Δρ. Πάνος Σπίνος: Ο Νευροχειρουργός με τις 1.100 χειρουργικές επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης

Πόσες φορές έχουμε ακούσει γνωστούς ή φίλους, να παραπονούνται για χρόνια προβλήματα οσφυαλγίας, ισχιαλγίας και αυχεναλγίας; Απάντηση και λύσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα υγείας καλείται να δώσει ένας ικανός και καταρτισμένος χειρουργός, με τεράστια εμπειρία και ικανότητες, όπως ο Δρ. Πάνος Σπίνος, ΜD-PhD, Ειδικός Χειρουργός Σπονδυλικής στήλης – Νευροχειρουργός.

Έχει τεράστια εμπειρία και γνώσεις, και εδώ και έναν χρόνο, ο Δρ. Πάνος Σπίνος ασκεί την νευροχειρουργική και τη χειρουργική σπονδυλικής στήλης στην Ελλάδα με έδρα την Πάτρα, στο προσωπικό του ιατρείο, στην Νέα Εθνική Οδό Πατρών-Αθηνών 1, καθώς και στο «Ολύμπιον» Θεραπευτήριο Πατρών.

Το μακροσκελές βιογραφικό του, είναι ενδεικτικό της μέχρι σήμερα επιστημονικής του πορείας, στο εξωτερικό. Είναι μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Σπονδυλικής Στήλης – AO Spine, μέλος της Βρετανικής Εταιρίας Χειρουργών Σπονδυλικής Στήλης / BRITISH ASSOCIATION of SPINAL SURGEONS-BASS, μέλος της Πανευρωπαϊκής Εταιρίας Νευροχειρουργών – ΕΑNS, μέλος του General Medical Council (GMC) της Μεγάλης Βρετανίας, μέλος της Βρετανικής Εταιρίας Ιατρικής Προστασίας / Medical Protection Society (MPS), Εκπαιδευτής στην αντιμετώπιση του πολυτραυματία ασθενούς (ATLS Instructor) και Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο Δρ. Πάνος Σπίνος αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου εισήχθη το 1993, μεταξύ των 25 μόνο υποψηφίων που εισήχθησαν εκείνη την χρονιά με την πρώτη προσπάθεια.

Απέκτησε την ειδικότητα της Νευροχειρουργικής το 2010 έπειτα από εκπαίδευση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Βραβεύτηκε ως ο καλύτερος Έλληνας ειδικευόμενος νευροχειρουργός στο Πανελλήνιο Νευροχειρουργικό Συνέδριο το 2010.

Κατέχει αναγνώριση, κατόπιν εξετάσεων, του Πανευρωπαϊκού τίτλου Νευροχειρουργικής ειδικότητας (EANS) από το 2010.

Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών από 2010, ύστερα από δημοσίευση της διδακτορικής του διατριβής στο Journal of Trauma – Oct.2010.

ΒΑΘΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

Ο Δρ. Πάνος Σπίνος, εξειδικεύτηκε επί τρία επιπλέον χρόνια στη σύνθετη σπονδυλική χειρουργική σε έμμισθες θέσεις (Fellοwships in complex spinal surgery) στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Salford Royal-Manchester (2010-2011), Guy's St Thomas' London (2011-2012) και Walton Centre – Liverpool (2012-2013) της Μεγάλης Βρετανίας, κατόπιν επιτυχίας στις αντίστοιχες συνεντεύξεις .

Κατείχε θέση Διευθυντή Σπονδυλικής Χειρουργικής (Consultant Spinal Surgeon) από το 2013 έως το 2018 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Basildon της Μεγάλης Βρετανίας και από το 2015 κατέχει επίσης θέση Διευθυντή Χειρουργού Σπονδυλικής Στήλης στα νοσοκομεία Fitzwilliam και Woodthorpe του ομίλου Ramsay στη Μεγάλη Βρετανία, διενεργώντας όλο το φάσμα των επεμβάσεων σπονδυλικής στήλης και επειγόντων επεμβάσεων κρανίου-εγκεφάλου.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο Δρ. Πάνος Σπίνος πιστεύει στη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση και για το λόγο αυτό παρακολουθεί σε τακτική βάση πανευρωπαϊκά και παγκόσμια συνέδρια με σκοπό τη συνεχή ενημέρωση πάνω στο αντικείμενο της Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης, καθώς και πρακτική χειρουργική εκπαίδευση επί πτωματικών παρασκευασμάτων πάνω στις πιο σύγχρονες και μοντέρνες χειρουργικές τεχνικές.

Εξειδικεύεται στην στοχευμένη διερεύνηση και θεραπεία, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους, της οσφυαλγίας, ισχιαλγίας και αυχεναλγίας, καθώς ακόμα και των πιο περίπλοκων παθήσεων που απασχολούν τον ασθενή.

ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Ο Δρ. Πάνος Σπίνος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, όσον αφορά μικροδισκεκτομές στη μέση και τον αυχένα, αλλά και στις σπονδυλοδεσίες, όπου πλέον πραγματοποιούνται μέσω μικρών τομών περί τα 4 εκατοστά και διήμερη νοσηλεία, σε αντίθεση με τις τεχνικές του παρελθόντος, όπου οι ασθενείς παρέμεναν νοσηλευόμενοι επί 5 και πλέον ημέρες, λόγω του μετεγχειρητικού πόνου και της απώλειας αίματος.

Εφαρμόζει επίσης ακτινοσκοπικά καθοδηγούμενες «ενέσεις» – εγχύσεις κορτικοστεροειδών στη μέση και γύρω από τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης, σε περίπτωση οσφυαλγίας. Σε αυτές τις επεμβάσεις, απαιτείται μόνο τοπική αναισθησία και νοσηλεία μίας μόνο ώρας, και πολλοί ασθενείς αποφεύγουν εν τέλει το χειρουργείο, χάρη σε αυτή την νέα τεχνική.

Σαν ειδικευμένος/εξειδικευμένος χειρουργός σπονδυλικής στήλης, ο Δρ. Πάνος Σπίνος έχει πραγματοποιήσει πάνω από 1.100 χειρουργικές επεμβάσεις, πέραν των επεμβάσεων που πραγματοποίησε ή συμμετείχε ως ειδικευόμενος νευροχειρουργός.

Έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών εργασιών σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά, μεταξύ των οποίων:

1. «Atypical benign melanotic thoracic intradural schwannoma» Br J Neurosurg. 2014 Jun;28(3):411-3

2. «Mitogen-activated protein kinases in gliomas and correlation with patients' prognosis.» Acta Neurol Scand. 2013 Sep 20. doi: 10.1111/ane.12175

3. «Complication Rates in the Anterior Lumbar Retroperitoneal Approach: a single surgeon series in a tertiary referral centre» Eur Spine J. 2012, May; 21 suppl 3:S338-367

4. «Postconcussion Syndrome After Mild Traumatic Brain Injury in Western Greece». J Trauma. 2010 Oct; 69 (4): 789-94

5. «Surgical Management of Cervical Spondyloarthropathy in Hemodialysis Patients» The Open Orthopaedics Journal, 2010 Jan 19; 4: 39-43

6. «The low rate of chronic postconcussion symptoms, following mild head injuries in Greeks: a prospective study»

Eur J Neurol. 2007, Aug; 14 suppl 1:1-327

7. «Contemporary boxing: Olympic game or brutality?»

Ach Iatr 2008; 27: 130-133

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    7 Οκτωβρίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία