Μ. Παπαγεωργίου – Α. Αλβανού: «Και το ταξίδι της συγγραφής συνεχίζεται…»

Η συγγραφή τους διαπνέεται από την μυθοπλασία που «δίνει» μια ελευθερία και ταυτόχρονα δεν αποκόβεται από την πραγματικότητα, μέσα από μια οπτική διαφορετική και αλληγορική. Χαρακτηρίζουν την συγγραφή προσωπική εμπειρία για τον καθένα, μέσο έκφρασης των σκέψεων, των επιθυμιών και της μετάδοσης ενός μηνύματος.

Στην εφ. «Πατρίς της Κυριακής» μιλούν οι συγγραφείς Μαίρη Παπαγεωργίου από την Αμαλιάδα και Αγγελική Αλβανού, οι οποίες πριν από λίγο καιρό παρουσίασαν το βιβλίο τους «Παρενέργειες».

Eρ.: Καταπιάνεστε με την μυθοπλασία, το φανταστικό. Τι είναι αυτό που σας ελκύει σε αυτή την ατμόσφαιρα, αυτή την θεματογραφία;

Είναι ένας χώρος που προσφέρει τόσο στον συγγραφέα την ελευθερία να παρουσιάσει στο κοινό έναν καινούργιο κόσμο, όσο και στον κάθε αναγνώστη/στρια να εξερευνήσει και να βιώσει αυτόν τον κόσμο με τον δικό του μοναδικό τρόπο.
Στο φανταστικό θεωρητικά δεν υπάρχουν κανόνες και περιορισμοί ωστόσο η πρόκληση είναι να μην αποκόβεται τελείως από την πραγματικότητα είτε όσον αφορά την ύλη ή συμπεριφορές. θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει η σωστή δόση από οικεία στοιχεία ώστε να μπορεί ο/η αναγνώστης/στρια να ταυτιστεί και να δει και τον εαυτό του ως μέρος αυτού του κόσμου. Οπότε πρόκειται για μια διαφορετική οπτική της πραγματικότητας, μια αλληγορία ίσως, παρά για κάτι τελείως έξω από αυτή.

Ερ.: Οι «Παρενέργειες», το βιβλίο που παρουσιάσατε πριν λίγο καιρό και στην Αμαλιάδα, έχει την απήχηση που θα θέλατε;

Οι Παρενέργειες έχουν γνωρίσει ίσως μεγαλύτερη απήχηση από ότι αρχικά περιμέναμε και μοιάζει να έχουν αγαπηθεί από τον κόσμο σύμφωνα με τις γνώμες που λαμβάνουμε , κάποιες μάλιστα είναι τόσο ενθουσιώδης που είναι μεγάλη χαρά για εμάς να βλέπουμε ότι οι αναγνώστες έχουν ‘’ζήσει’’ το βιβλίο. Η προσέλευση στην Αμαλιάδα στο Λαζαράκειο θέατρο ήταν πολύ μεγάλη για παρουσίαση βιβλίου όσο και μια μετέπειτα παρουσίαση στο Αίτιον στην Αθήνα. Σημαντική βέβαια ήταν για εμάς και η συμμετοχή μας στο 48 Φεστιβάλ βιβλίου στο Ζάππειο.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όσους παραβρέθηκαν και αγκάλιασαν τις παρουσιάσεις μας αλλά και όλους όσους μας έχουν στηρίξει σε αυτή μας την προσπάθεια. Δεδομένου ότι είναι μια δύσκολη εποχή τόσο οικονομικά όσο και για άλλους λόγους για την αγορά βιβλίων , δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το βιβλίο δεν είναι ποτέ μια χαμένη αγορά, είναι μια ‘’επένδυση’’ για το πνεύμα και το χαρακτήρα μας.

Ερ.: Τον αναγνώστη τον γοητεύει ακόμη το φανταστικό; Έχοντας ως δεδομένο ότι κατακλύζεται πλέον καθημερινά από χιλιάδες πληροφορίες και εικόνες από το διαδίκτυο.

Ίσως τώρα να τον γοητεύει περισσότερο από ποτέ, κάτι που μάλλον μαρτυρά και η αυξημένη δημοτικότητα τηλεοπτικών σειρών, ταινιών και βιβλίων με αυτήν τη θεματολογία. Πιθανόν λόγω της αυξημένης χρήσης του διαδικτύου και της συνεχούς ροής εικόνων, ο κόσμος μας δεν μας φαίνεται πια τόσο συναρπαστικός και αναζητούμε ακόμα πιο έντονα μια διέξοδο, κάτι το διαφορετικό και πρωτόγνωρο.

Το φανταστικό χωρίζεται σε διάφορες υποκατηγορίες που περιλαμβάνουν πληθώρα θεματικών όποτε ο αναγνώστης ή ο τηλεθεατής δε θα βαρεθεί να ανακαλύπτει νέες ιδέες. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι πλέον η μυθολογία του φανταστικού έχει αρχίσει και καθιερώνεται και στην Ελλάδα με αξιόλογα έργα Ελλήνων συγγραφέων που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αντίστοιχα του εξωτερικού.

Ερ.: Πως «βγαίνουν» στην επιφάνεια οι ήρωες σας; Από που αντλείτε έμπνευση για να δημιουργήσετε έναν ήρωα, αλλά και για την πλοκή της ιστορίας;

Για το συγκεκριμένο έργο πρώτα χτίσαμε την ιστορία και οι ήρωες δημιουργήθηκαν στη συνέχεια για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς της και να την εξελίξουν. Υπήρχε σαφώς μια ηρωίδα ένα κεντρικό πρόσωπο σαν αφετηρία αλλά η δημιουργία των χαρακτήρων βασίστηκε στο γενικότερο πλαίσιο εξέλιξης της ιστορίας. Φροντίσαμε όμως, στον βαθμό που μπορούσαμε, να δώσουμε στους ήρωες χαρακτηριστικά με τα οποία οι αναγνώστες θα μπορούν ενδεχομένως να ταυτιστούν ή να έχουν συναντήσει τέτοιους χαρακτήρες στην καθημερινότητα τους.

Σίγουρα υπάρχουν διαφορετικές πηγές έμπνευσης που συνδυάστηκαν για το τελικό αποτέλεσμα, όπως προσωπικά βιώματα, φιλοδοξίες κι επιθυμίες, αλλά και καθαρά αποκυήματα της φαντασίας μας που μας ικανοποιούσαν αισθητικά. Το σημαντικότερο για εμάς ήταν οι ήρωες και ηρωίδες να μεταφέρουν την ιστορία, να δημιουργούν συναισθήματα στο κοινό, συμπάθεια, οργή , απελπισία ακόμα και μίσος για να μπορεί ο/η αναγνώστης/στρια να βιώσει την ιστορία έντονα αλλά και να προβληματιστεί, να ξαφνιαστεί ακόμα και να μαντεύει τι θα επακολουθήσει ποιος κρύβεται από πίσω κτλ. Θέλουμε οι αναγνώστες μας να ‘’κουβαλήσουν’’ την ιστορία μαζί τους ακόμα και μετά το πέρας της ανάγνωσης του βιβλίου.

Ερ.: Πως αντιλαμβάνεστε την συγγραφή; Τι σημαίνει για εσάς;

Είναι σίγουρα μια προσωπική εμπειρία για τον καθένα. Ένα μέσο έκφρασης των σκέψεων και των επιθυμιών του -συνειδητών ή μη- αλλά και μετάδοσης ενός μηνύματος που θεωρεί σημαντικό. Για ένα συγγραφέα η όλη αυτή πορεία αποτελεί ένα ταξίδι με φουρτούνες, ήρεμα νερά , να βρίσκεται χαμένος, ακίνητος και να βάζει εκ νέου πλώρη για νέα μέρη. Είναι μια μυστικιστική θα μπορούσαμε να πούμε εμπειρία, ειδικά όταν γνωρίζεις πως υπάρχουν άγνωστοι άνθρωποι εκεί έξω που θα διαβάσουν το έργο σου και θα μοιραστούν την ευχαρίστηση που σου προσφέρει η ιστορία, τους προβληματισμούς σου, τις ανησυχίες σου κτλ. Αν μπορούμε να κάνουμε κάποιον να χαμογελάσει ή να προβληματιστεί και να ανακαλύψει κάτι για τον εαυτό του, αυτό θα προσφέρει τεράστια ευχαρίστηση και σε εμάς.

Ερ.: Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας «βήματα»;

Το άμεσο βήμα είναι η ολοκλήρωση του δεύτερου μέρους των Παρενεργειών, κάτι το οποίο βρίσκεται ήδη υπό εξέλιξη και σύντομα το κοινό θα κρατάει στα χέρια του και το δεύτερο μέρος. Θα θέλαμε επίσης να γνωρίσει περισσότερος κόσμος της Παρενέργειες. Στη συνέχεια έχουμε κάποιες ιδέες και προσχέδια για καινούργιες ιστορίες. Το σίγουρο είναι πως το ταξίδι της συγγραφής θα συνεχιστεί!


Πηγή