Στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο Γ. Λυμπέρης


ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΚΕΔΕ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

«Η κυβέρνηση αυτή εμπιστεύεται την τοπική αυτοδιοίκηση, πόσω μάλλον την αυτοδιοίκηση α’ βαθμού», επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), κατά την χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχε και ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης ως επικεφαλής της παράταξης της αντιπολίτευσης της ΚΕΔΕ.

“Θέλουμε να σας δώσουμε τη δυνατότητα να είστε πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, επεσήμανε ότι πρέπει να ξαναπάρει μπροστά η «μηχανή» της αυτοδιοίκησης και ζήτησε αμοιβαία υποστήριξη από την κυβέρνηση, ώστε να ξεπεραστούν παθογένειες ετών.

Στη συνάντηση τέθηκαν οι πρωτοβουλίες που προωθεί η κυβέρνηση για την αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης, με τον πρωθυπουργό να ζητά συνεργασία με την ΚΕΔΕ, ώστε να λύνονται τα προβλήματα των δήμων.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι υπάρχει η βούληση να αναθεωρηθούν πτυχές του Νόμου 4412 για τις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών σε βάθος τριμήνου, ώστε να επιταχυνθεί το έργο των δήμων, χωρίς να αμφισβητηθούν οι πρόνοιες για διαφάνεια.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι θα εξεταστούν οι προτάσεις για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αφορούν στο νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, η εμπλοκή των δήμων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς και η πρόθεση της κυβέρνησης για μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από την Κεντρική Διοίκηση στην Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είπε στους δημάρχους ότι κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση με τους διακριτούς ρόλους τους έχουν τον ίδιο στόχο, να καταστήσουν τους δήμους πυλώνες ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Το 2020, δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, θα είναι μια μεταρρυθμιστική χρονιά με νέα νομοθετήματα που θα μεταφέρουν πόρους, αρμοδιότητες και προσωπικό στην Αυτοδιοίκηση και θα ενοποιούν και αξιοποιούν όλο το θεσμικό πλαίσιο.


Πηγή