Τα fake news και η απόγνωση χιλιάδων μεταναστών που έβγαλαν στην επιφάνεια

Πόσο απελπισμένοι πρέπει να ήταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έτρεξαν διανύοντας χιλιόμετρα για να περάσουν τα σύνορα, πιστεύοντας σε κάτι που δεν είχε κανένα στοιχείο αλήθειας, χωρίς καν να το επιβεβαιώσουν, μόνο και μόνο για να διατηρήσουν την ελπίδα τους ζωντανή και να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για να πετύχουν τον σκοπό τους;

Όλα όσα έγιναν στα Διαβατά και τα fake news που έκαναν χιλιάδες μετανάστες, έχοντας μαζί τους τα μικρά τους παιδιά και τις οικογένειες τους, να τρέξουν για να περάσουν τα σύνορα, δείχνουν από μία άλλη πλευρά την τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι άνθρωποι αυτοί.

Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη για τους πρόσφυγες, είτε για αυτούς που έχουν χαρτιά, είτε τους λεγόμενους παράτυπους. Κλειστά σύνορα για να πάνε στην Ευρώπη, εγκλωβισμένοι σε μία χώρα που δεν έχει τις δομές εκείνες για να τους βοηθήσει στο να προσαρμοστούν ομαλά με το υπόλοιπο της κοινωνίας.

"Σίγουρα, πέρα από την διερεύνηση που πρέπει να γίνει για το πώς προέκυψαν αυτά τα fake news και από που μπορεί να προήλθε, είναι σημαντικό να δει κανείς μέσα από αυτό το περιστατικό την απελπισία των ανθρώπων αυτών" τονίζει το μέλος της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών Πάτρας, Νίκος Παπαγεωργίου.

"Πιστοποιεί εξάλλου την όλη αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής πάνω στο προσφυγικό ζήτημα που έχει φέρει το κλείσιμο των συνόρων". Τα πράγματα, σύμφωνα με τον Νίκο Παπαγεωργίου, θα γίνουν ακόμα χειρότερα για τους ανθρώπους αυτούς το επόμενο διάστημα. "Κάποιοι κατάφεραν μετά από αγώνα να πάρουν αυτό το περίφημο άσυλο.

Η κυβέρνηση όμως τους αφαιρεί λόγω του ασύλου το επίδομα που τους έδινε από τα χρήματα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και τους βγάζει έξω από τα σπίτια που τους είχε δώσει. Πώς να μην τρέξουν να φύγουν οι άνθρωποι από μία χώρα που ετοιμάζεται να τους πετάξει στο δρόμο, τόσο τους ίδιους, όσο και τις οικογένειές τους; Τι να κάτσουν να κάνουν εδώ;".

Η απόγνωση τους έφερε να πιστέψουν με τόση ευκολία μια ψεύτικη είδηση και το γεγονός αυτό δείχνει επίσης πόσο επιρρεπής είναι οι άνθρωποι αυτοί στα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών που τους υπόσχονται με τους αζημίωτο ότι θα κατορθώσουν να ταξιδέψουν στη δυτική και στην κεντρική Ευρώπη, υπό την ανοχή ενός συστήματος και μιας πολιτικής που σε τελική ανάλυση ευνοεί το δουλεμπόριο.

Και κάτι τελευταίο που έκανε το γύρο των ειδήσεων. Ο Νίκος Παπαγεωργίου τονίζει: "Κακώς έλεγαν τα μέσα ενημέρωσης ότι προχώρησαν σε κατάληψη του σταθμού Λαρίσης. Οι άνθρωποι είχαν πληρώσει το εισιτήριό τους κανονικά και περίμεναν να ταξιδέψουν, όπως όλοι οι επιβάτες. Όμως η απαγόρευση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με την εντολή της κυβέρνησης για την παύση των δρομολογίων προς την Βόρεια Ελλάδα, ήταν σαν να τους έκλεβαν. Δεν έκαναν οπότε κατάληψη. Περίμεναν να ταξιδέψουν με το εισιτήριο που είχαν πληρώσει".


Πηγή