Πυρόπληκτα Δάνεια: Πιέζουν οι τράπεζες…

Αντιμέτωποι με σκληρά μέτρα όπως δέσμευση λογαριασμών, κατάπτωση φορολογικής ενημερότητας αλλά ακόμα και κατασχέσεις σε βάθος χρόνου, είναι πολύ πιθανό να βρεθούν, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις του Νομού μας , οι οποίοι λόγω της γενικευμένης οικονομικής κρίσης δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των πυρόπληκτων δανείων που είχαν λάβει, ως προνοιακό επίδομα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Η γενικευμένη χρήση, το τελευταίο χρονικό διάστημα από τις τράπεζες της δυνατότητας που έχουν να ζητήσουν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, την αποπληρωμής της οφειλής των δανειοληπτών, που μέχρι τώρα προστατεύονταν από την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία.

Και αυτό διότι μετά την άρνηση του αιτήματος τους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έρχεται σαν άμεσο επακόλουθο η «πτώση» της εγγύησης, γεγονός που επιτρέπει πλέον στα πιστωτικά ιδρύματα να μεταφέρουν την οφειλή του δανειολήπτη στο Δημόσιο Ταμείο με τις παραπάνω αρνητικές συνέπειες που αναφέραμε.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα συγκεκριμένα δάνεια είχαν δοθεί προς ιδιώτες-φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες ή επιχειρήσεις, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου,

Τα εν λόγω δάνεια είχαν δοθεί σε ευπαθείς ομάδες, όπως σεισμόπληκτοι ή πυρόπληκτοι, αλλά αφορούν και δάνεια είτε προς ιδιώτες σε παραμεθόριες περιοχές είτε προς κτηνοτρόφους ή αγροτικές επιχειρήσεις.

Στην περιοχή μας η πλειονότητα των συγκεκριμένων δανείων αφορά κυρίως τους πυρόπληκτους αλλά και τις επιχειρήσεις του νομού μας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Στην ουσία ένα μέτρο που είχε παρθεί προς ενίσχυση και οικονομική ανάκαμψη των αιτούντων , τείνει να προκαλέσει χωρίς υπερβολή οικονομική ασφυξία στους πολίτες αλλά και να θέσει σε άμεσο κίνδυνο την βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων.

Αυτό που εντείνει ακόμα περισσότερο την ανησυχία όλων είναι το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως αν τα ποσά που προέρχονται από τα συγκεκριμένα δάνεια και πλέον αποτελούν οφειλή μπορούν να ενταχθούν στο νομοθετικό πλαίσιο της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Ακόμα και στην περίπτωση αυτή όμως, οι πηγές της αγοράς θέτουν το ερώτημα κατά το πόσο οι οφειλέτες θα μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή των πλέον αυξημένων δόσεων.


Πηγή