Πάτρα – Παράταση στις αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου ζητά ο πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ

Ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Θόδωρος Τουλγαρίδης, με επιστολή του προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κυρία Έφη Αχτσιόγλου και προς την αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου, ζητά την παράταση της χρονικής περιόδου των αιτήσεων για το επίδομα ενοικίου ώστε να προλάβουν οι δικαιούχοι να πληρωθούν τα αναδρομικά από 1/1/2019.

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ, τονίζει:

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην υλοποίηση των προγραμμάτων, Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και Στεγαστικής Συνδρομής ( επίδομα ενοικίου), που πρόσφατα αποδώσατε στους Δήμους και στα Κέντρα Κοινότητας.

Στην πόλη μας ο αριθμός των ωφελουμένων και δυνητικά ωφελουμένων είναι τεράστιος απ' ότι φαίνεται και για τον λόγο αυτό πέραν της δομής του Κέντρου Κοινότητας που γίνονται οι διαδικασίες, ο δήμος βοηθάει με επιπλέον προσωπικό, εξοπλισμό κλπ.

Ωστόσο κατά την περίοδο του Μαρτίου – Απριλίου 2019 αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα καθώς:

  • είναι η περίοδος που λήγει το εξάμηνο λήψης του ΚΕΑ στον μεγαλύτερο αριθμό ωφελουμένων – η πλειοψηφία τους μέχρι τέλη Απρίλη πρέπει να κάνουν αίτηση για να μην χάσουν τα χρήματα από ένα ή και παραπάνω μήνες.
  • Βάση της υπ' Αριθμ. Δ13οικ.10747/256 Υπουργικής Απόφασης, άρθρο 8, παρ. 3, όσοι πολίτες κάνουν το αίτημα για Επίδομα Ενοικίου μέσα στον Μάρτιο – Απρίλιο μπορούν να λάβουν αναδρομικά την επιδότηση από 1/1/2019. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τέλη Απριλίου δημιουργείται υπερβολική συμφόρηση στις υπηρεσίες μας, προκειμένου να προλάβουν όλοι που το δικαιούνται να πάρουν και τα αναδρομικά.

Δεδομένου του όγκου των αιτούντων και των δυνατοτήτων των υπηρεσιών μας, θεωρούμε ότι δεν θα μπορέσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι – δικαιούχοι να υποβάλουν έγκαιρα αίτηση ώστε να μην χάσουν χρήματα στην μία ή στην άλλη περίπτωση.

Ως εκ τούτου ζητάμε, να δώσετε την δυνατότητα στους δικαιούχους του Επιδόματος Στέγασης που υποβάλουν και τους επόμενους μήνες αίτηση, να μπορούν να πάρουν αναδρομικά τα χρήματα από 1/1/2019 εφ' όσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Με την παράτασή σας αυτή κατά δύο με τρεις μήνες, μπορείτε να καθησυχάσετε τους δικαιούχους, ώστε να μην τρέχουν πανικόβλητοι και να προλάβουν όλοι όσοι έχουν τις προϋποθέσεις, να λάβουν τα αναδρομικά για την επιδότηση του ενοικίου. Αν δεν το πράξετε είναι σχεδόν βέβαιο ότι πολύ δικαιούχοι θα αδικηθούν.

Ζητάμε ακόμη μία φορά τη δυνατότητα μόνιμων προσλήψεων, προκειμένου να καλύψουμε τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στις κοινωνικές μας υπηρεσίες. Μας αποδίδετε νέες αρμοδιότητες στους δήμους και τοις κοινωνικές μας δομές, χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση, υποδομές και προσωπικό. Αυτό καθιστά ακόμη πιο προβληματική την λειτουργία των δομών μας».


Πηγή