Κράτσα: Η κυβέρνηση δεν μου έχει πει τίποτα για μετανάστες στην Κέρκυρα!

Καμία απολύτως ενημέρωση ή πληροφορία δεν έχει η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα σχετικά με το αν στην Κέρκυρα ή τα Επτάνησα θα μεταφερθούν πρόσφυγες ή μετανάστες, στο πλαίσιο της διασποράς τους σε όλη τη χώρα προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Αιγαίου.

Αυτό ισχυρίστηκε σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, προσθέτοντας μάλιστα ότι ούτε η Αστυνομία έχει πληροφόρηση, ως εκ τούτου, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεν έχει κάνει ουδεμία προετοιμασία για το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η Κέρκυρα στις περιοχές που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες.

Γαλιατσάτος, Μπαλού ζητούν να μάθουν τι προετοιμασία κάνει η ΠΙΝ

Ο κ. Γαλιατσάτος σε επερώτηση που κατέθεσε (και στην οποία απάντησε η Περιφερειάρχης μαζί με αυτήν που κατέθεσε η ΛΑΣΥ), επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι στην πρόσφατη σύσκεψη που είχαν οι περιφερειάρχες με τον αρμόδιο υπουργό αποφασίστηκε η διασπορά των εγκλωβισμένων στην υπόλοιπη χώρα πλην τριών περιφερειών και στην κατεύθυνση αυτή εκδόθηκαν και προσκλήσεις ενδιαφέροντος για εξασφάλιση καταλυμάτων στις περιοχές της χώρας: «Η Περιφερειάρχης Ι.Ν., αρνούμενη να αποδεχθεί για προφανείς ψηφοθηρικούς λόγους την πραγματικότητα αυτή, συσκοτίζει την κατάσταση και κυρίως μένει απαθής και άπραγη ως προς τις αναγκαίες προπαρασκευαστικές ενέργειες που ,αν τελικά απαιτηθεί, θα επιτρέψουν την χωρίς προβλήματα παρουσία των συνανθρώπων αυτών στα νησιά μας για λίγο η περισσότερο χρονικό διάστημα».
Από την πλευρά της η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αλεξάνδρα Μπαλού κάλεσε την κα Κράτσα να πει με σαφήνεια «τι μέτρα λαμβάνετε για τη φιλοξενία προσφύγων είναι γιατί εξακολουθεί να είναι σε ισχύ η απαράδεκτη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας που μετατρέπει τη χώρα μας σε αποθήκη ψυχών και εγκλωβισμού αυτών των ανθρώπων, άρα, η κατάσταση αυτή είναι δεδομένη».

«Ρωτάμε, αλλά δεν μας λένε τίποτα»!

Η Ρόδη Κράτσα, παρά τις συσκέψεις στο Υπουργείο Εσωτερικών εδώ και αρκετές εβδομάδες αλλά και τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος (που αφορούν και την περιφέρεια των Ιονίων Νήσων), υποστήριξε ότι δεν έχει καμία απολύτως πληροφόρηση για το θέμα και για αυτό το λόγο δεν κάνει η ίδια καμία προετοιμασία! «Ρωτάμε αλλά δεν έχουν κάτι να μας ανακοινώσουν για την περιφέρειά μας. Παράλληλα, ενώ και οι ενώσεις ξενοδόχων και σε Κέρκυρα και σε Ζάκυνθο μας δήλωσαν ότι δεν έχουν ενημέρωση αν ενδιαφέρονται κάποια μέλη τους να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν μετανάστες».
Μάλιστα, κάλεσε το Θ. Γαλιατσάτο να μην προκαλεί κλίμα ανησυχίας στους πολίτες ανακινώντας το θέμα, διότι με αυτό τον τρόπο παρατηρούνται φαινόμενα όπως αυτό της Ζακύνθου που ανησυχούντες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν πριν από μερικά 24ωρα στο λιμάνι της πόλης.

«Η κόρη μου πήγε το καλοκαίρι σε καμπ προσφύγων»!

«Αφήστε να εξελιχθούν τα πράγματα και εγώ θα σας ενημερώσω εάν θίγεται, εάν περιλαμβάνεται η περιφέρειά μας μεταξύ αυτών που πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα. Η προετοιμασία εξαρτάται κάθε φορά από την έκταση, τον αριθμό των ανθρώπων, αν είναι οικονομικοί μετανάστες, λαθρομετανάστες ή είναι οικογένειες προσφύγων. Εμείς αυτή τη στιγμή δεν προετοιμαζόμαστε, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αν έχω νεώτερα, θα σας ενημερώσω».
Αυτό απάντησε η κα Κράτσα, η οποία μάλιστα επικαλέστηκε ιδιαίτερη προσωπική ευαισθησία στο θέμα επειδή …η κόρη της, το καλοκαίρι, από τις 18 ημέρες της άδειάς της, χρησιμοποίησε τις 10 για να πάει με φίλους της να προσφέρει εθελοντικά υπηρεσίες σε καμπ προσφύγων στο Αιγαίο!
«Δεν δέχομαι να τοποθετείτε αυτή την κατάσταση ως ιδεολογική, σχετικά με τα ανθρωπιστικά μου αισθήματα γιατί ανήκω σε μία παράταξη η οποία προσπαθεί να απεγκλωβίσει τη δυστυχία από εκεί που βρίσκονται και να τη μοιραστεί σε άλλες περιφέρειες, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την ανθρωπογεωγραφία και μορφολογία κάθε περιοχής».

«Αυτά και άλλα …ωραία»

Σε όσα ανέφερε η κα Κράτσα, απάντησε με γραπτή του δήλωση ο Θ. Γαλιατσάτος μέσω Facebook (στις επερωτήσεις δεν επιτρέπεται απάντηση από πλευράς αυτού που υποβάλλει ερώτηση), στην οποία αναφέρει: «Δεν γνωρίζει τίποτα η περιφερειάρχης, ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τους ξενοδόχους, για την διαδικασία προώθησης των προσφύγων / μεταναστών στην υπόλοιπη χώρα και εν προκειμένω στα Ιονια Νησιά! Δικαιολόγησε τους «ανησυχούντες» Πολίτες της Ζακύνθου που έκαναν συγκέντρωση! Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για έλλειψη ανθρωπιστικής πολιτικής και εξύμνησε την πολιτική βούληση της ΝΔ και την ανθρωπιστική της προσέγγιση για επίλυση του προβλήματος! Αυτά και άλλα …ωραία είπε η κ. Κράτσα απαντώντας σε σχετική επερώτηση της ΑΝΑΣΑ. Μένουμε με την απορία αν στην ανθρωπιστική προσέγγιση της ΝΔ περιλαμβάνονται και οι πυροβολισμοί του Λιμενικού στις βάρκες των προσφύγων / μεταναστών».

«Ξέρουν αλλά δε λένε»

Στην εκτίμηση ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι σε πλήρη γνώση των περιφερειαρχών όλης της χώρας αλλά κρατάνε αυτή τη στάση επειδή θέλουν να υλοποιήσουν την πολιτική της κυβέρνησης με ελεγχόμενο τρόπο μεταξύ των υποστηρικτών τους, προχώρησε από την πλευρά της η Αλεξάνδρα Μπαλού: «Εμείς έχουμε τη γνώμη ότι οι Περιφερειάρχες, και οι 13, αφού συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό, έχουν πλήρη γνώση και της κατάστασης αλλά και του σχεδιασμού της κυβέρνησης. Η στάση που κρατάνε οφείλεται στο ότι θέλουν αφενός να υλοποιηθούν τα κυβερνητικά σχέδια με έναν τρόπο ήρεμο και ελεγχόμενο από την κυβέρνηση, αφετέρου επειδή θέλουν να προετοιμάσουν ένα κόσμο και όποιες αντιδράσεις υπάρχουν στους κόλπους τους ουσιαστικά, αλλά και επειδή εκτιμάμε ότι περιμένουν τις κυβερνητικές εντολές για το πως θα χειριστούν το εν λόγω ζήτημα».

«Άλλος είναι ο ρόλος μας»

Πάντως, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν κάνει καμία προετοιμασία γιατί δεν έχει κανένα δεδομένο μπροστά της: «Ο ρόλος μας είναι να παρέχουμε πολιτική προστασία σε δυστυχισμένους που βρίσκονται σε κίνδυνο. Όπως έγινε στις αρχές Οκτωβρίου με το πλοιάριο που εξέπεμψε σήμα κινδύνου με ανθρώπους που προσπαθούσαν να πάνε στην Ιταλία, αν τελικά αυτοί οι άνθρωποι ερχόντουσαν στην Κέρκυρα.. Εκεί είναι ο ρόλος μας».
Μάλιστα, ανέφερε ότι ευελπιστεί να έχει ενημέρωση τη Δευτέρα σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη…