Εξαιρετική χρονιά για τα Ηλειακά κρασιά

Κορυφαία η ποιότητα της φετινής παραγωγής..

Ικανοποιητική είναι η φετινή χρονιά στην παραγωγή οίνου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τα οινολογικά εργαστήρια, που αφορούν τόσο την ποιότητα όσο και την παραγωγή. Όπως όλα δείχνουν, φέτος είναι μια «οινική χρονιά» για την Ηλεία καθώς τα αμπέλια, παρά τα όποια προβλήματα παρουσίασαν πέρυσι, η σωστή φροντίδα τους από τους παραγωγούς, την φετινή χρονιά απέδωσε καρπούς με αποτέλεσμα να ανέβει και το ποσοστό της ποιότητας όσο και το ποσοστό της παραγωγής.

Γράφει η Πηγή Γιακουμέλου

Όπως ανέφεραν στην εφ. Πατρίς, επαγγελματίες οινολόγοι, από τον Πύργο, το 2019 είναι μια πραγματικά καλή χρονιά για τους παραγωγούς, αφού από τα αποτελέσματα που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, φαίνεται πως η ποιότητα των κρασιών είναι εξαιρετική. Αυτό συμβαίνει, επειδή, αφενός μεν βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες – δεν υπήρξαν πολλές βροχοπτώσεις – και αφετέρου οι ίδιοι οι παραγωγοί, φρόντισαν σωστά τα αμπέλια τους κατά την περίοδο της καλλιέργειας επιφέροντας με αυτό τον τρόπο ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Ο μέσος όρος των βαθμών που κατέγραψαν τα οινολογικά εργαστήρια στον Πύργο, φτάνει και τις 12 μονάδες, κάτι που θεωρείται αρκετά θετικό στην παραγωγή του κρασιού ενώ οι καιρικές συνθήκες αυτή τη χρονιά, έφεραν νωρίτερα τους παραγωγούς στα χωράφια, όπου ξεκίνησαν τον τρύγο πιο σύντομα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Ήδη έχει ολοκληρωθεί το 85% της τρυγικής περιόδου, με το υπόλοιπο ποσοστό να ξεκινά τώρα την διαδικασία του τρύγου και αφορά όψιμες παραγωγές που βρίσκονται σε πιο ορεινές περιοχές της Ηλείας.

Πάντως, εκτός από τους βαθμούς των κρασιών, σύμφωνα με τα όσα τόνισαν οι επαγγελματίες οινολόγοι, τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που προσδίδουν την ποιότητα του οίνου, όπως το pH και η οξύτητα είναι σε πολύ καλά επίπεδα και πολύ καλύτερα από την περσινή χρονιά. Αυτό σημαίνει πως η παραγωγή φέτος φέρνει την Ηλεία στις πρώτες θέσεις αλλά και τους παραγωγούς αρκετά ικανοποιημένους που βλέπουν τους κόπους τους να αποδίδουν καρπούς. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο που η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται ως «Οινική χρονιά» για τους οινολόγους, που βλέπουν να υπάρχει μια καλή παραγωγή.

Μιχάλης Αντωνόπουλος, οινολόγος

«Το αμπέλι φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν είναι σε πάρα πολλή καλή κατάσταση από πλευράς ποιότητας. Και οι βαθμοί είναι αρκετά ικανοποιητικοί, λίγο μετά τις βροχές αρχίζουν να πέφτουν αλλά υπάρχει γενικά μια καλή παραγωγή. Όχι υπερβολική αλλά σε καλά επίπεδα. Είναι μια από τις καλύτερες χρονιές όσον αφορά την ποιότητα, την ποσότητα και τους βαθμούς. Δηλαδή οι βαθμοί είναι πάνω από 11 μονάδες και σε κάποια πλησιάζουν τους 12 ενώ μέσος όρος βαθμών μπορούμε να πούμε πως είναι περίπου στις 12 μονάδες. Η χρονιά του τρύγου εν τω μεταξύ φέτος ξεκίνησε νωρίτερα καθώς υπήρξαν συνθήκες ξηρασίας με αποτέλεσμα να ωριμάσουν τα αμπέλια ενώ σε ορισμένα έχουν παρατηρηθεί κάποια προβλήματα σε ότι αφορά τα οξέα τους γιατί όταν υπάρχει πλήρη ωρίμανση είναι λογικό τα οξέα να πέφτουν και θέλει μια διόρθωση εκεί από εμάς».

Τάκης Καπελιώτης, οινολόγος

«Όσον αφορά την ποιότητα ξεκινήσαμε πάρα πολύ καλά χωρίς σαπίσματα, χωρίς προβλήματα και με υψηλούς βαθμούς. Ήταν μια χρονιά πολύ καλή και φυσιολογική και με καλές παραγωγές. Σιγά-σιγά με κάποιες έντονες βροχοπτώσεις και οι βαθμοί μειώθηκαν αλλά άρχισαν και κάποια σαπίσματα. Όχι έντονα που να δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα. Όσον αφορά τα μικροπροβλήματα που δημιουργήθηκαν με την πτώση των βαθμών εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, αν οι παραγωγοί αυτοί ακολουθήσουν τις οδηγίες ενός οινολόγου υπεύθυνου και ασχοληθούν σωστά με το κρασί τους δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα. Ο Νομός Ηλείας δεν είναι μια περιοχή ομοιογενής. Υπάρχουν πεδινές και ορεινές περιοχές. Έτσι οι ορεινές περιοχές δεν έχουν τρυγήσει ακόμα όλες. Αλλά ακόμα κι έτσι όπως έχει φανεί έως τώρα το σίγουρο είναι πως φέτος θα έχουμε μια καλή ποιότητα στα κρασιά μας, έχουμε αρκετές παραγωγές πολύ περισσότερες από πέρυσι και πρόπερσι και ο κόσμος θα μείνει ευχαριστημένος».

Σωτήρης Πατρινός, οινολόγος

«Αναμενόμενα ήταν να υπήρχαν παραγωγές φέτος καθώς όσα αμπέλια μεταχειρίσθηκαν σωστά μετά τις περσινές καταστροφές από τον βοτρίτη είχαν να δώσουν παραγωγή, κάποια αμπέλια κυρίως αυτά που ο τρύγος τους κυμαίνεται 10 με 20 Σεπτεμβρίου ήταν λίγο αδύναμα όσον αφορά τα αρώματά τους διότι επηρεάστηκαν από τους παγετούς της άνοιξης και την έλλειψη βροχών το καλοκαίρι. Σε σχέση με πέρυσι είναι αισθητά ανεβασμένη η παραγωγή και αισθητά ανεβασμένη η ποιότητα των σταφυλιών, πέρυσι υπήρχαν οι πληγές από το δεκαήμερο του Ιουλίου με τις βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να πέσει και η ποιότητα και η παραγωγή σταφυλιών. Θεωρώ επίσης πως οι βαθμοί έχουν κυμανθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα όμως επειδή ο βαθμός δεν είναι τόσο δείκτης ποιότητας, τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά όπως είναι η οξύτητα ήταν φέτος σε ικανοποιητικά επίπεδα. Μιλάμε δηλαδή για μια οινική χρονιά».


Πηγή