Αχαϊα: Πάνω από 200.000 φορολογούμενοι έχουν χρέη στην εφορία

Αυξημένο εμφανίζεται το ενδιαφέρον των οφειλετών για την υπαγωγή τους, στη ρύθμιση των 120 δόσεων της εφορίας.

Οπως είναι φυσικό, και στην Αχαΐα το ενδιαφέρον για ένταξη στη ρύθμιση είναι πολύ μεγάλο, αφού σύμφωνα με στοιχεία που έχει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στη διάθεσή της, σχεδόν όλος ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός του νομού, έχει κάποια οφειλή στην Εφορία.

Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, 240.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα από την Αχαΐα, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, σε σύνολο 300.000 κατοίκων, είναι οφειλέτες της εφορίας.

Το ενδιαφέρον για ένταξη στη νέα ρύθμιση, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, χιλιάδες οφειλέτες έσπευσαν να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, από το τρέχον έτος, καθώς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εντάξουν τις παλαιότερες οφειλές τους στις 120 δόσεις.

Αποτέλεσμα αυτού, ήταν να αυξηθούν σημαντικά οι εισπράξεις της Α΄ΔΟΥ Πατρών ως προς τα νέα ληξιπρόθεσμα, από 22% που ήταν ο στόχος στο 26%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εισπράξεις 15,5 εκατ. ευρώ.

Τα δε παλιά ληξιπρόθεσμα χρέη, έμειναν πίσω, αφού πολλοί φορολογούμενοι σκόπευαν να τα ρυθμίσουν με τις 120 δόσεις και έτσι, από τα 44,2 εκ. που είχε θέσει ως στόχο να εισπράξει η Α΄ΔΟΥ Πατρών, έφερε στο δημόσιο ταμείο, 40,5 εκ. ευρώ.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ

Η ρύθμιση των 120 δόσεων αφορά οφειλές που είχαν δημιουργηθεί έως τις 31/12/2018, θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου ενώ για να επικυρωθεί, θα πρέπει η πληρωμή της πρώτης δόσης να καταβληθεί εντός 3 εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης.

Οσοι έχουν ήδη μπει στη ρύθμιση, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν νέα αίτηση και να μειώσουν την ελάχιστη δόση σε 20 ευρώ, από 30 ευρώ που ίσχυε μέχρι προχθές, αυξάνοντας τις δόσεις αποπληρωμής.

Παράλληλα, μπορούν να επιλέξουν να αποπληρώσουν νωρίτερα το χρέος τους προς την εφορία, γλιτώνοντας μέρος ή το σύνολο των προσαυξήσεων.

Σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής γλιτώνουν το 100% των τόκων και των προσαυξήσεων, ενώ:

• Σε 2 έως 4 δόσεις, έκπτωση 95% των προσαυξήσεων και των τόκων.

• Σε 5 έως 12 δόσεις, έκπτωση 85%.

• Σε 13 έως 24 δόσεις, έκπτωση 80%.

• Σε 25 έως 36 δόσεις, έκπτωση 75%.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    10 Σεπτεμβρίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία