Πάτρα: “Ψάχνεται” το ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδος για την επιπλέον ενίσχυση του στόλου του

Στο "σαφάρι" για την αναζήτηση κονδυλίων που θα ενισχύσουν το "στόλο" των ασθενοφόρων βρίσκεται η διοίκηση του ΕΚΑΒ της Δυτικής Ελλάδος, προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες που υπάρχουν με σύγχρονα οχήματα που να μην ξεμένουν και να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα που πληγώνουν το κύρος του φορέα και της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με την διευθύντρια του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδος Βασιλική Καφαντάρη ο "στόλος" των ασθενοφόρων της υπηρεσίας αποτελείται αυτή τη στιγμή από συνολικά 32 οχήματα που αντιστοιχούν στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Από αυτά τα 32 ασθενοφόρα, τα 19 είναι υπερσύγχρονα, διαθέτουν όλα τα μέσα που χρειάζονται για τη σωστή διάσωση και τη διακομιδή, ενώ τα άλλα βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία από το 2004, έχουν κάνει δεκάδες χιλιόμετρα και κατά διαστήματα χρειάζονται να επισκέπτονται το συνεργείο για να επιδιορθώνονται οι βλάβες τους.

Υπάρχουν βέβαια και άλλα που πλέον έχουν αποσυρθεί. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζε το ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδος πριν από τρία με τέσσερα χρόνια, με τα ασθενοφόρα που ξέμεναν στους δρόμους και ήταν σε κακή κατάσταση, έχει ξεπεραστεί μετά τη δωρεά που έκανε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, χαρίζοντας σύγχρονα οχήματα στο σύνολο του φορέα.

Τα 19 καινούρια ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ της περιοχής είναι από αυτή την προσφορά. Στόχος της διοίκησης του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδος είναι να ενισχυθεί ο στόλος σε πρώτη φάση με 14 νέα ασθενοφόρα, όμως ακόμα δεν έχουν βρεθεί τα αντίστοιχα προγράμματα που να εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση για κάτι τέτοιο.

Κατά συνέπεια, χρειάζεται υπομονή και επιμονή για την επίτευξη του στόχου και την επιπλέον ενίσχυση του στόλου.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα νησιά

Τα κενά στις ανάγκες που υπάρχουν εντοπίζονται κυρίως στα νησιά.

Το κόστος για τις διακομιδές στα νησιά είναι αρκετά μεγάλο και το ΕΚΑΒ αναγκάζεται να πληρώνει το 50% των εισιτηρίων, με τις διακομιδές να είναι σχεδόν σε καθημερινή βάση, ειδικότερα τα καλοκαίρια που τα νησιά της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης "βουλιάζουν" από τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδος ξοδεύει ένα ποσό της τάξεως των 40.000 ευρώ τον χρόνο για τις διακομιδές στα νησιά.

Επιπλέον, ορισμένες επιθέσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες στους διασώστες και στα πληρώματα του ΕΚΑΒ από πολίτες που υποστηρίζουν ότι το ασθενοφόρο φτάνει με καθυστέρηση για να παραλάβει τους δικούς τους ανθρώπους, έχουν προκαλέσει με τη σειρά τους την αγανάκτηση των εργαζομένων του φορέα.

Πάγιο αίτημα των συνδικαλιστών του ΕΚΑΒ είναι να σταματήσει η χρήση των ασθενοφόρων για τους ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο για να πάνε στο σπίτι τους, κάτι που όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.


Πηγή