”Xωρίς προσωπικό” το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας

Η ενίσχυση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας με προσωπικό, καθώς οι ελλείψεις που αντιμετωπίζει είναι πολύ μεγάλες, και η προώθηση της αποϊδρυματοποίησης, είναι οι κύριες προτεραιότητες του προέδρου του Νίκου Σταθακόπουλου. Παράλληλα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του έχει μπει και το σταδιακό «μάζεμα» των υπηρεσιών του Κέντρου, που σήμερα είναι διάσπαρτες στο Αίγιο και στα Λεχαινά, ενώ η έδρα του βρίσκεται στην Πάτρα, και συγκεκριμένα στο Σκαγιοπούλειο.

Με μόλις μια καθαρίστρια και μια οικονόμο να εκτελεί χρέη μαγείρισσας!

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, με τον Νίκο Σταθακόπουλο να καλείται να τετραγωνίσει τον κύκλο.

Ενδεικτική της σοβαρότητας του προβλήματος είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Σκαγιοπούλειο, όπου υπάρχει μόλις μια καθαρίστρια, ενώ χρέη μαγείρισσας εκτελεί μια οικονόμος!

Για να μην γίνουν τα πράγματα χειρότερα, μια προσωρινή λύση έχει δοθεί με την παράταση των συμβάσεων του απασχολούμενου επικουρικού προσωπικού. Όμως, είναι προφανές ότι δεν συμβάλει στη ριζική αντιμετώπιση ενός σημαντικότατου προβλήματος που αγγίζει καίρια τη λειτουργία του Κέντρου και την επηρεάζει αρνητικά.

Άλλωστε, οι ελλείψεις εκτείνονται και στα πέντε ιδρύματα που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του, την ώρα μάλιστα που φιλοξενούν ωφελούμενους ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων.

Μόνο με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, επιστημονικών ειδικοτήτων και διοικητικής μέριμνας, οι συγκεκριμένες δομές θα πάρουν τις απαιτούμενες «ανάσες» και θα επιδοθούν με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο σημαντικό έργο που επιτελούν.

Ενώ πρέπει να προωθηθεί και η αποϊδρυματοποίηση

Παράλληλα, με επίκεντρο το ΚΕΠΕΚ Λεχαινών, σε πρώτο πλάνο μπαίνει η αποϊδρυματοποίηση. Ήδη, τρέχουν οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση του κτιρίου όπου στεγαζόταν το ΙΚΑ στην ηλειακή πόλη σε μια δομή φιλοξενίας για πέντε παιδιά, τα οποία έχουν επιλεγεί για το σκοπό αυτό από μια ειδική ομάδα εργασίας.

Κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι τα έχουν προετοιμάσει για τη μετάβαση τους από το ίδρυμα σε χώρο που θα παραπέμπει σε ένα λειτουργικό για τις ανάγκες τους σπίτι.

Και αυτή θα είναι μόνο η αρχή για την υλοποίηση ενός ομολογουμένως πολύ φιλόδοξου προγράμματος, ώστε αφενός να αποσυμφορηθούν τα ιδρύματα, αφετέρου να κοινωνικοποιηθούν οι φιλοξενούμενοι περνώντας σε μια ζωή με κανονικούς όρους.

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    26 Δεκεμβρίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία