Αχαΐα: Εντολή για αυξημένα μέτρα υγιεινής στα καταστήματα εστίασης

Την εντατικοποίηση των μέτρων υγιεινής σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος ζήτησε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος.

Με εγκύκλιο του, εκτός από την εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων, να ενημερωθούν και οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων για τα αυξημένα μέτρα υγιεινής και αυτοελέγχου.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων καλούνται να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, δίνοντας έμφαση στην ενημέρωση των υπευθύνων των επιχειρήσεων για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνουν και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Ειδικότερα, ο Π. Πρεζεράκος ζητάει από όσους ασκούν το επάγγελμα του χειριστή τροφίμων ή ποτών, ή εργάζονται σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με το απαραίτητο πιστοποιητικό υγείας και να τηρούν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής.

Επίσης, τονίζει ότι οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών είναι υποχρεωμένοι:

– Να εξασφαλίζουν ότι οι επιχειρήσεις τους πληρούν τις σχετικές απαιτήσεις υγιεινής, σε όλα τα στάδια παρασκευής, μεταποίησης, συσκευασίας, αποθήκευσης, μεταφοράς, διανομής, διακίνησης και προσφοράς προς πώληση ή διάθεσης αυτών με ή και ταυτόχρονη παροχή υπηρεσιών,
– να διασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων που παράγουν ή διαχειρίζονται,
– να φροντίζουν για τα προγράμματα καθαρισμού – απολύμανσης και απεντόμωσης – μυοκτονίας της επιχείρησης καθώς και την υγιεινή και την εκπαίδευση του προσωπικού.

Ο γενικός γραμματέας προσθέτει στην εγκύκλιο που εξέδωσε ότι «οι υγειονομικές υπηρεσίες θα πρέπει να ενημερώνουν τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος ώστε να υπάρχει υψηλός βαθμός ατομικής καθαριότητας των εργαζομένων και την κατά το δυνατό μέγιστη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας».

Πηγή: Πελοπόννησος


Πηγή