“Φρένο” στο ξεκίνημα των ερευνών για πετρέλαιο στον Πατραϊκό Κόλπο

Στα τέλη του 2021 θα ξεκινήσουν τελικά οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις στον Πατραϊκό Κόλπο, μετά τις δυσκολίες που φαίνεται ότι υπάρχουν για την υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος που έχει να κάνει με τους υδρογονάνθρακες και το πετρέλαιο, στην θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων έκανε δεκτό το αίτημα που είχε γίνει από την κοινοπραξία για 18μηνη παράταση στην ολοκλήρωση των εργασιών της δεύτερης βάσης του βασικού σταδίου των ερευνών.

Έτσι ενώ η η πρώτη ερευνητική γεώτρηση ήταν να γίνει με την παραχώρηση του Πατραϊκού για το πρώτο τρίμηνο του 2020, πλέον έχει περιθώριο να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 2 Οκτωβρίου του 2021.

Πάντως πίσω από το αίτημα της κοινοπραξίας για παράταση των ερευνών βρίσκονται προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις δυνατότητες των λιμενικών υποδομών, το αν δηλαδή μπορούν να υποδεχθούν το γεωτρύπανο και τον υπόλοιπο εξοπλισμό που απαιτείται για μία τόσο εξειδικευμένη εργασία.

Η κοινοπραξία, ωστόσο, συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις της με τα λιμάνια της Πάτρας και του Αστακού, έτσι ώστε να φτάσουν σε μία συμφωνία στην οποία θα πρέπει να περιλαμβάνονται οι αναγκαίες προδιαγραφές, οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, αλλά και το κόστος ενοικίασης χώρου που θα υποδεχθεί τόσο το θαλάσσιο γεωτρύπανο, όσο και τα συνοδευτικά σκάφη.

Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή του Πατραϊκού παραχωρήθηκε στα ΕΛΠΕ στο διαγωνισμό ανοιχτής πρόσκλησης, ο οποίος ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε το 2014. Η έκταση της περιοχής είναι 1900 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η προκαταρκτική εκτίμηση για το μέγεθος των δυνητικών αποθεμάτων είναι της τάξης των 100 – 140 εκ. απολήψιμων βαρελιών σε βάθος 2.800 μέτρων.

Ένα κοίτασμα αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να εισφέρει έσοδα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ετησίως αλλά και να προσφέρει σημαντική απασχόληση στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδος. Στην κοινοπραξία συμμετέχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και η εταιρεία Edison που έχει περάσει στον έλεγχο της Energean Oil & Gas.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα ΕΛΠΕ διερεύνησαν τέσσερα λιμάνια και συγκεκριμένα της Πάτρας, της Κυλλήνης, του Αιγίου και του Αστακού δεν έχουν όμως καταφέρει μέχρι σήμερα να υπογράψουν σύμβαση παραχώρησης, με κανένα από αυτά, έτσι δεν έχει οριστικοποιηθεί ο χώρος των ερευνών που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες της γεώτρησης.


Πηγή