Σύλλογος Πατρινών Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών – Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρέσβη της Ιαπωνίας

Επιστολή ενημέρωσης και διαμαρτυρίας προς τον Πρέσβη της Ιαπωνίας, για τη μη διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας από την Πάτρα, απέστειλε ο Σύλλογος Πατρινών Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών.

Σε αυτήν αναφέρει:

"Αξιότιμε κ. Πρέσβη, η ωραία χώρα σας, η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Σε λίγο καιρό η αποστολή της Ολυμπιακής Επιτροπής του Τόκιο θα έλθει στην Ηλιακή γη για να παραλάβει το φως των Εθνών, την ΟλυμπιακΊ Φλόγα.

Πολύ κοντά βρίσκεται όπως γνωρίζετε η πρωτεύουσα της Νοτίου και Δ/κης Ελλάδος, η Αχαϊκή πόλη της Πάτρας, γενέθλια πόλη του μεγάλου ποιητή «Κ. Παλαμά», του ποιητή που στα 1896 έγραψε τον Ολυμπιακό Ύμνο.

Το σπίτι που γεννήθηκε, βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας, μπορέσαμε να σώσουμε το νεοκλασικό κτίριο του 1838, στην συνέχεια το κτίριο αναστηλώθηκε με χορηγία συμπολίτη μας Ελληνοαμερικανού ευεργέτη.

Το ανακαινισμένο σπίτι του Παλαμά λειτουργεί σήμερα ως μουσείο του μεγάλου ποιητή.

Σε κάθε Ολυμπιάδα η ιερή φλόγα έρχεται από την Ολυμπία και περνά ευλαβικά μπροστά από το ιστορικό αυτό σπίτι – μουσείο.

κ. Πρέσβη, με θλίψη και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε ότι η Ολυμπιακή Επιτροπή θέλει να αλλάξει την πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας και να μην περάσει μετά από 84 χρόνια από την πόλη μας και μπροστά από το σπίτι του ποιητή του Ολυμπιακού Ύμνου Κ. Παλαμά.

Εμείς ήδη έχουμε ετοιμάσει μια περγαμηνή 1,ΟΟχΟ,70 με την προσωπογραφία του Παλαμά και με χειροποίητη Αρχαϊκή γραφή τον Ολυμπιακό ύμνο με σκοπό να σας καλέσουμε και να σας παραδώσουμε την περγαμην 1Ί την ημέρα που η ιερή φλόγα θα βρεθεί στην πόλη μας και στο σπίτι του συμπολίτη μας Κ. Παλαμά.

κ. Πρέσβη, ευελπιστούμε για τις δικές σας ενέργειες προς την επιτροπή διελεύσεως της ιερής φλόγας ώστε να συμπεριληφθεί και η διέλευσή της μπροστά από το σπίτι του Κ. Παλαμά".

Επίσης αναφέρει: "Kάνουμε γνωστό ότι το 2007 ήλθαμε σε επικοινωνία με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου του Πεκίνου ο οποίος μας ενημέρωσε ότι στο Πανεπιστήμιό του λειτουργούν δύο Ελληνόφωνα Τμήματα και δύο στο Πανεπιστήμιο της Σαγκάης. Τον πληροφορήσαμε ότι το 2008 που θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο θα ακουστεί ο Ολυμπιακός Ύμνος που έγραψε ο συμπολίτης μας Εθνικός Ποιητής Κ. Παλαμάς. Ενθουσιασμένος μας ζήτησε να του στείλουμε κάθε τι που σχετίζεται με τον μεγάλο ποιητ1Ί.

Για το σκοπό αυτό στείλαμε από 100 τόμους βιβλίων που έγραψε και ο Κ. Παλαμάς τα «ΑΧΑΪΚΑ» και στα δύο Πανεπιστήμια.

Αποτέλεσμα με πρωτοβουλία του πρύτανη στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου να ακουστεί για πρώτη φορά από 300 παιδιά της Κίνας σε άπταιστα Ελληνικά ο Ολυμπιακός Ύμνος.

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε στην Ολυμπιακή Επιτροπή και ο Δήμαρχος της Πάτρας κ. Πελετίδης".


Πηγή