πρέπει να υπάρξει σχετική προσθήκη στην Τροπολογία, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα προβλήματα», ανέφερε σχετικά ο κ. Κουτσούκος.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, εξέφρασε την απορία του και τον προβληματισμό του για τη ρύθμιση περί «προτεραιότητα με βάση τον αριθμό πρωτοκόλλου αίτησης» και επισήμανε ότι σε κάθε περίπτωση η ΠΕ Ηλείας έχει ως βασικό κριτήριο την εντοπιότητα.

«Η πρόθεσή μας και η κατεύθυνσή μας είναι να διανείμουμε και τα αδιάθετα αγροτεμάχια με βασικό κριτήριο την εντοπιότητα των κατ΄επάγγελμα αγροτών και των νέων γεωργών», ανέφερε στην εφ. «Πατρίς».


Πηγή