«Ευκαιρίες υπάρχουν αρκεί να τις αξιοποιήσουμε», γράφει ο Διονύσης Μάμαλος.

Κοινωνία «Ευκαιρίες υπάρχουν αρκεί να τις αξιοποιήσουμε», γράφει ο Διονύσης Μάμαλος.

Δυστυχώς σε κάτι που συμφωνούμε όλοι, είναι ότι η Κέρκυρα έχει μείνει πίσω σε υποδομές όπως δρόμοι, ύδρευση, σκουπίδια, αλλά και πολιτιστικές υποδομές δεν νοείται η Κέρκυρα του Πολιτισμού, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι να μην έχει ένα σύγχρονο θέατρο, και σε αθλητικές υποδομές, παρά το γεγονός ότι οι αθλητές μας έχουν σημαντικές επιτυχίες σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο και εκπαιδευτικές υποδομές, ίσως μάλιστα σε αυτόν τον τομέα να βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις απ’ όλη την Ελλάδα.

Δεν είναι η στιγμή να εξετάσουμε ποιοι και γιατί ευθύνονται που το νησί έχει φθάσει σε αυτό το σημείο. Λίγο πολύ, αν και αυτό που θα γράψω ακουστεί υπερβολικό, όλοι μας έχουμε ευθύνες, αναλογικά βέβαια, ακόμα και εμείς οι πολίτες τόσο για τις επιλογές μας, όσο και γιατί δεν πιέσαμε τους εκάστοτε κυβερνώντες όσο θα έπρεπε για να επιτελέσουν έργο επ’ ωφελεία του τόπου μας. Λάθη έγιναν, παραλείψεις επίσης, όπως επίσης δεν υπήρχε ένα σχέδιο για την ιεράρχηση των βασικών αναγκών του νησιού και ο καθένας που βρέθηκε σε θέση ευθύνης ενήργησε κατά το δοκούν χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Χωρίς να διαγράφουμε το παρελθόν, γιατί το παρελθόν μας διδάσκει, θα πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον και το αύριο, μιας και βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο που ανοίγουν νέοι κύκλοι, αυτοδιοικητικοί και κυβερνητικοί. Έχουμε μια νέα Κυβέρνηση, στην οποία μάλιστα σε σημαντικές ευθύνες βρίσκονται Κερκυραίοι και σε λίγο θα έχουμε νέες αυτοδιοικητικές αρχές και βεβαίως έχουμε και τρεις Κερκυραίους στο Κοινοβούλιο. Είναι ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα λόμπι και να διεκδικήσει την επίλυση σημαντικών προβλημάτων που θα πάνε το νησί μας μπροστά. Μην μείνουμε μόνο στο επείγον όντως, για την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, γιατί υπάρχουν και άλλα σημαντικά προβλήματα εξ ίσου σημασίας, μπορεί όμως και μεγαλύτερης, όπως είναι το υδρευτικό, που είναι ένα πρόβλημα λόγω των κλιματικών αλλαγών που θα μας απασχολήσει εντόνως τα επόμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο μάλιστα εδώ στο νησί που αντιμετωπίζουμε τα γνωστά προβλήματα και τα ζήσαμε σε έντονο βαθμό αυτό το καλοκαίρι, με περιοχές να μένουν χωρίς νερό ακόμα και πάνω από ένα μήνα.

Τα φράγματα είναι ίσως το σημαντικότερο έργο που πρέπει να γίνει εδώ και τώρα. Σήμερα έχουμε την ευτυχή συγκυρία να έχουμε στη Κυβέρνηση έναν Κερκυραίο πολιτικό, ο οποίος παρ’ ότι δεν εκλέγεται πλέον στην εκλογική μας περιφέρεια, αγαπά την πατρίδα του, την σκέφτεται και είναι πάντα πρόθυμος να προσφέρει. Ο λόγος για το Νίκο Δένδια, τον Υπουργό Εξωτερικών. Έχω την αίσθηση, επειδή τα φράγματα είναι ένα έργο στο οποίο η δική του συνεισφορά είναι τεράστια στο να φθάσει στο σημείο που έφθασε σήμερα, με ολοκληρωμένες μελέτες, με απαλλοτριώσεις για τις οποίες έχει καταβληθεί ένα ποσό γύρω στα 12 εκατομμύρια ευρώ, αν του ζητηθεί να συμβάλει για την προ αυτή την κατεύθυνση θα το πράξει και θα το πράξει με όλες του τις δυνάμεις. Είναι πολύ σημαντικό να δημοπρατηθεί το σύνολο του έργου και όχι υποέργα και τμηματικά, θα πρέπει να γίνουν οι ταμιευτήρες και τα δίκτυα όλα μαζί για να εξασφαλιστεί ότι θα υλοποιηθεί στο σύνολο του και σύντομα το έργο.

Θα πρέπει επιτέλους να λειτουργούμε στη Κέρκυρα όπως λειτουργούν και άλλες περιοχές της χώρας και τα αποτελέσματα είναι ορατά. Χρησιμοποιούν όλα τους τα «όπλα» και καλά κάνουν και προοδεύουν. Εμείς γιατί να μην το κάνουμε και να μένουμε πίσω; Όπως στον τουρισμό θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την Πρόεδρο του ΕΟΤ την Άντζελα Γκερέκου, σε μια περίοδο μάλιστα, δύσκολη για τα τουριστικά μας πράγματα.

Θα πρέπει επιτέλους να αξιοποιήσουμε το Κερκυραϊκό λόμπι όπου και όπως μπορούμε επ’ ωφελεία του τόπου μας και των κατοίκων του.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής», 25-08-2019.


Πηγή