«Ερημίτης: Μία «περίεργη» υπόθεση με αβέβαιο επενδυτικό μέλλον;». Του Σπύρου Ρίκου

Αυτοδιοίκηση «Ερημίτης: Μία «περίεργη» υπόθεση με αβέβαιο επενδυτικό μέλλον;». Του Σπύρου Ρίκου

Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε με έμφαση ότι «μετά την επένδυση στο Ελληνικό, σειρά παίρνει η επένδυση του Ερημίτη στη Κέρκυρα την επόμενη εβδομάδα».

Έκτοτε πέρασαν αρκετές εβδομάδες και κάποιο νέο για την επένδυση στον Ερημίτη δεν έχουμε ακούσει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα και επίσης, είναι απορίας άξιον γιατί σε όλες τις παρουσίες του στο νησί ως Πρόεδρος του κόμματος και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο σημερινός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έχει κάνει κάποια μνεία στη συγκεκριμένη επένδυση, αν όντως, αποτελούσε προτεραιότητα για την Νέα Δημοκρατία. Η αλήθεια είναι, έτσι όπως λένε οι ειδικοί αλλά και πολλά δημοσιεύματα, ότι πρόκειται για μια «περίεργη» υπόθεση με πολλά ερωτηματικά. Η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ των επενδύσεων «δεν το κρύβει άλλωστε», αλλά κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να ομολογήσουμε και να παραδεχτούμε ότι ο Ερημίτης πρόκειται για μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Το 2013 λοιπόν έγινε διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ για την εκμετάλλευση 500 περίπου στρεμμάτων για 99 χρόνια, όπου ο πλειοδότης θα είχε την δυνατότητα να χτίσει περίπου 36.000 τετραγωνικά μέτρα, αλλά η γη παρέμενε στο Ελληνικό δημόσιο. Δηλαδή έγινε διαγωνισμός για να παραχωρηθεί η χρήση της επιφάνειας στον επενδυτή που θα κέρδιζε τον διεθνή διαγωνισμό. Όντως έγινε ο διαγωνισμός αναδείχθηκε ο πλειοδότης ο οποίος κατέβαλε το 2016 και την πρώτη δόση έτσι όπως όριζε η διαδικασία. Προσέχτε ο πλειοδότης αυτής της διαγωνιστικής διαδικασίας απέκτησε το δικαίωμα επιφανείας και όχι κυριότητας για 99 χρόνια και το τίμημα ήταν γύρω στα 25 εκατομμύρια. Γιατί αν ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των συγκεκριμένων στρεμμάτων αφορούσε την κυριότητα και όχι μόνο την χρήση επί της επιφανείας για 99 χρόνια, τότε το τίμημα θα ήταν πολύ μεγαλύτερο. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε το 2016 με την καταβολή της πρώτης δόσης περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Στη συνέχεια όμως και συγκεκριμένα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήρθε ένας δεύτερος διαγωνισμός το 2017. Τότε το ΤΑΙΠΕΔ με απόφαση του προβαίνει σε διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση της κυριότητας μέρους της γης που είχε παραχωρηθεί στον πρώτο διαγωνισμό η χρήση επί της επιφάνειας. Δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ έκανε ένα διαγωνισμό για να πουλήσει την κυριότητα της γης σε επενδυτή, μέρους του τμήματος που προηγουμένως σε άλλο διαγωνισμό έχει παραχωρηθεί η χρήση επί της επιφάνειας. Ποιος αλήθεια θα συμμετείχε σε έναν τέτοιο διαγωνισμό; Έτσι λοιπόν τον διαγωνισμό τον κέρδισε ο πρώτος επενδυτής που είχε κερδίσει τον διαγωνισμό για την χρήση επί της επιφάνειας. Αυτόν τον διαγωνισμό τον είχε καταγγείλει η Νέα Δημοκρατία τόσο δια του σημερινού Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, όσο και δια της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του κόμματος. Επίσης και βουλευτές του τότε κυβερνώντος κόμματος όπως η κυρία Φωτεινή Βάκη. Κατήγγειλαν το γεγονός ότι παραχωρήθηκε μια έκταση περίπου 27.000 τετραγωνικών μέτρων που μπορεί να οικοδομηθεί για 2 περίπου εκατομμύρια. Για να καταλάβουμε τι λέμε, στην ευρύτερη περιοχή μια κατοικία – βίλα 300 περίπου τετραγωνικών μέτρων μπορεί να πωληθεί και πάνω από 2-3 εκατομμύρια ευρώ!!!

Που βρίσκεται λοιπόν αυτή η επένδυση σήμερα; Επιμένει ο Υπουργός Ανάπτυξης να συνεχιστεί η επένδυση. Η σημερινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θεωρεί ότι ο Ερημίτης είναι μια καλή και κερδοφόρα επένδυση για το ελληνικό δημόσιο; Τι λένε τα υπόλοιπα κόμματα; Γιατί οι σημερινοί Βουλευτές της Κέρκυρας σιωπούν; Γιατί δεν έχει προχωρήσει η επένδυση παρά τις δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη ότι «θα προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα» δηλώσεις που έγιναν πριν από δυο μήνες; Μέχρι στιγμής αυτά τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.


Πηγή