Νοσοκομεία Ηλείας: Οι εφημερίες μειώνουν τα «δρομολόγια» του ΕΚΑΒ στην Πάτρα

Το αναβαθμισμένο πλάνο λειτουργίας των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας παρουσίασε χθες στο Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου «Ανδρέας Παπανδρέου» η διευθύντρια Βασιλική Καφαντάρη, υπογραμμίζοντας την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλει το πλήρωμα για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Συνοδευόμενη από τον διοικητή του ΓΝ Ηλείας, Κ. Διαμαντόπουλο και τον διοικητή του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, Γ. Χουζούρη, η κα Καφαντάρη παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για το 2018 εξηγώντας τι έχει αλλάξει στο α’ τρίμηνο του 2019.

Όπως τόνισε, το 2018 έκλεισε με 10.835 διακομιδές, εκ των οποίων οι 1020 αφορούσαν διακομιδές από νοσοκομεία της Ηλείας σε νοσοκομεία της Αχαΐας. Ωστόσο, από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, με τη δρομολόγηση της συν-εφημέρευσης των Παθολογικών Κλινικών των νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας, η κατάσταση αποτυπώθηκε βελτιωμένη τον Φεβρουάριο, με μόλις 53 διακομιδές από Ηλεία προς Αχαΐα.

«Αυτό δείχνει ότι όταν ένα νοσοκομείο αρχίζει να στελεχώνεται, όταν μπορεί να εφημερεύει αυτόνομο και αυτό εννοείται ότι είναι το Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Περιοχής, ο Πύργος, έχουμε και εμείς την πολυτέλεια να νοσηλεύεται ο κόσμος στο νοσοκομείο του και να μην υπάρχουν έξοδα της οικογένειας προς άλλα νοσοκομεία. Το σημαντικό είναι ότι τα παθολογικά μένουν εδώ και το μόνο πρόβλημα που έχουμε είναι τα τροχαία που χρειάζονται νευροχειρουργό και τα καρδιολογικά- εμφράγματα που είναι και φυσιολογικό γιατί χρειάζονται τριτοβάθμιο νοσοκομείο για στεφανιογραφίας», τόνισε η κα Καφαντάρη, προσθέοντας ότι να ιδρυθεί μονάδα στεφανιογραφίας σε νοσοκομείο ης Ηλείας, θα μειωθούν δραστικά οι διακομιδές.

Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά γιατί βλέπουμε ότι όταν ένα νοσοκομείο δουλεύει καλά μπορεί να κρατήσει τα περιστατικά του. Είναι καλό και για τον κόσμο και για εμάς να έχετε καλό νοσοκομείο στην Ηλεία», σχολίασε.

«Κεκτημένο που δεν πρέπει να χαθεί»

Ο διοικητής του ΓΝ Ηλείας, Κ. Διαμαντόπουλος, ανέφερε πως οι διακομιδές στην Πάτρα αποτελούν το «αδύνατο σημείο» του συστήματος υγείας στον νομό, επισημαίνοντας ότι στο α’ τρίμηνο του 2019 οι διακομιδές προς την Πάτρα μειώθηκαν κατά 35%.

«Αυτή η μείωση αποτελεί κεκτημένο το οποίο χρειάζεται να διαφυλάξουμε. Η αλλαγή του εφημεριακού υποδείγματος με καθημερινή εφημερία του Πύργου και παράλληλη λειτουργία της Αμαλιάδας έχει συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή, απαλλάσσοντας τα πληρώματα και τα οχήματα του ΕΚΑΒ από περιττές κινήσεις και περιορίζοντας την ταλαιπωρία ασθενών και συνοδών», ανέφερε.

«Τα νέα στοιχεία δείχνουν τη συνεισφορά των εργαζομένων των Νοσοκομείων Πύργου-Αμαλιάδας-Κρεστένων. Είναι μια συνολική προσπάθεια και προσφορά και ίσως και μια απάντηση ότι μπορούν να λειτουργήσουν και τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία προς μια πιο αποτελεσματική λειτουργία. Μπορούμε να πάμε ακόμα καλυτέρα αν οι εφημερίες πχ στην Αμαλιάδα γίνονται με στελέχωση προσωπικού όχι ανταγωνιστικά προς τις άλλες μονάδες, αλλά με στελέχωση προσωπικού σα Νομός. Όταν τα περιστατικά μένουν στα νοσοκομεία είναι καλύτερα και για τον ασθενή πρωτίστως και για το ΕΚΑΒ», τόνισε ο διοικητής της ΝΜ Αμαλιάδας, Γ. Χουζούρης.

Ένα συν ένα ασθενοφόρο για εξιτήρια

Μεγάλη «ανάσα» στο ΕΚΑΒ έχει δώσει η ενεργοποίηση ασθενοφόρου για εξιτήρια και επανεξετάσεις από τον περασμένο Δεκέμβριο του 2018, καθώς έχει βοηθήσει στην αποσυμφόρηση πληρωμάτων και οχημάτων και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Ωστόσο, η πληθώρα ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου οδήγησε το ΕΚΑΒ στην απόφαση να στέλνει από την Πάτρα ένα επιπλέον ασθενοφόρο κάθε Τρίτη και Παρασκευή (πρωινό ωράριο) για να διευκολύνει περαιτέρω την κατάσταση.

Ι. Χουζούρης: Δεν υπάρχει σχέδιο κλεισίματος, αναστολής ή οτιδήποτε άλλο, για την παθολογική κλινική της Ν.Μ. Αμαλιάδας.

Με αφορμή (το) σημερινό πρωτοσέλιδο της εφ.«Πατρίς» για την αιτία μείωσης των διακομιδών τόσο εσωτερικά μεταξύ των Νοσηλευτικών Μονάδων όσο και εξωτερικά του Νομού Ηλείας, επισημαίνω τα σχόλια και τις δηλώσεις μου, που δημοσιεύτηκαν στα αναλυτικά ρεπορτάζ των εφημερίδων και διευκρινίζω για άλλη μία φορά οτι δεν υπάρχει σχέδιο κλεισίματος, αναστολής ή οτιδήποτε άλλο, για την παθολογική κλινική της Ν.Μ. Αμαλιάδας.

“Η μείωση των διακομιδών έχει να κάνει με τη αποτελεσματική διεκπεραίωση των περιστατικών Υγείας στην πηγή τους. Δηλαδή οι Ιατροί και το μη ιατρικό προσωπικό συνεχώς βελτιώνει τις αποδόσεις του, παρά τα όποια προβλήματα που επιβαρύνουν τα Νοσοκομεία μας”. Ο στόχος είναι, επιμένω, τα περιστατικά να αντιμετωπίζονται όσο πιο κοντά στην κατοικία και στο σημείο που υπάρχει το περιστατικό. Έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες να αντιμετωπίζονται τα περιστατικά κατά απόλυτη προτεραιότητα στη Ν.Μ. που απευθύνεται πρώτα ο Πολίτης.

Το Νοσοκομείο Αμαλιάδας θα ενισχυθεί και θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη βόρεια Ηλεία. Οι τρεις Δήμοι που έχει και την κύρια δράση του, Δήμος Ήλιδας, Ανδαβίδας – Κυλλήνης και Πηνειού με πολύ κόσμο και τουριστική κίνηση το Καλοκαίρι χρειάζονται ένα πλήρως οργανωμένο και αποτελεσματικό Νοσοκομείο. Και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε Διοίκηση και εργαζόμενοι πάντα με την συνεργασία της Ν.Μ. Πύργου, των Κ.Υ. Βάρδας, Σιμόπουλου και Γαστούνης και των πολλών Περιφερειακών Ιατρείων της ευρύτερης περιοχής. Ο πολίτης της Ηλείας θα αισθάνεται στα θέματα της Υγείας του όλο και πιο ασφαλής. Γι’ αυτό και οι χθεσινές δηλώσεις της κ. Καφαντάρη μόνο ως καλά νέα πρέπει να αντιμετωπίζονται για όλη την Ηλεία.

ΤΟ ΕΚΑΒ Ηλείας σε αριθμούς

10.835 οι διακομιδές το 2018

5.557 οι διακομιδές εντός Ηλείας

1020 οι διακομιδές προς την Αχαΐα

3341 διακομιδές για δευτερογενή ή χρόνια συμβάντα

884 διακομιδές ακυρώθηκαν ή αρνήθηκαν οι ασθενείς

36 άτομα είναι το προσωπικό του ΕΚΑΒ Ηλείας

4 μάχιμα ασθενοφόρα έχει το ΕΚΑΒ Ηλείας

231 οι διακομιδές προς Αχαΐα στο α’ τρίμηνο του 2019 (352 πέρυσι)


Πηγή