ΦΟΣΔΑ: Ο Αλεξόπουλος κέρδισε- ο Πελετίδης έφυγε

pel_-_alex.jpg

Εναν απόλυτο αιφνιδιασμό επιφύλαξε η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του νεοσύστατου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας, που συγκλήθηκε από τον δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας Σπ. Μυλωνά στην έδρα του οργάνου, στα Λουσικά.

Με βάση την πολιτική συμφωνία, από συστάσεως του οργάνου, για προεδρία από αιρετό της περιοχής που φιλοξενεί τα απορρίμματα σχεδόν όλου του νομού, η δημοτική αρχή της Πάτρας προσερχόταν με εισήγηση ανάλογη. Και εκεί γνώρισε την έκπληξη: Το σώμα εξέλεξε πρόεδρο τον εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης στο συμβούλιο Πάτρας Γρηγόρη Αλεξόπουλο. Που πάντως προέρχεται από τα Λουσικά, αλλά δεν ήταν το πρόσωπο που θα λάτρευε ο Κ. Πελετίδης να στηρίξει.

Το ερώτημα είναι εάν η εξέλιξη συνεπάγεται και ανατροπές στο σχέδιο που ενέκρινε η δημοτική αρχή Πάτρας, κάτι που υπαινίχθηκε ο Κ. Πελετίδης, δεδομένου ότι ο Γρ. Αλεξόπουλος ουδέποτε είχε ευνοήσει το σχέδιο αυτό.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Αν και ο προεδρεύων δήμαρχος Σπ. Μυλωνάς πρότεινε για πρόεδρο τον δημοτικό του σύμβουλο Κ. Παλαιολόγο, ο κ. Αλεξόπουλος πρόλαβε να αυτοπροταθεί και να καταφέρει να λάβει τις απαιραίτητες ψήφους, θεωρώντας πως η πολυετής αυτοδιοικητική του πορεία, ως δήμαρχος Ωλενίας, με γνώσεις επί της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φλόκα, αποτελούσαν σημαντικά εχέγγυα για τη θέση.

Υπέρ του τάχθηκαν οι δήμαρχοι Δ. Καλογερόπουλος (Αιγιάλειας), Θ. Μπαρής (Ερύμανθου) και Θ.Παπαδόπουλος (Καλαβρύτων) με συμβούλους τους – μέλη του ΣΥΔΙΣΑ.

Η εξέλιξη θορύβησε τον Κ. Πελετίδη, που αντέδρασε με δήλωση αποχώρησης από τη διαδικασία.

Ο κ. Αλεξόπουλος ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, μίλησε για «προσπάθεια συλλογική και απαιτητέα συστράτευση όλων» και κατόπιν δήλωσε: «Ξεκινά μια μεγάλη προσπάθεια για να προωθηθούν και υλοποιηθούν όλα τα έργα υποδομής, καθώς και δράσεις για ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο θα έχει ως αντπρόεδρο τον Κ. Παλαιολόγο και μέλη της εκτελεστικής επιτροπής τους: κ.κ Μυλωνά, Καλογερόπουλο, Μπαρή, Β.Ψυχράμη και Λ.Βασιλόπουλο, με αναπληρωματικά μέλη τους κ.κ. Θ.Παπαδόπουλο και Ν.Καραΐσκο.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ Ι

Η πρώτη σφοδρή αντίδραση ήλθε από τον συμετέχοντα δήμαρχο Πάτρας Κ.Πελετίδη, ο οποίος προσήλθε στη συνεδρίαση με βάση τη λογική ότι ο πρόεδρος του φορέα θα πρέπει να προέρχεται από τη δημοτική αρχή της Δυτ. Αχαΐας, εφόσον ο δήμος φιλοξενεί το χώρο διαχείρισης απορριμμάτων. Έτσι, ανέμενε την αντιπροεδρία (ως ο μεγαλύτερος δήμος), θεωρώντας πως μ' αυτή τη σύνθεση θα έμπαιναν τα θεμέλια της συνεργασίας και της κοινής προσπάθειας.

«Η επιλογή του κ. Αλεξόπουλου παραγνωρίζει και περιφρονεί την κρίση του πατραϊκού λαού στις εκλογές, η συντριπτική πλειοψηφία του οποίου επέλεξε ποιος θα διαχειρίζεται τα σοβαρά προβλήματα της πόλης. Η στάση στερείται δημοκρατικής ευαισθησίας, είναι αντίθετη με την πολιτική ηθική και εμποδίζει τη συνεργασία για τα απορρίμματα» δηλώνει ο κ.Πελετίδης, αν και ο ίδιος είχε πυροδοτήσει τη συνεργασία αυτή, με επιθετικές συμπεριφορές, μέσα στον Οκτώβριο κατά ομολόγων και αντιπάλων.

ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ

Ο κ. Αλεξόπουλος όταν πληροφορήθηκε τη δημόσια αντίδραση του κ.Πελετίδη, εξηγούσε ότι επρόκειτο για δημοκρατική διαδικασία και όχι για διασυρμό, και σχολίαζε ότι δεν είναι δεοντολογική δημοκρατικά η αποχώρηση του Δημάρχου. Οποιος χάνει, φεύγει; έλεγε σε συνομιλητές του. Ο ίδιος υπενθύμιζε

ότι η ιδιαίτερη εμπειρία του στο αντικείμενο (ως δήμαρχος Λουσικών είχε οργανώσει τον σχεδιασμό της διαχείρισης στον νομό) θα έπρεπε να αναγνωρίζεται ως ατού.

ΑΠΩΛΕΙΑ

Ο δήμαρχος Πατρέων Κ.Πελετίδης με τους αντιδημάρχους του Χρ.Κορδά και Ν.Ασπράγκαθο αποχώρησαν, καταγγέλλοντας τη διαδικασία κι έτσι δεν συμμετείχαν καν στην ψηφοφορία, με τον εκπρόσωπο Τύπου του δήμου Ανδ. Αντωνόπουλο να λέει στην «Π»: «Η συμμετοχή στο όργανο είναι αναγκαστική. Ομως δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε σε μία στημένη και προσυνεννοημένη διαδικασία. Υπάρχει όμως θέμα απώλειας εμπιστοσύνης του δημάρχου προς τους άλλους δημάρχους και θα φανεί σε πολλά άλλα θέματα. Όλοι έχουν λαμβάνειν από την Πάτρα. Από εδώ και πέρα τέρμα αρχίζει το…πανηγύρι. Ας πάρουν την ευθύνη αυτών που θα γίνουν».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΙΙ

Η δεύτερη αντίδραση ήρθε από την προηγούμενη ηγεσία του ΦΟΔΣΑ και την τ.δημοτική αρχή της Δυτ. Αχαΐας του κ. Χρ. Νικολάου. Ο προσφάτως παραιτηθείς πρόεδρος Σπ. Τραχάνης μιλά για «μαγείρεμα ημερών του κ. Μυλωνά, ώστε να προκρίνει κατ΄ουσίαν τον κ. Αλεξόπουλο, απεμπολώντας το συμφωνηθέν δικαίωμα της περιοχής να κρατήσει, δικαιωματικά, την προεδρία».

Με την αντιπολίτευση του «χαμένου» δήμου να συλλέγει από χθες υπογραφές και να ζητά έκτακτη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Τραχάνης μιλά ευθέως για «εξαργύρωση προεκλογικών επιταγών του κ. Μυλωνά για τη στήριξή του από τον Γρ. Αλεξόπουλο», ενώ βλέπει ως «παρανομία επί πάντων» το γεγονός ότι το 15% του ΔΣ Πάτρας (παράταξη Αλεξόπουλου), επικράτησε της δημοτικής αρχής Πελετίδη, που συν τοις άλλοις θεωρεί πως δικαιούτο την αντιπροεδρία έναντι του κ. Παλαιολόγου.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    30 Οκτωβρίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία