«Κόνσολας – Μενδώνη ο απόηχος των επισκέψεων των δυο Υπουργών», γράφει ο Διονύσης Μάμαλος.

Κοινωνία «Κόνσολας – Μενδώνη ο απόηχος των επισκέψεων των δυο Υπουργών», γράφει ο Διονύσης Μάμαλος.

Την εβδομάδα που μας πέρασε επισκέφθηκαν τη Κέρκυρα δυο Υπουργοί και συγκεκριμένα ο Υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Πάμε να δούμε το «ταμείο» που άφησαν για την Κέρκυρα αυτές οι επισκέψεις, αφού επισηάνουμε από την αρχή ότι ίσως είναι από τις λίγες φορές που κατά τις «εξόδους» τους από την Αθήνα οι Υπουργοί επισκεπτόμενοι την Ελληνική περιφέρεια φάνηκε ότι οι επισκέψεις αυτές ήταν οργανωμένες και δεν ήταν μόνο για το θεαθήναι.

Ο κύριος Κόνσολας συνοδευόταν από την Πρόεδρο του ΕΟΤ την συμπατριώτισσα μας Άντζελα Γκερέκου και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού Κώστα Λούλη και μια πλειάδα ακόμα στελεχών και η κυρία Μενδώνη από 17 στελέχη του Υπουργείου της. Βέβαια αυτό από μόνο του δεν λέει κάτι, αλλά τουλάχιστον δείχνει μια οργάνωση και μια πρόθεση να αντιμετωπιστούν σοβαρά τα ζητήματα του τόπου που επισκέπτονται.

Στ «ταμείο» πάντα ξεχωρίζουν δύο πράγματα. Πρώτον όσον αφορά τον τουρισμό η ανακοίνωση του Μάνου Κόνσολα ότι από το επόμενο έτος θα λειτουργήσει στη Κέρκυρα η σχολή ξεναγών ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα. Στο «ταμείο» όσον αφορά το Υπουργείο Πολιτισμού ξεχωρίζει νομίζω κατά την άποψη μου η πρόταση της Υπουργού Λίνας Μενδώνης προς τα πολιτιστικά σωματεία και τις Φιλαρμονικές να εγγραφούν στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς για να μπορέσουν βρουν τουλάχιστον μια πηγή χρηματοδότησης. Εδώ θα πρέπει να πω, για τις Φιλαρμονικές ότι όλα ξεκίνησαν από την επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ Δημήτρης Μπιάγκης για την χρηματοδότηση των Φιλαρμονικών και πολιτιστικών σωματείων του νησιού.

Κατά τα άλλα όσον αφορά την επίσκεψη του Υφυπουργού Τουρισμού, δεν υπάρχουν πολλά αισιόδοξα μηνύματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που άφησε η πτώχευση του Thomas Cook που στην περίπτωση της Κέρκυρας είναι σοβαρότατες οι επιπτώσεις. Ναι μεν υπάρχουν υποσχέσεις, αλλά μέχρι αυτές να κεφαλαιοποιηθούν υπάρχει και διαδρομή, οπότε καλύτερα να περιμένουμε να δούμε και να κρίνουμε τα αποτελέσματα. Θετική πάντως η διαβεβαίωση του Υφυπουργού ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η επαναδρομολόγηση των Υδροπλάνων, αλλά και εδώ θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες νομοθετικές κινήσεις για να συμπληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο που θα ορίζει την λειτουργία των υδατοδρομίων και των υδροπλάνων. Πάντως θετό στην περίπτωση της επίσκεψης του Υφυπουργού Τουρισμού είναι ότι σόκαρε η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Αχίλλειο και υπάρχει πλέον η διαβεβαίωση μετά την επίσκεψη και της Προέδρου το ΕΟΤ Άντζελας Γκερέκου και του Γενικού Γραμματέα Κώστα Λούλη ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες. Και εδώ όμως θα πρέπει να περιμένουμε για να αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα.

Δεν είναι κακό που επισκέπτονται Υπουργοί το νησί μας καλο είναι, αλλά και εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι με τεκμηριωμένες προτάσεις να διεκδικούμε πράγματα για τον τόπο μας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής», 27-10-2019.


Πηγή