Πάτρα:«Νέκρωσε» εμπόριο και εστίαση λόγω του κορωνοϊού

Μία από τις δυσκολότερες περιόδους των τελευταίων ετών διέρχεται η αγορά της Πάτρας, καθώς έχουν «νεκρώσει» εμπόριο και εστίαση λόγω του φόβου εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει εναγωνίως τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση, καθώς η τοπική οικονομία έχει δεχτεί ανεπανόρθωτο πλήγμα μετά την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων και της παύσης κάθε δραστηριότητας.

Χθες, λόγω και της βροχής το κέντρο της Πάτρας ήταν άδειο, όπως επίσης, και η πλειονότητα των καταστημάτων εστίασης.

Αν και παραδοσιακά οι Πατρινοί τις Κυριακές επιλέγουν το κέντρο της πόλης για την βόλτα και τον καφέ τους, οι περισσότεροι αποφάσισαν να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Η απώλεια του τζίρου των καταστημάτων αυξάνει μέρα με την ημέρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ ήδη αρκετά καταστήματα έχουν ανακοινώσει την παύση λειτουργίας τους μέχρι νεωτέρας.

Το γεγονός επίσης, ότι σχολεία και φροντιστήρια παραμένουν κλειστά στους τρεις Νομούς που βρίσκονται υπό επιδημιολογική επιτήρηση, Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο έχει περιορίσει σημαντικά τις μετακινήσεις του πληθυσμού.

Ακυρώσεις εισιτηρίων, άδεια εστιατόρια είναι η εικόνα που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες.

Ταυτόχρονα τα ξενοδοχεία έχουν έρθει αντιμέτωπα με ακυρώσεις κρατήσεων και όπως όλα δείχνουν το τρίμηνο Μαρτίου- Μαίου θα είναι αρνητικό για τον κλάδο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό.

Το μεγάλο στοίχημα θα παιχθεί το τρίτο τρίμηνο του έτους που θα φανεί κατά πόσο θα χτυπηθεί ο τουρισμός στην πιο σημαντική περίοδο.

Αναστολή ΦΠΑ, ασφαλιστικών εισφορών και ενδεχομένως η νωρίτερα εφαρμογή μέτρων που έχουν θεσμοθετηθεί όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών βρίσκονται στην φαρέτρα της κυβέρνησης, χωρίς να είναι γνωστό εάν αυτά επαρκούν.

Είναι άγνωστο εάν η κυβέρνηση έχει προχωρήσει και σε δεύτερο σενάριο στην περίπτωση που τα προβλήματα οξυνθούν και γενικευθούν στο σύνολο της οικονομίας

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΡΑ

Προς το παρόν στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζουν την καταγραφή των αρνητικών επιπτώσεων που ασκεί η νόσος σε τουριστικές εισπράξεις, θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορές αλλά και στην ιδιωτική κατανάλωση.

Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στη λήψη στοχευμένων μέτρων και όχι οριζόντια μέτρα για την αντιμετώπισης των προβλημάτων και των πληγών που έχει ανοίξει η νόσος σε τουρισμό και ναυτιλία.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι πολλά εστιατόρια μειώνουν τις θέσεις φιλοξενίας ή αραιώνουν τα τραπέζια ως ένα μέσο προστασίας.

Αυτό συνδυαστικά με την πτώση της κίνησης έχει επιφέρει σημαντικό χτύπημα στον τζίρο των επιχειρήσεων, άρα και στον ΦΠΑ που εισπράττει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, τα μέτρα θα ανακοινώνονται κατά περίπτωση, ενώ προηγείται η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, όπως π.χ. η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω της αναστολής πληρωμής ΦΠΑ. Άλλα μέτρα που εξετάζονται είναι άτοκα δάνεια, έκτακτες επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό, επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών κ.ά.

Οι παρεμβάσεις θα αφορούν τρία επίπεδα: τις περιπτώσεις λήψης αναγκαστικών μέτρων, όπως π.χ. υποχρεωτικό κλείσιμο καταστημάτων και κινηματογράφων σε νομούς και περιοχές με κρούσματα, τα μέτρα σε κλαδικό-τοπικό επίπεδο και τα μέτρα για το σύνολο της οικονομίας.

Οι συσκέψεις θα είναι τακτικές το επόμενο διάστημα ενώ το οικονομικό επιτελείο θα συνεχίσει τις επαφές με κλάδους της οικονομίας που πλήττονται από τη νόσο.

Η ανακοίνωση των πρώτων μέτρων στήριξης αναμένεται να γίνει σήμερα το μεσημέρι στις 12.30 από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, από κοινού με την ηγεσία των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    9 Μαρτίου 2020

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία