Συμβαίνει τώρα! Δήλωση-Στήριξη Μαρίνου Στουφή, σε Νικήτα Αρετάκη με αφορμή τη Ταβουλάρη – Ειδική αναφορά σε Le […]

Δελτίο Τύπου ‘’ΝΕΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ‘’

Τελείωσαν τα ψέματα ……. !

Αφορμή για την παρέμβασή μας αυτή αποτέλεσε η προσπάθεια που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα από μερίδα της αντιπολίτευσης , υποβοηθούμενης από κάποια Μ.Μ.Ε., διαστρεβλώνοντας το πνεύμα του Ν. Κλεισθένη , να επιδίδεται σε έναν αγώνα απαξίωσης των ενεργειών και της προσωπικότητας του Δημάρχου Ζακύνθου . Δεδομένου ότι η θύελλα αυτή , που έχει ξεσπάσει στο Δήμο, μας επηρεάζει ως πολίτες και ως επιχειρηματίες , οφείλουμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους .

Απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας οι οποίοι χρόνια τώρα ακούνε για «Έργα» και για «χρήματα» που είναι εκεί και μας περιμένουν, αλλά ποτέ δεν τα βλέπουμε και για να τελειώνουμε κάποτε με τα ψέματα, να πούμε τα εξής:

  1. Κανένας φορέας είτε εθνικός είτε ευρωπαϊκός δε χαρίζει χρήματα. Απαιτούνται αναλυτικότατες μελέτες σχεδιασμού και υλοποίησης, οι οποίες αποτυπώνονται με κάθε λεπτομέρεια στα λεγόμενα Τεχνικά Δελτία Έργου.
  2. Ο φορέας που χρηματοδοτεί ένα έργο για να το εγκρίνει κατ’ αρχήν Θα πρέπει να πεισθεί α) για τη σκοπιμότητα του Έργου, β) την αναγκαιότητά του, γ) το εύλογο του κόστους του. δ) την ανταποδοτικότητά του και ε) εάν το Έργο αποτελεί μέρος ενός συνολικού προγραμματισμού ανάπτυξης της περιοχής που πρόκειται αυτό να υλοποιηθεί.
  3. Ένα έργο θεωρείται ολοκληρωμένο μετά την ορθή και σύμφωνα με τους κανόνες υλοποίησή του και αφού αυτό παραληφθεί από τις αρμόδιες αρχές. Τότε και μόνο τότε είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση.

Ας αναρωτηθεί κάθε Ζακυνθινός πολίτης : Από τα έργα για τα οποία μας κάνουν πλύση εγκεφάλου τα τελευταία χρόνια, Leader, Open Mall, παρεμβάσεις στα σχολεία και αναβάθμιση της Ταβουλάρη, ήρθε ποτέ ολοκληρωμένη εισήγηση με τα αντίστοιχα τεχνικά δελτία, είτε στο Δημοτικό Συμβούλιο, είτε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου;;; Απάντηση : Ουδέποτε κανένας δεν γνώριζε τα στοιχεία των έργων. Όλες οι αποφάσεις των οργάνων έχουν ληφθεί ως κατ’ αρχήν συμφωνία για συμμετοχή στο εκάστοτε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Να θυμίσουμε επιπλέον ότι τόσο το Leader όσο και το Open Mall, απορρίφθηκαν αρχικά παταγωδώς από τις αντίστοιχες διαχειριστικές αρχές. Σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του πρώην βουλευτή Ζακύνθου κ. Σ. Κοντονή ύστερα από την προσωπική του παρέμβαση , δόθηκε η κατ’ αρχήν έγκριση χρηματοδότησης για τα προγράμματα αυτά . Επιπρόσθετα να θυμίσουμε τις δηλώσεις του Κου Διονύσης Γεωργάνος (Πρόεδρος Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ζακύνθου)

που κατά την διεκδίκηση χρημάτων για επισκευές των σχολείων δεν υπήρχαν τα αντίστοιχα τεχνικά δελτία.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν περίτρανα ότι ουδέποτε υπήρξε σχεδιασμός. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες μας κάποιοι ανεπαρκείς πολιτικοί και όχι μόνο, επιμένουν να εξευτελίζουν τους Ζακυνθινούς παρουσιάζοντάς τους ως επαίτες. Χρηματοδοτήσεις μπορούμε να διεκδικήσουμε με σωστό σχεδιασμό , στρατηγική και πάνω απ’ όλα με αξιοπρέπεια, όπως επιτυχημένα συμβαίνει σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Ευκαιρίες χρηματοδότησης και προγράμματα πάντα υπάρχουν όταν ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε να κάνουμε στο νησί μας.

Τέλος για μία ακόμα φορά ζητάμε δημόσια να προσκομισθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, η/ και στο Διοικητικό συμβούλιο του επιμελητηρίου , όλα τα τεχνικά δελτία των έργων που έχουν υποβληθεί και βέβαια το τεχνικό δελτίο του έργου της Ταβουλάρη , όπως είχε παρουσιαστεί και ψηφιστεί από το Δ.Σ. τον Οκτώβρη του 2018 , για να γνωρίζει κάθε δημοτικός σύμβουλος ή το μέλος Δ.Σ το τι ψηφίζει, και αν αυτά τα έργα είναι ώριμα για την υποβολή τους . Αν το Δημοτικό Συμβούλιο είχε δώσει την κατ’ αρχήν έγκρισή του για συμμετοχή στην εν λόγω χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου , αυτό δε συνεπάγεται αυτοδίκαια και την εντολή του στο Δήμαρχο να υποβάλλει φάκελο άνευ όρων. Οριστική έγκριση δίνει το κάθε συμβούλιο μόνο όταν διαπιστώνει ότι το έργο είναι σωστά σχεδιασμένο, στην κάθε του λεπτομέρεια και μπορεί να υποβληθεί .Διαφορετικά είμαστε καταδικασμένοι να επαιτούμε βοήθεια από τα εκάστοτε πολιτικά γραφεία.

Συνάδελφοι και συμπολίτες η Ζάκυνθος χρειάζεται υπεύθυνους και πραγματικά ικανούς ανθρώπους για να ξεπεράσει τα προβλήματα και να οδηγηθεί σε ανάπτυξη. Ευτυχώς οι εποχές Μαυρογυαλούρων πέρασαν πια ανεπιστρεπτεί! Κάποιοι που θεωρούν πως δεν καταλαβαίνουμε, τους πληροφορούμε πως πλανώνται, διότι όλοι κρινόμαστε εκ των αποτελεσμάτων μας.

Ζακυνθος 05/11/2019 ΜΑΡΙΝΟΣ ΣΤΟΥΦΗΣ

Β ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ


Πηγή