Πελετίδης: «Ο πατραϊκός λαός θα βάλει τη σφραγίδα του για να έχει μέλλον αυτή η πόλη»

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η μεγάλη συγκέντρωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Πατρέων για τον Β’ γύρο των δημοτικών εκλογών, στην πλατεία Τριών Συμμάχων, με ομιλητή του Δήμαρχο Κώστα Πελετίδη. Η ομιλία διακοπτόταν συνεχώς από ενθουσιώδη χειροκροτήματα και συνθήματα από τους συγκεντρωμένους.

Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ανέφερε στην ομιλία του:

“Αγαπητές Φίλες και φίλοι,

Σε δύο μέρες ολοκληρώνεται ένας ωραίος και έντιμος αγώνας. Θα βρεθούμε μπροστά στην κάλπη να αποφασίσουμε ποια Δημοτική Αρχή, ποιο Δήμαρχο θα έχει η πόλη μας την επόμενη περίοδο. Ο πατραϊκός λαός είναι πιο έμπειρος από ποτέ. Δεν θα χάσει το στόχο. Τα 4,5 χρόνια αγώνα, δημιουργίας, αντιμετώπισης εκατοντάδων προβλημάτων, δεν ήταν μια μοναχική πορεία του Δημάρχου, της Δημοτικής Αρχής, ήταν μια συλλογική προσπάθεια με τους εργαζόμενους του Δήμου, με το σύνολο του πατραϊκού λαού που έφερε εκπληκτικά αποτελέσματα, έκανε περήφανη την πόλη μας, έλυσε ζητήματα, σημείωσε νίκες, υποχρέωσε τους κυβερνώντες, διάφορους τοπικούς υποτακτικούς σε υποχώρηση από αρχικές επιλογές.

Αυτό θα κάνουμε και αύριο, το σύνολο του ψηφοδελτίου μας, οι εργαζόμενοι του Δήμου, ο πατραϊκός λαός, θα βάλει τη σφραγίδα για να έχει μέλλον η πόλη. Όλο το προηγούμενο διάστημα αγωνιστήκαμε για να υπάρχει δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, για να μπορούν τα παιδιά μας να ανοίξουν τα φτερά τους και να γευτούν την χαρά της ζωής, να είναι οι γειτονιές μας καθαρές και ζωντανές, να γίνει η πόλη μας λειτουργική και ανθρώπινη. Να ατενίζουμε το μέλλον αισιόδοξα και περήφανα. Η κοινή προσπάθεια και συμπόρευση δεν σημαίνει ταύτιση σε όλα. Αυτό που μας ενώνει όμως όλους, μαχητικά, είναι ο αγώνας για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του λαού.

Δεν ξεκινάμε από το μηδέν Αποδείξαμε στην πράξη ότι μπορούμε να στηρίξουμε τον αγώνα του πατραϊκού λαού για επιβίωση και δουλειά. Ως Δημοτική Αρχή πήραμε μέτρα – ανάσες ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν την πόλη, την ποιότητα ζωής των κατοίκων, νοικοκυρέψαμε την πόλη και τις υπηρεσίες του Δήμου. Με πολύ λιγότερο προσωπικό, με 60% λιγότερα χρήματα στα ταμεία του Δήμου σε σύγκριση με το 2010, κρατήσαμε όρθια την πόλη.

Όταν αναλάβαμε το 2014, τα δάνεια του Δήμου ήταν 21,1 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι σήμερα, παρά τα δυσμενή οικονομικά δεδομένα, έχουμε ξοφλήσει τα μισά. Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι αυτά τα χρέη δημιουργήθηκαν από προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, (πλην αυτή του κ. Δημαρά). Στο Καρναβάλι βρήκαμε χρέη 4,3 εκατομμύρια ευρώ, όπως και άλλο 1 εκατομμύριο σε οργανισμούς και στο Δήμο τα οποία ξοφλήσαμε. Για να λειτουργήσει ο Δήμος κάναμε το ένα ευρώ δέκα.

Δεν ήμασταν τα καλά παιδιά της κυβερνητικής εξουσίας και των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν διστάσαμε να απειθαρχήσουμε, εν γνώσει των συνεπειών, όταν μας καλούσαν να συμβιβαστούμε «ως προς τας υποδείξεις.» Δεν καθίσαμε με σταυρωμένα τα χέρια δεν ήμασταν παρατηρητές, δεν λέγαμε ότι η υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων δεν είναι στην αρμοδιότητά μας. Ότι εμείς είμαστε για τα τοπικά προβλήματα και η κυβέρνηση για τα γενικά. Μπήκαμε μπροστά για την δουλειά, για το μεροκάματο, για το σύνολο των αναγκών της πόλης μας, του πατραϊκού λαού. Τους χαλάσαμε την πιάτσα, εδώ και πανελλαδικά.

Πήραμε μέτρα για ουσιαστική κατάργηση πληρωμής των παρκόμετρων. Την κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς σε όσους έχουν εισόδημα έως 25.000 ευρώ. Τη μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 23%. Επιπλέον μέτρα απαλλαγής ή μείωσης τους σε πολλές κοινωνικές ομάδες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και οι πολύτεκνοι. Για το 2018 αυτό αφορούσε πάνω από 3.500 οικογένειες. Στα μέτρα αυτά εντάχθηκαν και οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Ίδια είναι και η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΠ, όπου 6.000 οικογένειες εντάχθηκαν στο μειωμένο τιμολόγιο.

Με τον πατραϊκό λαό διεκδικητή πετύχαμε νίκες. Χάρη σε αυτούς τους αγώνες η παραλιακή ζώνη παραχωρήθηκε στο Δήμο. Το Νότιο Πάρκο είναι μια πραγματικότητα που την απολαμβάνει η πόλη μας. Η διέλευση του τρένου, χάρη σε αυτούς τους αγώνες δεν θα καταστρέψει την πόλη, περνώντας επιφανειακά, αλλά πετύχαμε να υπογειοποιηθεί, να συνεχιστεί και να επεκταθεί η λειτουργία του τοπικού προαστιακού τρένου και να δημιουργηθεί ένα γραμμικό πάρκο 6,5 χιλιομέτρων.

Με τους εργαζόμενους του Δήμου μας πρωταγωνιστές και δημιουργούς, με τη δουλειά και το μεράκι τους, πραγματοποιήθηκαν έργα που εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Χάρη σε αυτούς ο πατραϊκός λαός απολαμβάνει το Νότιο Πάρκο και τους άλλους κοινόχρηστους χώρους. Με τη δική τους προσπάθεια δημιουργήθηκαν οι παιδικές κατασκηνώσεις που είναι πανελλαδικό παράδειγμα. Ανακατασκευάστηκαν το 40% των σχολείων μας που είχαν να συντηρηθούν για δεκαετίες. Είχαμε νέα τμήματα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, νέο παιδικό σταθμό, παράρτημα του Βρεφοκομείου.

Δείτε φωτογραφίες:


Πηγή