Πύργος: Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ο εορτασμός του Αγίου Χαραλάμπους (PHOTOS-VIDEO)

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε χθες ο Πολιούχος του Πύργου Άγιος Χαράλαμπος. Βοηθούντος των καλών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν πλήθος κόσμου παρέστη τόσο στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής αλλά και στους κεντρικούς δρόμους της πόλης κατά την διάρκεια της λιτάνευσης της εικόνας του Αγίου.

Στις χθεσινές εκδηλώσεις συμμετείχαν ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννήματα, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρος Κλιάρης, βουλευτές του νομού Ηλείας, ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος και πλήθος εκπροσώπων των αυτοδιοικητικών αρχών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ο εορτασμός του προστάτη Άγιου της Ηλειακής πρωτεύουσας ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής όπου στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν χθες, με την τέλεση του Όρθρου και της Πολυαρχιερατικής Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, Προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, συνεπικουρούμενου από τον Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό, τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο και τους Επίσκοπους Ωλένης και Ανδρούσης, Αθανάσιο και Κωνστάντιο αντίστοιχα.

Η Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους ξεκίνησε στις 11 πμ υπό τους ήχους της Μπάντας του Λιμενικού Σώματος και της Φιλαρμονικής Πύργου «Απόλλων». Την Ιερή Εικόνας συνόδευσαν δεκάδες ιερείς, αγήματα της ΣΕΤΤΗΛ και της 117 ΠΜ Ανδραβίδας, τμήματα του παραρτήματος Πύργου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, Πρόσκοποι, καθώς και πλήθος πιστών. Η πομπή διέσχισε τον πεζόδρομο της 28ης Οκτωβρίου (σ.σ. όπου, ως είθισται, πραγματοποιήθηκε δέηση) και τις οδούς Ερμού, Αυγερινού, Κουρτίου, Γερμανού, Πατρών, Μανωλοπούλου, Μπιζανίου, πέρασε από την Πλατεία Δικαστηρίων και επέστρεψε –μετά από περίπου μια ώρα- στον ναό της Αγίας Κυριακής. Αξιοσημείωτο το γεγονός πως σε όλους τους δρόμους υπήρχε κόσμος στα πεζοδρόμια ενώ και το πλήθος των πιστών που ακολούθησε την εικόνα του Αγίου ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια…

Εἰς τήν πανήγυριν τοῦ Ἁγίου λαμβάνουν μέρος ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Καισαριανῆς, Βύρωνος καί Ὑμηττοῦ κ. Δανιήλ, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης καί Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ὁ Ἐπίσκοπος Ἀνδρούσης κ. Κωνστάντιος, ὁ Μητροπολίτης Ἠλείας κ. Γερμανός καί ὁ Ἐπίσκοπος Ὠλένης κ. Αθανάσιος.

Στον ναό της Αγίας Κυριακής την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός, Μιχάλης Κατρίνης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου Νώντας Κυριαζής, οι πρ. δήμαρχοι Πύργου και Ήλιδας Γαβρίλης Λιατσής και Χρήστος Χριστοδουλόπουλος αντίστοιχα, αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών καθώς και πληθώρα εκπροσώπων φορέων και συλλόγων της πόλης του Πύργου και του νομού Ηλείας.
Χθες το απόγευμα εψάλει Ιερά Παράκλησις προς τον προστάτη Άγιο υπέρ υγείας και ειρήνης του κόσμου που αποτέλεσε και το «κλείσιμο» των εορταστικών εκδηλώσεων.

Δεξίωση για τον Πολιούχο Άγιο Χαράλαμπο

Δεξίωση στο Λάτσειο παρέθεσε χθες ο δήμαρχος Πύργου, στο πλαίσιο του εορτασμού του Πολιούχου Αγίου Χαραλάμπους. Από το κατώφλι του δημοτικού μεγάρου πέρασε πλήθος εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοικησης, συλλόγων και απλοί πολίτες αλλά και ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στις εορταστικές εκδηλώσεις, υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρος Κλιάρης.

Τους εκλεκτούς επισκέπτες (σ.σ. και τους συνεργάτες τους που τους συνόδευαν), υποδέχθηκε ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος στο γραφείο του, χώρο στον οποίο έγιναν και δηλώσεις.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στη δήλωση της ανέφερε ότι «Με χαρά και τιμή συμμετείχα σήμερα στον λαμπρό εορτασμό του Πολιούχου του Πύργου. Θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν, με υγεία, με οικογενειακή ευτυχία, με προκοπή και αγάπη και πολλά χαμόγελα. Εύχομαι οι Έλληνες ενωμένοι να καταφέρουμε, επιτέλους, να πάμε την Ελλάδα μπροστά και ν` αφήσουμε πίσω ότι μας χωρίζει και μας καθηλώνει στο χθες».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας τόνισε πως «Είχα τη τιμή και τη χαρά να εκπροσωπήσω τον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη στις εορταστικές εκδηλώσεις του Πολιούχου του Πύργου Αγίου Χαραλάμπου. Ταυτόχρονα είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με όλους τους παράγοντες του τόπου επικοινωνώντας και ανταλλάσσοντας απόψεις. Ενδεχομένως είναι ορατό παντού ότι η Ελλάδα ημέρα με την ημέρα, μπαίνει στην κανονικότητα. Σε μια πραγματικότητα η οποία έλλειψε τα προηγούμενα χρόνια, σε μια πραγματικότητα που υπαγορεύει η σημερινή ανάγκη και επιθυμούν πραγματικά οι Έλληνες πολίτες και η Ελληνική κοινωνία. Κάθε ημέρα χτίζουμε την αξιοπιστία μας ως χώρα. Κάθε ημέρα δίνουμε την δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να ελπίζουν και να αισιοδοξούν πραγματικά. Στη σημερινή εορταστική ημέρα οι ευχές για χρόνια πολλά και μια καλύτερη ζωή για όλους του Έλληνες πολίτες και την Ελληνική κοινωνία δεν είναι παρά η προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο διάστημα για να ξαναφέρουμε τον τόπο μας και την πατρίδα μας εκεί που πραγματικά μας αξίζει».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος δήλωσε ότι «Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη λαός, κλήρος και άρχοντες, τίμησαν τον Πολιούχο μας Άγιο Χαράλαμπο. Ευχαριστούμε την Κυβέρνηση για την παρουσία της, μέσω του υπουργού κου Τσιάρα, την κα Γεννηματά, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, όλες τις αρχές. Πιστεύουμε, ότι οι δύσκολες ημέρες που περνά ο τόπος μας και ο Πύργος ειδικότερα που είναι μια πόλη που έχει βιώσει το έλλειμμα ενδιαφέροντος της Πολιτείας διαχρονικά, ότι μια σελίδα καινούργια ανοίγει. Είμαστε καινούργια δημοτική αρχή και είναι η πρώτη γιορτή προς τιμή του Αγίου μας. Πιστεύουμε πως υλοποιώντας το συν Αθηνά και χείρα κίνει ότι θ` αλλάξουν τα πράγματα για την πόλη μας αλλά και για την χώρα. Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία και εργασία κυρίως που είναι κάτι που μας λείπει».

Η δεξίωση του δήμου φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λάτσειου, στον πρώτο όροφο, όπου στους παρόντες προσφέρθηκαν ροφήματα και γλυκά.


Πηγή