«Ας ξεχάσουν κάποιοι το παραμύθι της μεταφοράς των απορριμμάτων…», γράφει ο Διονύσης Μάμαλος.

Περιβάλλον «Ας ξεχάσουν κάποιοι το παραμύθι της μεταφοράς των απορριμμάτων…», γράφει ο Διονύσης Μάμαλος.

Ας ξεχάσουν κάποιοι το παραμύθι της μεταφοράς των απορριμμάτων… Κάποιοι αμετανόητοι, δυστυχώς ακόμα και σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που βιώνει ο τόπος μας εξ αιτίας της προβληματικής διαχείρισης των απορριμμάτων, αντί να επικεντρώνονται σε λύσις και προτάσεις που εξασφαλίζουν την προοπτική επίλυσης του τεράστιου αυτού προβλήματος το οποίο τραυμάτισε ποικιλοτρόπως τον τόπο μας, επιμένουν να διατηρούν μια ανεδαφική συζήτηση, η οποία αποπροσανατολίζει και δημιουργεί σύγχυση.

Έστω και στο τέλος της αυτοδιοικητικής θητείας των απερχόμενων αρχών Α’ και Β’ βαθμού υπάρχουν εξελίξεις θετικές προς την κατεύθυνση υλοποίησης του υπάρχοντος σχεδιασμού και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει και οφείλουν οι εκλεγμένοι άρχοντες του τόπου, να κατευθύνουν τις προσπάθειες τους και να εντείνουν τον ρυθμό υλοποίησης του συγκεκριμένου σχεδιασμού.

Είναι όντως μια καλή είδηση η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, όπου πλέον θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί εντός 9 μηνών η ανάπλαση των τριών κυττάρων. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μπαίνει ΤΕΛΟΣ οριστικό και αμετάκλητο στην χωματερή που λειτουργούσε τόσα χρόνια. Σημαίνει επίσης ότι θα γίνεται ολιστική απαγωγή του βιοαερίου και σημαίνει επίσης ότι πλέον στο οικόπεδο των αδελφάτων θα μπορούν να εναποθέτουν περισσότερες ποσότητες επεξεργασμένων δεμάτων και όχι μόνο 49 τόνους την ημέρα.

Στα καλά νέα προστίθεται και το γεγονός ότι με καθυστέρηση σχεδόν 2 ετών ολοκληρώθηκε ο περιβόητος διαγωνισμός της 3Κ και έτσι οσονούπω θα γίνει η πρόσληψη των 170 περίπου εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων, όπου θα βοηθήσουν αποτελεσματικά και με επάρκεια στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

Αρκούν όλα αυτά για να αισιοδοξούμε ότι το πρόβλημα επιλύεται; Όχι βέβαια, γιατί δεν υπάρχουν μόνο καλά νέα, αλλά και κακά, όπως ότι υπάρχει πρόβλημα, το οποίο καταγράφηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο με την αγορά του οικοπέδου των 52 στρεμμάτων. Και βεβαίως υπάρχει πρόβλημα και εδώ θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή των νέων αυτοδιοικητικών αρχών με την υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων τω διάφορων ενεργειών. Παράδειγμα με την χρηματοδότηση του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης. Μόνιμη επωδός των Κυβερνητικών παραγόντων ακόμα και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ήταν «φέρτε μας την επικαιροποιημένη μελέτη και θα πάρετε αμέσως τα χρήματα για το εργοστάσιο». Τους πήγαν την επικαιροποιημένη μελέτη, τον Δεκέμβρη του 2018 και ενώ έχουμε Ιούνιο του 2019 ακόμα δεν έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση για να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο που είναι η δημοπράτηση του έργου. Και βρισκόμαστε στα μέσα του 2019. Άρα αυτό που πρέπει να ζητήσουμε ως Κέρκυρα είναι η επιτάχυνση των διαδικασίων, όπως λένε κάποιοι χαρακτηριστικά να γίνουν όλα με διαδικασίες fasttrack.

Και το σημαντικότερο όλων, οι νέοι αυτοδιοικητικοί άρχοντες να μπορέσουν να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν σε έναν συγκεκριμένο πλάνο το οποίο έχει ήδη εγκριθεί και αποτελεί νόμο του κράτους.

Για αυτό λέω ότι η συζήτηση αυτή την στιγμή για την μεταφορά των απορριμμάτων αποπροσανατολίζει, γιατί είναι εντελώς ανεδαφική. Έχει βρεθεί αποδέκτης; Για πόσο καιρό και πόσοι τόνοι απορριμμάτων θα μεταφερθούν; Πόσο θα στοιχίσει η μεταφορά και αν την αντέχει η τσέπη των δημοτών και κυρίως αν το επιτρέψει η σημερινή η αυριανή Κυβέρνηση αφού μέχρι σήμερα, τουλάχιστον αυτή η Κυβέρνηση που απέρχεται ήταν αρνητική.

Για αυτό λέω ότι το «παραμύθι» της μεταφοράς δεν βοηθά αλλά αποπροσανατολίζει.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής», 23-06-2019.


Πηγή