Κοροναϊός: Από την Ηλεία το ένατο κρούσμα – Νέα ύποπτα κρούσματα (PHOTOS-VIDEO)

Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρο τον νομό, στο άκουσμα ότι υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου.

Πρόκειται για έναν 66χρονο από την Αμαλιάδα- ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα πανελλαδικά – ο οποίος με άλλα 51 άτομα συμμετείχε τις προηγούμενες μέρες σε 10ημερη εκδρομή σε Ισραήλ και Αίγυπτο, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την όλη κατάσταση, αφού ήδη στο Ρίο νοσηλεύονται ως ύποπτα κρούσματα τρία άτομα που ήταν στην εκδρομή, ενώ πολλά καταφεύγουν για εξετάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι χθες το απόγευμα είχε ληφθεί αίμα σε περίπου 25 από αυτά τα άτομα, ενώ άλλα – όσοι δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα – έχουν λάβει οδηγίες για κατ’ οίκον καραντίνα.

Σε καραντίνα το νοσοκομείο Αμαλιάδας!

Μάλιστα, από χθες το απόγευμα η Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας βρίσκεται σε καραντίνα και θα εξυπηρετεί μόνο τα πολύ επείγοντα περιστατικά, αφού εκεί πήγε ο 66χρονος που ήδη νοσεί, πριν μεταφερθεί την Καθαρά Δευτέρα στο Ρίο. Σε καραντίνα μπήκε και η συντριπτική πλειοψηφία του νοσηλευτικού ιδρύματος. Η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας και ιατρικό προσωπικό συνιστούν ψυχραιμία, ωστόσο, πληροφορίες μιλούν για πιθανή κήρυξη του νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στην περίπτωση που ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που συμμετείχαν στην εκδρομή αποδειχτεί ότι έχει νοσήσει!

Έντονη ανησυχία…

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για 15 άτομα από τον δήμο Ήλιδας, επίσης 15 άτομα από τον δήμο Πηνειού, 10 άτομα από τον δήμο Πύργου, 10 επίσης άτομα από την περιοχή της Πάτρας και 2 από την Ζάκυνθο.

Εκτός του 66χρονου, που νοσηλεύεται από την Καθαρά Δευτέρα, στο νοσοκομείο του Ρίου μεταφέρθηκαν χθες το απόγευμα με ασθενοφόρο από το νοσοκομείο Αμαλιάδας δύο άτομα – ένας άνδρας και μια γυναίκα- ενώ νωρίτερα είχε πάει μόνη της επίσης στο Ρίο, συγγενικό άτομο του άνδρα, όλα ως ύποπτα κρούσματα.

Χθες γνωστοποιήθηκε στην διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας ότι οι εξετάσεις του 66χρονου ήταν θετικές στον κορονοϊό, ενώ ήδη νοσηλεύονταν τρία άτομα ως ύποπτα κρούσματα που συμμετείχαν στην εκδρομή. Σε κατ΄ οίκον καραντίνα έχουν μπει περίπου 20 άτομα που εργάζονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και στην Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας και τα οποία ήρθαν σε επαφή με τον 66χρονο.

Το μεσημέρι έφτασε στο νοσοκομείο ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας και Χρήστος Χριστόπουλος, ο οποίος μαζί με την αναπληρώτρια διοικήτρια της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας κα Ειρήνη Αγγελάκου συγκάλεσαν έκτακτη σύσκεψη με την συμμετοχή εκπροσώπων του προσωπικού, όπου τέθηκε επί τάπητος το θέμα της διαχείρισης της όλης κρίσης. Επίσης, συμμετείχε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Κώστας Τσαούσης.

Ο 66χρονος έφτασε στο νοσοκομείο Αμαλιάδας και συγκεκριμένα στο Τμήμα Επειγόντων φορώντας μάσκα και γάντια, σύμφωνα με πληροφορίες, και ενημερώνοντας για τα συμπτώματα και το ταξίδι που είχε κάνει. Ωστόσο, παρέμεινε στο νοσηλευτικό ίδρυμα και την επομένη μέρα μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου ως ύποπτο κρούσμα, με βαριά συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, όπου πληροφορίες αναφέρουν ότι ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και οι οικείοι του ασθενή, δεν είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, κάτι που χθες βράδυ τουλάχιστον για το προσωπικό του νοσοκομείου, διέψευδε, σε δηλώσεις του, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, αν και τελικά η συντριπτική πλειοψηφία του νοσοκομείου και ολόκληρη η Παθολογική Κλινική μπαίνει σε καραντίνα.

Ταυτόχρονα στην νοσηλευτική μονάδα, κατέφθαναν άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με τους εκδρομείς, τα οποία δεν είχαν εμφανίσει κάποια ανησυχητικά συμπτώματα, όπου και τους συνεστήθη να παραμείνουν για 14 – 15 ημέρες στο σπίτι τους.

Άλλα κατέφευγαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου με μέλη των οικογενειών τους, φοβούμενοι ότι μπορεί να φέρουν και να μεταδίδουν τον ιό, αφού επί 10 ημέρες μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου συμμετείχαν στην εκδρομή.

Επειγόντως… κλιμάκιο ΕΟΔΥ με διοικητή Πολιτικής Προστασίας

Την κρισιμότητα της όλης κατάστασης κατέδειξε και η άφιξη στο νοσοκομείο Αμαλιάδας του Εθνικού Διοικητή Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Παπαγεωργίου, ο οποίος έφτασε στην Αμαλιάδα με ελικόπτερο, μαζί με ιατρικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, αποτελούμενο από λοιμοξιολόγους.

Εκεί έγινε η εκτίμηση του τρόπου αντιμετώπισης του επιβεβαιωμένου πλέον και των ύποπτων περιστατικών και της ενδεδειγμένης ή μη λήψης των απαραίτητων μέτρων προστασίας για προσωπικό και άλλους νοσηλευόμενους, κατά την παραμονή των περιστατικών στους χώρους του νοσοκομείου. Ξεκίνησε παράλληλα διαδικασία ιχνηλάτησης των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή από την Αμαλιάδα, μια δύσκολη διαδικασία, μιας και τα υπόλοιπα άτομα που συμμετείχαν στην εκδρομή έχουν έρθει σε επαφή με συγγενικά πρόσωπα και όχι μόνο με ότι αυτό συνεπάγεται…

Ο κ. Παπαγεωργίου κατά την παραμονή του στην Αμαλιάδα, δεν θέλησε να τοποθετηθεί, χαρακτηρίζοντας ναι μεν κρίσιμη την κατάσταση, αλλά συνιστώντας ψυχραιμία μέχρι να βγουν και τα αποτελέσματα και για τα υπόλοιπα ύποπτα περιστατικά. Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι επίσημες ανακοινώσεις θα βγουν από το υπουργείο Υγείας.

Λίγο αργότερα συμμετείχε σε σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη, όπου συνεκλήθη το Σ.Τ.Ο. δήμου Ήλιδας για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής. Εκεί, αποφασίστηκε για σήμερα και για αύριο να παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Ήλιδας, καθώς και οι δημοτικές υπηρεσίες εκτός της Υπηρεσίας Καθαριότητας, ενώ θα γίνουν και απολυμάνσεις.

«Χρειάζεται ψυχραιμία…»

Μετά την σύσκεψη με το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ο κ. Χρ. Χριστόπουλος δήλωσε:

«Υπάρχει ένα διαπιστωμένο κρούσμα με κοροναϊό από το εργαστήριο το οποίο έχει διαγνωστεί στην Πάτρα και νοσηλεύεται. Το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας και η Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας λαμβάνουν όλα τα μέτρα για το συμβάν.

Η Παθολογική Κλινική πλέον δεν θα εφημερεύει, γιατί το προσωπικό της μπήκε από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που ήρθε σε καραντίνα και θα λειτουργούν τα άκρως επείγοντα περιστατικά στα ΤΕΠ.

Νομίζω ότι η διαχείριση του θέματος υπήρξε άψογη. Ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες, που προβλέπει ο ΕΟΔΥ για αυτές τις περιπτώσεις και η διοίκηση του νοσοκομείου κάνει αυτά για τα οποία έχει διαταχθεί να κάνει.

Γίνεται η ιχνηλάτηση των ανθρώπων που συμμετείχαν στο γκρουπ και θα δούμε εάν είναι φορείς και αν νοσούν, για να ακολουθηθούν όλα τα μέτρα που προβλέπει η κατάσταση αυτή.

Χρειάζεται ψυχραιμία και παρακολούθηση. Αλλά η ψυχραιμία είναι το παν σε αυτές τις καταστάσεις».

Σχετικά με το εάν τηρήθηκαν τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας κατά την παραμονή του 66χρονου στο νοσοκομείο τόνισε: «Ο άρρωστος ήρθε με μάσκα και γάντια. Παρακολουθήθηκε από τους γιατρούς και μπήκε σε θάλαμο μόνος του. Καθόλου άλλοι ασθενείς. Δεν έχω πλήρη εικόνα για αυτούς που τον επισκέφθηκαν στον θάλαμο, αλλά έχω την πληροφόρηση ότι ήταν το στενό οικογενειακό του περιβάλλον και μόνο.

Τα περισσότερα συμπτώματα εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του. Δεν τα είχε πριν, πέραν ενός υψηλού πυρετού. Και οι γιατροί έστειλαν τον άρρωστο στο νοσοκομείο αναφοράς στο Ρίο για περαιτέρω έρευνα».

Σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας με θέμα την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής.

1 of 8


Πηγή