Πάτρα: Μπαράζ αναβολών σε δίκες με κακουργήματα. Ο νέος Ποινικός Κώδικας “παγώνει” τα δικαστήρια

Οι νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που τίθενται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, φέρνουν σηµαντικές αλλαγές σε εν εξελίξει ή προγραμματισμένες δίκες. Τις τελευταίες εβδομάδες στα δικαστήρια της Πάτρας και όλης της Ελλάδας, ζητούνται σωρηδόν αναβολές από κατηγορουµένους για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, οι οποίοι απειλούνται ακόµη και µε ισόβια κάθειρξη. Ο λόγος είναι ότι με τον νέο Κώδικα, αυτά τα αδικήματα υποβαθμίζονται σε πλημμελήματα, ως εκ τούτου, πολλοί κατηγορούμενοι αναζητούν αναβολές για να μην δικαστούν με πολυετείς καθείρξεις.

Η ισχύς των νέων κωδίκων αρχίζει από την 1η Ιουλίου, µε πολλές δίκες να έρχονται ενώπιον του ακροατηρίου ή να βρίσκονται κοντά στο στάδιο της εισαγγελικής πρότασης, ενώ σε άλλες, οι εισαγγελείς έχουν κάνει την πρότασή τους επί της ενοχής (µε βάση τον παλιό κώδικα). Με τις νέες διατάξεις, όµως, να καταλαµβάνουν τους κατηγορουµένους, αφού ο νέος κώδικας έχει αναδροµική ισχύ και για τις εκκρεµείς υποθέσεις.

Οπως λένε νοµικοί, πλέον είναι µονόδροµος για τους δικαστές να "παγώσουν" αρκετές δίκες μέχρι τις 2 Ιουλίου, ώστε να αντιµετωπίσουν τη νέα πραγµατικότητα, και να έχουν ικανό χρόνο προετοιµασίας εν όψει των νέων δεδοµένων.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    24 Ιουνίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία