Οικολογική Κίνηση Πάτρας: Οι εμπρηστές της Στροφυλιάς έχουν ονοματεπώνυμο!


Ανακοίνωση για την πρόσφατη πυρκαγιά στο προστατευόμενο δάσος της Στροφυλιάς εξέδωσε η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) υποστηρίζοντας πως «οι εμπρηστές έχουν ονοματεπώνυμο».

Όπως αναφέρει «στο Εθνικό Πάρκο, μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ευρώπης, δεν υπάρχει διαχρονικά ουσιαστική προστασία, ενώ το καθεστώς ανομίας που υπάρχει στο χώρο είναι προκλητικό, με τις καταπατήσεις, κ.α.

Είναι αδιανόητο ο μοναδικός φορέας που προσπαθεί με νύχια και με δόντια (με τη συνδρομή βεβαίως και άλλων εθελοντικών κινήσεων και συμπολιτών) να περιφρουρήσει το χώρο και να ελέγξει τις παρανομίες εδώ και τριάντα τόσα χρόνια, να είναι η Οικολογική Κίνηση Πάτρας

Το κράτος αποδεικνύεται ανίκανο όχι μόνο να προστατεύσει το χώρο αλλά και να εφαρμόσει δικαστικές ή άλλες διοικητικές (δικές του) αποφάσεις που ελήφθησαν βεβαίως κάτω από την πίεση των ενεργών πολιτών.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΕΑ

– Στις αρχές Μαρτίου εκδόθηκε μια σημαντική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ), που επικυρώνει το δασικό χαρακτήρα 145 στρεμμάτων στα Μαύρα Βουνά

– Σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση του Εφετείου Πατρών και την αναμενόμενη επικύρωσή της από το ΣΤΕ (που εκδικάστηκε πριν μερικές μέρες) τελεσιδικεί ο χαρακτηρισμός των κτισμάτων στα Σαμαρέϊκα, ως αυθαιρέτων.

Η πρόσφατη μεγάλη φωτιά στο δάσος της Στροφυλιάς ερευνάται βεβαίως ως προς τα αίτια που την προκάλεσαν, με το ενδεχόμενο του εμπρησμού να είναι πλέον κυρίαρχο. Οι αρμόδιες αρχές αναζητούν τους φυσικούς αυτουργούς του περιβαλλοντικού εγκλήματος.

Η Οικολογική ΚΙνηση ΠΑτρας αποκαλύπτει σήμερα τους πραγματικούς «εμπρηστές» αυτού μοναδικού Εθνικού Πάρκου που είναι:

  • Τα αρμόδια όργανα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που δεν έχουν υλοποιήσει μέχρι σήμερα τις αποφάσεις για αναδάσωση και τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής και κατεδάφισης στις καταπατημένες εκτάσεις των Σαμαρέικων.
  • Το Υπουργείο Περιβάλλοντος (διαχρονικά) για τις συνεχείς παρατάσεις λειτουργίας των Λατομείων στα Μαύρα Βουνά, στην Α ζώνη προστασίας παρακαλώ!
  • Την κυβέρνηση για τους ελάχιστους οικονομικούς πόρους που διαθέτει στην προστασία και φύλαξη αυτών των θησαυρών του τόπου μας».


Πηγή