Σταφιδοπαραγωγοί σε απόγνωση – Για εμπαιγμό από τον ΕΛΓΑ κάνουν λόγο οι αγρότες του Χειμαδιού

Όπου αγρότης και η μοίρα του αυτό ήταν που ακούσαμε για ακόμα μία φορά κατά την συνάντηση μας με τους καλλιεργητές σταφίδας και αμπελιών στην περιοχή του Χειμαδιού.

Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε πραγματική απόγνωση, αφού από την μία πλευρά βλέπουν τους κόπους μίας ολόκληρης χρονιάς αλλά και τα χρήματα που δαπάνησαν να πηγαίνουν χαμένα και από την άλλη νιώθουν από τους αρμόδιους φορείς να υπάρχει ένας σκόπιμος, όπως χαρακτηριστικά μας ανέφεραν εμπαιγμός, προκειμένου να μην τους καταβληθούν αποζημιώσεις. Το έβλεπες στο βλέμα τους, το ένιωθες στον τόνο της φωνής τους. «Μας θέλουν μόνο για να πληρώνουμε και όταν είναι να πληρωθούμε τότε μας ξεχνάνε όλοι».

«Καταστράφηκε ο κόπος μας»

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, όπως μας τα παρέθεσαν οι παραγωγοί που συναντήσαμε στο μεγαλύτερο ίσως σε παραγωγή σταφίδας χωριό του Νομού μας.

Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν πριν 20 περίπου μέρες , σε επίπεδο καύσωνα, είχαν σαν αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες τόσο της σταφίδας όσο και στα αμπέλια.

Όπως μας επισήμαναν οι παραγωγοί, τόσο ο καύσωνας όσο και οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, που συνεχίζουν να επικρατούν στην περιοχή είχαν ως συνέπεια την ολοκληρωτική σε πολλές περιπτώσεις καταστροφή της παραγωγής.

«Βλέπουμε τους κόπους μας για ακόμα μία χρονιά να πηγαίνουν χαμένοι.

Κόπος, ατελείωτες ώρες δουλειάς αλλά κυρίως τόσα έξοδα για το τίποτα.
Πως θα ανταποκριθούμε στα έξοδα μας και στις υποχρεώσεις μας δεν το γνωρίζουμε πραγματικά». Και πράγματι η εικόνα της σταφίδας είναι αποκαρδιωτική, αφού αντί για ρώγα ζουμερή και ώριμη, είδαμε καρπό συρρικνωμένο και μαυρισμένο.

Τα φύλλα ξεραμένα, ο κορμός ετοιμόρροπος και οι σταφιδοπαραγωγοί σε απόγνωση, μια και μάταια προσπαθούν να περισώσουν ότι έχει απομείνει στα αμπέλια τους.

«Μας εμπαίζει ο ΕΛΓΑ»

Η απόγνωση όμως των παραγωγών έχει και συνέχεια, αφού όπως χαρακτηριστικά μας ανέφεραν η επίσκεψη του κλιμακίου του ΕΛΓΑ στην περιοχή τους , αντί να φέρει ανακούφιση προκάλεσε αισθήματα οργής και εμπαιγμού.

Ο λόγος είναι ότι οι εκτιμητές του οργανισμού, δεν δέχονται ότι οι ζημιές στις καλλιέργειες προκλήθηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά όπως είπαν στους παραγωγούς προκλήθηκαν από τον μύκητα του Περονόσπορου, επιρρίπτοντας σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ευθύνες στους παραγωγούς σύμφωνα με τα λεγόμενα τους για ελλιπής ψεκασμούς .
«ο ΕΛΓΑ μας κοροϊδεύει αυτό νιώθουμε αφού για να αναπτυχθεί περονόσπορος στις καλλιέργειες πρέπει να υπάρξουν βροχοπτώσεις και συνθήκες έντονης υγρασίας κάτι που στην περιοχή μας δεν υπήρξε. Καλλιεργούμε τόσα χρόνια έχουμε γεωπόνους και έρχονται να μας πουν ότι η ζημιά έγινε από τον περονόσπορο.

Περονόσπορος χωρίς βροχή δεν υπάρχει. Μας κοροϊδεύουν με φθηνές δικαιολογίες. Ο ΕΛΓΑ μόνο να πληρώνουμε απαιτεί από εμάς τους αγρότες ενώ όταν είναι να μας αποζημιώσει δεν υπάρχει για εμάς.»

Λόγια που κρύβουν οργή αλλά και παράπονο από τον αγροτικό κόσμο της περιοχής του Χειμαδιού, οι οποίοι κάνουν έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς αλλά και πολιτικούς της περιοχής μας να ενδιαφερθούν για αυτούς.

Χρηστος Πάτσιος

Πριν περίπου 20 μέρες είχαμε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες μας. Κάναμε αιτήσεις στον ΕΛΓΑ και οι εκτιμητές μας είπαν ότι η ζημιά δεν είναι από τον καύσωνα άλλα από τον περονόσπορο.
50 χρόνια καλλιεργούμε και όλοι γνωρίζουμε ότι ο περονόσπορος προκαλείται μόνο από βροχές και υγρασία. Τα σταφύλια έχουν αρχίσει και μαραίνονται και να πέφτουν, μιλάμε για πραγματική καταστροφή, Ο ΕΛΓΑ θέλει να παίρνει από εμάς τα λεφτά αλλά όταν είναι να αποζημιωθούμε πραγματικά μας κοροϊδεύει.

Κυριάκος Κυριακόπουλος

Μας έχουν ξεχάσει όλοι εμάς τους αγρότες, αφού παλεύουμε κόντρα σε όλους να συνεχίσουμε τις καλλιέργειες μας και να συνεχίσουμε να μένουμε στα χωριά μας. Θέλουμε να έρθουν πάλι γεωπόνοι που να έχουν εμπειρία και να αποτιμήσουν τις ζημιές που έχουμε υποστεί. Δεν έβρεξε πώς να δημιουργηθεί περονόσπορος που μας είπαν.
Μας κοροϊδεύουν αλλά πρέπει να ζήσουμε και εμείς οι αγρότες

Γιώργος Βακάλης

Μας κοροϊδεύουν δυστυχώς. Πικρία και οργή νιώθουμε από τους αρμοδίους οι οποίοι δεν θέλουν να αποζημιωθούμε. Δουλεύουμε για το τίποτα αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει την πολιτεία η οποία το μόνο που ζητά από εμάς είναι να πληρώνουμε και τίποτα άλλο. Δυστυχώς κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για το μέλλον του αγροτικού κόσμου.

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Μία ακόμα χρονιά χαμένη για εμάς τους αγρότες που μετά τον καύσωνα είδαμε τις καλλιέργειες μας να καταστρέφονται. Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ μας είπαν ότι φταίμε εμείς και δεν υπήρξε καύσωνας, αλλά την ζημιά την προκάλεσε ο περονοσπορος. Ανομβρία και περονόσπορος δεν συνδυάζονται, το γνωρίζουν όλοι αυτό. Δυστυχώς ήρθαν με σκοπό να μας κοροϊδευόσουν και να μην μας αποζημιώσουν. Σαν Αγροτικός σύλλογος θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντας μας.

Χρήστος Σταυρόπουλος

Καταστροφή μόνο αυτή η λέξη μπορεί να περιγράψει όλο αυτό που έχουμε πάθει. Ο ΕΛΓΑ μας κοροϊδεύει για να μην αποζημιώσει. Πρέπει η Πολιτεία, οι αρμόδιοι φορείς, οι βουλευτές του Νομού μας να ενδιαφερθούν και να στηρίξουν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας.

Συνθήκες ανάπτυξης – περονόσπορου

Αναζητώντας και εμείς στο διαδυκτιο τις συνθήκες ανάπτυξης του περονόσπορου βρήκαμε αυτό. Τα συμπεράσματα δικά σας…. «Η ετήσια εξέλιξη της ασθένειας εξαρτάται κυρίως από τις βροχές αλλά και από τις έντονες δροσιές της άνοιξης. Ο κύριος επιδηµιολογικός παράγοντας είναι η βροχή. Οι πρώτες µολύνσεις απαιτούν βροχή ενώ οι επόµενες γίνονται και µε δροσιές. Οι έντονες δροσιές και οι τοπικές βροχές µπορούν να δώσουν κατά περιοχές τοπικές επιδηµίες. Τα σπόρια του µύκητα θέλουν σταγόνα νερού για να µολύνουν και συνθήκες υψηλής υγρασίας για να αναπαραχθούν και να επιβιώσουν».


Πηγή