Σαβάλια-Ροβιάτα: «Θυσία» οι καλλιέργειες ελλείψει νερού…


Δεν επαρκούν οι ποσότητες που φθάνουν
στην περιοχή για να καλυφθούν οι ανάγκες

Η καταστροφή ‘χτύπησε την πόρτα’ σε αγρότες στην περιοχή των Σαβαλίων και της Ροβιάτας του δήμου Ήλιδας, οι οποίοι βλέπουν τις καλλιέργειές τους να χάνονται εξαιτίας της έλλειψης νερού.

Περισσότερα από 6.000 στρέμματα καλλιεργειών με καρπούζι, καλαμπόκι, τριφύλλι, ντομάτες, δένδρα και περιβόλια, θυσιάζονται στο βωμό της λειψυδρίας, όχι γιατί δεν υπάρχει νερό αλλά γιατί όπως υποστηρίζουν οι αγρότες δεν υπάρχει σωστός προγραμματισμός, δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, δεν υπάρχει έλεγχος και το νερό… χάνεται στη διαδρομή.

Οι αγρότες είναι μέλη του ΤΟΕΒ Αμαλιάδας, αρδεύονται από την κεντρική διώρυγα του φράγματος Πηνειού, καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους, αλλά το τελευταίο εικοσαήμερο λένε το νερό- νεράκι και τα χωράφια τους με τις καλλιέργειες να καταστρέφονται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ακαθάριστη η διώρυγα

Και αυτό, γιατί όπως λένε η διώρυγα δεν έχει καθαριστεί και σε συνδυασμό με την παράνομη λειτουργία μοτέρ που παίρνουν αλόγιστα νερό, δεν υπάρχει επάρκεια για να φθάσουν οι απαιτούμενες ενέργειες στις δικές τους καλλιέργειες. Έτσι, από τα 550 λίτρα νερού που απαιτούνται καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, λείπουν σε καθημερινή βάση 200 με 250 λίτρα.

Το αποτέλεσμα είναι οι καλλιέργειες να μην ποτίζονται, ενώ οι αγρότες έρχονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει λίγη παραπάνω ποσότητα για την έκτασή του.

«Ο αγωγός για να λειτουργήσει και να καλύψει όλη την περιοχή θέλει 550 λίτρα νερό την ημέρα καθ’ όλη τη διάρκεια. Σε εμάς από την ημέρα των εκλογών μέχρι σήμερα, μας λείπουν γύρω στα 200- 250 λίτρα νερού για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και να καλύψουμε όλη την περιοχή. Κάθε χρόνο είχαμε πρόβλημα αλλά φέτος με το ‘καλημέρα’ άρχισαν τα προβλήματα» υποστηρίζει ο κ. Γιώργος Ντούζας.

Ο ίδιος πριν από τρεις ημέρες ανέλαβε πρωτοβουλία και μαζί με τον διευθυντή του ΓΟΕΒ και τον εργοδηγό του ΤΟΕΒ Αμαλιάδας, έκαναν όλη τη διαδρομή κατά μήκος της διώρυγας μέχρι το φράγμα του Πηνειού.

«Καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής είδαμε αμέτρητα μοτέρ, τα οποία πάνω από τη διώρυγα έπαιρναν νερό, παράνομα, από 15 ίππους μέχρι 100 ίππους μοτέρ. Αντλούν νερό παράνομα. Το φράγμα φτιάχτηκε για τα εντός αναδασμού χωράφια. Αυτά που καλλιεργούνται εκεί είναι εκτός αναδασμού άρα η διαδικασία αυτή είναι παράνομη. Γι’ αυτό ευθύνεται ο ΓΟΕΒ ο οποίος δεν κάνει ελέγχους, δεν υπάρχει αστυνόμευση. Αυτά τα λίτρα λείπουν από εμάς. Ο πρώτος και σημαντικότερος λόγος είναι αυτός. Δεν επαρκεί το νερό να φθάσει στις καλλιέργειές μας. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η διώρυγα έχει να καθαριστεί δεκαπέντε χρόνια με αποτέλεσμα να έχει μπαζωθεί . Για αυτό είναι υπεύθυνη η Περιφέρεια» θα πει ο κ. Ντούζας στην ‘Π’.

Οι αγρότες έχουν απευθυνθεί ήδη σε δικηγόρο και θα κινηθούν νομικά για να λυθεί το πρόβλημα.

Γιώργος Ντούζας
«Εμείς ποτίζουμε από την κεντρική διώρυγα του φράγματος. Για να σηκώσει η διώρυγα σε Σαβάλια και Ροβιάτα 6.500 στρέμματα πρέπει να έχει 550 λίτρα νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Εμάς μας λείπουν 200-250 λίτρα. Από το μεσημέρι και μετά όταν παίρνουν τα αντλιοστάσια νερό από την διώρυγα, πέφτει και άλλο η στάθμη και τα 350 λίτρα τα οποία είναι ελλιπέστατα γίνονται ακόμη λιγότερα. Η ζημιά που έχουμε υποστεί είναι ανεπανόρθωτη. Καλαμπόκι έχει 20 ημέρες να ποτιστεί. Η παραγωγή είναι μειωμένη σε καλαμπόκια, πιπέρια, ντομάτες, τριφύλλια, καρπούζια, δένδρα, περιβόλια. Είμαστε πολλοί παραγωγοί με πρόβλημα. 100 άτομα τουλάχιστον. Έχουμε κινηθεί νομικά, έχουμε απευθυνθεί σε δικηγόρο και θα προχωρήσουμε την υπόθεση. Κάποια στιγμή πρέπει να λυθεί το πρόβλημα γιατί δεν αντέχουμε άλλο».

Διονύσης Ντούζας
«Το πρόβλημα με το νερό είναι πάρα πολύ μεγάλο, προσπαθούμε εδώ και 20 ημέρες να ποτίσουμε και δεν μπορούμε, τσακωνόμαστε διαρκώς κάθε μέρα μεταξύ μας, ερχόμαστε 10 και 1 η ώρα το βράδυ για να βάλουμε το νερό γιατί εκείνη την ώρα έρχεται. Το μεσημέρι δεν έχουμε νερό καθόλου, γιατί από τις 2 και μετά σταματάει. Το πρόβλημα είναι σοβαρό, η ζημιά τώρα έχει γίνει και να ποτίσουμε τώρα η ζημιά έχει γίνει. Εμείς ζητάμε πρώτον να μας στείλουν νερό, να έχουμε κάθε μέρα νερό και να μην τσακωνόμαστε και δεύτερον ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Υπάρχουν ευθύνες».

Νικόλαος Ρέτσης
«Τα πιο πολλά χωράφια που έχω και ποτίζω είναι στην διώρυγα της Ροβιάτας. Από εκεί είναι ακόμα πιο σοβαρό το πρόβλημα, δεν παίρνουμε καθόλου νερό. Ούτε για να πιουν τα πρόβατα, πέσανε προχθές μέσα στον αγωγό για να πιουν νερό, δεν έχουμε ούτε σταγόνα. Δεν έχουμε ποτίσει τα τριφύλλια, τα λιβάδια, να βγάλουν χορτάρι να πίνουν τα πρόβατα. Προχθές παραλίγο να τσακωθούμε με ένα γείτονα, ποιος θα πρωτοπάρει το νερό που δεν έχει έρθει ακόμα. Εάν θα έρθει το νερό δεν ξέρω και εγώ τι θα γίνει, μπορεί να βγάλουμε μαχαίρια, μπορεί να πέσει ξύλο, να τσακωθούμε για να πάρουμε ένα λάστιχο νερό να ποτίσουμε. Εμείς πληρώνουμε κανονικά τις υποχρεώσεις μας, εγώ προσωπικά πληρώνω γύρω στις 3.000 ευρώ το χρόνο πάγια για νερά και νερό δεν υπάρχει σταγόνα».


Πηγή