Κ. Τζαβάρας: Kατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας σχετικά με το παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών

Δυστυχώς ο θάνατος μιας 19χρονης φιλοξενούμενης στο παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας πριν από μερικές μέρες μάς βύθισε σε θλίψη και προβληματισμό, επαναφέροντας με επώδυνο τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα όσον αφορά τη στελέχωση του προσωπικού του και τις δυνατότητες που έχουν οι εργαζόμενοι ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των φιλοξενούμενων ασθενών.

Σύμφωνα με την επιστολή (αρ.πρωτ.1931/28.8.2019) του Συλλόγου Εργαζόμενων στο ίδρυμα προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), διαπιστώνεται σημαντική έλλειψη νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, καθώς και απουσία ψυχιάτρου και μόνιμου ιατρού Γενικής Ιατρικής.

Οι ελλείψεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία αποτελεσματικής ιατρικής παρακολούθησης των 44 φιλοξενούμενων ατόμων στο παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών, αρκετοί εξ αυτών με πολλαπλές αναπηρίες και πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της για Μη Κυβερνητικές Οργανώνεις (ΜΚΟ) που «λύνουν και δένουν» στο ίδρυμα (αρ. πρωτ. 1842, 29.7.2019).

Επειδή η κατάσταση στο παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών παρουσιάζει διαχρονικά προβλήματα, τα οποία είχαν προβληθεί και στο βρετανικό κανάλι BBC, δυσφημίζοντας τη χώρα μας διεθνώς,

Επειδή οι υπάρχοντες εργαζόμενοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες στα όρια της ψυχικής και σωματικής κόπωσης,

Επειδή η φροντίδα των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων είναι ζήτημα πολιτισμού και σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή,

Επειδή σύμφωνα με τις διατάξεις της σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (UN CPRD), της σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα κράτη-μέλη της ΕΕ οφείλουν να εφαρμόσουν μέτρα για την ενίσχυση της μετάβασης από τις ιδρυματικές υπηρεσίες στις υπηρεσίες σε επίπεδο τοπικής κοινότητας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού-βοηθητικού προσωπικού στο παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών;
  2. Έχετε ενημερωθεί για τις ακριβείς συνθήκες και τα αίτια θανάτου της 19χρονης κοπέλας;
  3. Υλοποιείται πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες;
  4. Υφίσταται ζήτημα παράτυπων και εξωθεσμικών ενεργειών από μέλη ΜΚΟ στο παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών;

Ο ερωτών βουλευτής

Κωνσταντίνος Τζαβάρας


Πηγή