Free Markato – Η Πάτρα θα διεκδικήσει το χώρο, γύρω από το Μέγαρο της ΕΛ.ΑΣ.

Αν τελικά όλα πάνε καλά και η αστυνομία προχωρήσει στην ανέγερση του νέου Αστυνομικού Μεγάρου, στον χώρο που θα της παραχωρήσει ο δήμος, στο ύψος του Ζαβλανίου, τότε η πόλη οφείλει να διεκδικήσει όλο αυτό το οικοδομικό τετράγωνο όπου καλύπτει το τεράστιο κτίριο της ΕΛ.ΑΣ.

Είναι ένας χώρος που ανήκει άλλωστε στην πόλη και όχι στο κράτος. Η Πάτρα το είχε παραχωρήσει για να δημιουργηθεί τότε, πριν από αρκετά χρόνια, το τεράστιο αυτό κτίριο που ουσιαστικά άλλαξε προς το χειρότερο, μία από τις ομορφότερες και γραφικές γειτονιές της πόλης, το Μαρκάτο.

Πριν την ανέγερση αυτού του τεράστιου και χαώδη κτιρίου που αρχιτεκτονικά είναι μάλλον αντιαισθητικό, για τους παλιότερους που θυμούνται, υπήρχε ένα υπέροχο νεοκλασικό, εκεί στο ύψος της Ερμού, κάτω από την πλατεία Μαρκάτο.

Το κτίριο αυτό ανήκε στον δήμο, όμως κανείς από τους φορείς της Πάτρας τότε δεν είχε κάνει κάτι για τη συντήρηση και την αναστύλωσή του. Μοιραία το νεοκλασικό κτίριο είχε φτάσει σε μία τέτοια κατάσταση που ήταν έτοιμο να καταρρεύσει. Τότε ήταν που ο δήμος παραχώρησε το κτίριο και το χώρο γύρω από αυτό στο κράτος για να κατασκευαστεί το Αστυνομικό Μέγαρο.

Ένα κτίριο που έχει περιέλθει και αυτό με την πάροδο των χρόνων σε κακή κατάσταση, δεν διευκολύνει την αστυνομία στο να κάνει το έργο της και αποτελεί ένα βραχνά για το ιστορικό κέντρο της Πάτρας που ζητάει την ανάπλασή του.

Free Markato - Η Πάτρα θα διεκδικήσει το χώρο, γύρω από το Μέγαρο της ΕΛ.ΑΣ.

Ο δήμος θα διεκδικήσει εκ νέου το κτίριο και το χώρο γύρω από αυτόν από το κράτος, ζητώντας να του παραχωρηθεί. Τι μπορεί να το κάνει το κτίριο αυτό;

Σύμφωνα με την εκτίμηση που έχουν αρχιτέκτονες και ειδικοί, η καλύτερη λύση θα ήταν το κτίριο αυτό να γκρεμιστεί και στη θέση του να φτιαχτούν μικρές κατασκευές που να αρμόζουν με τον εμπορικό και παραδοσιακό χαρακτήρα της γειτονιάς.

Αυτό βέβαια είναι ένα θέμα που σηκώνει συζήτηση. Το σημαντικό είναι να ανοίξει ο δρόμος για να αποκτήσει και πάλι η γειτονιά του Μαρκάτο και της Ηφαίστου τον αυθεντικό της χαρακτήρα. Και εφόσον φύγει το Αστυνομικό Μέγαρο από το πάνω μέρος της Ερμού θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.


Πηγή