Κλήση που δεν αξιολογήθηκε σωστά  –  Καταγγελία του γιατρού Παν. Κυριαζή στην «Πατρίς»

Ο ΕΟΔΥ ενημερώθηκε πέμπτη 27 Φεβρουαρίου ώρα 23.15

Ο τρόπος που αντιμετώπισε ο ΕΟΔΥ τηλεφώνημα γιατρού από τη Γαστούνη το βράδυ της Πέμπτης που ενημέρωνε ότι άτομο που συμμετείχε σε ομάδα ταξιδιωτών που επέστρεψε από το Ισραήλ αισθάνεται έντονη αδιαθεσία (βήχας, μυαλγίες, πυρετός), οδήγησε δυστυχώς στην σημερινή εικόνα που παρουσιάζει η Ηλεία.

«Γιατρέ φθάσαμε Αθήνα και έχω έντονο βήχα, μυαλγίες , πρέπει να έχω και πυρετό…Θα έρθω το πρωί στο ιατρείο να με δεις… Νομίζω είναι και άλλο άτομο στην ίδια κατάσταση με μένα…». Αυτά είπε τηλεφωνικά ο ασθενής στον γιατρό πνευμονολόγο φυματιολόγο Παναγιώτη Κυριαζή το βράδυ της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου στις 11 το βράδυ. Ήταν η στιγμή που το αεροσκάφος με τους 53 ταξιδιώτες είχε προσγειωθεί προερχόμενο από το Ισραήλ στο «Ελ. Βενιζέλος». Η προσκυνηματική εκδρομή είχε ολοκληρωθεί και ξεκινούσε ο Γολγοθάς.

Ενημέρωση και απάντηση

Ο γιατρός χωρίς καθυστέρηση και αφού μέσω διαδικτύου ενημερώνεται ότι στο Ισραήλ ήδη έχουν καταγραφεί 2 κρούσματα μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή καλεί τον ΕΟΔΥ . Αφού δηλώνει όνομα και ιδιότητα ενημερώνει τον άνθρωπο του ΕΟΔΥ για την κατάσταση ταξιδιωτών που επέστρεψαν από Ισραήλ. Σύμφωνα με τον γιατρό Παναγιώτη Κυριαζή , που μίλησε χθες στην «Πατρίς», η απάντηση ήταν σαφής από τον ΕΟΔΥ: «Δεν εμπίπτουν στα ύποπτα κρούσματα. Λειτουργείστε ως συνήθως». «Η συνομιλία μας είναι καταγεγραμμένη γιατί ο ΕΟΔΥ ηχογραφεί όσους καλούν» τονίζει ο γιατρός.

Ήταν εκτός λίστας το Ισραήλ

Το Ισραήλ μέχρι προχθές δεν ήταν στις χώρες υψηλού κινδύνου και υπάρχουν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ που καθορίζουν για κάθε χώρα πιο εξειδικευμένα μέτρα. Οι οδηγίες ήταν ότι πιθανό κρούσμα είναι όποιος έχει συμπτώματα γρίπης και επιστρέφει από χώρα υψηλού κινδύνου: Ιράν, Κίνα, Νότια Κορέα και Ιταλία. Δεν υπήρχε στον κατάλογο των οδηγιών το Ισραήλ.

Ο ΕΟΔΥ ίσως θα έπρεπε να είχε αξιολογήσει την έγκαιρη ειδοποίηση διαφορετικά επειδή αφορούσε περιστατικό σε ομάδα ταξιδιωτών. Αν είχε γίνει αυτό η κατάσταση σήμερα θα ήταν διαφορετική για 23 συμπολίτες μας, τις οικογένειές τους και τους συγγενείς τους.


Πηγή