ΠΑΤΡΑ: Γιορτάζει η εικόνα της Αγίας Κυριακής στο ναό στην περιοχή Αγ. Βασιλείου

Ιερά πανήγυρη θα λάβει απόψε και την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019 στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου στην Πάτρα. Πιο συγκεκριμένα στον ιερό ναό του χωριού που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο όπου περνάει το αστικό λεωφορείο, υπάρχει εικόνα της Αγίας μεγαλομάρτυρος Κυριακής, η μνήμη της οποίας τιμάται από την Ορθόδοξη χριστιανική μας εκκλησία στις 7 Ιουλίου.

Η Αγία Κυριακή μαρτύρησε για την χριστιανική πίστη της, δια αποκεφαλισμού σε ηλικία μόλις 21 ετών. Είναι η πολιούχος Αγία της πόλης των Σερβίων στην Κοζάνη. Επίσης σε πολλά μέρη της Ελλάδας υπάρχουν εκκλησάκια που γιορτάζουν τη μνήμη της. Στην Πάτρα εκτός από το ναό στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου υπάρχει εκκλησάκι αφιερωμένο στη μνήμη της, στην περιοχή του Διάκου κοντά στο Γηροκομειό.

Όπως αναφέρεται στην Wikipedia, οι κάτοικοι κατέβηκαν και εγκαταστάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Ρίου και του Αγ. Βασιλείου στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Μετέφεραν από τη Νωνάκριδα την εικόνα της Αγίας Κυριακής και έχτισαν την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου από όπου πήρε το όνομα το χωριό, που αρχικά ονομαζόταν Γουναριάνικα. Ως ιδρυτής του χωριού φέρεται ο γιατρός Φαίδωνας Διαμαντόπουλος, το όνομα του οποίου φέρει η ομώνυμη κεντρική πλατεία όπου στεγάζεται και το σημερινό κοινοτικό γραφείο.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    7 Ιουλίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία