Πάτρα: Τι σενάρια εξετάζει η τοπική εκκλησία για τις μέρες του Πάσχα

Το Πάσχα πλησιάζει, οι συναθροίσεις απαγορεύονται και η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, έστω και ύστερα από τις πιέσεις που ασκήθηκαν προς την Εκκλησία και τον κλήρο, ήταν ξεκάθαρη: Ματαιώνονται οι Θείες Λειτουργίες.

Έτσι και αλλιώς η προσέλευση του κόσμου, στους Χαιρετισμούς, πριν δηλαδή από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ήταν περιορισμένη με όλα αυτά που γίνονται με τον φονικό ιό που μπήκε στην ζωή μας.

Ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος ήταν αυτός που στην αρχή, μη έχοντας προφανώς αντιληφθεί τι γίνεται με το θέμα του κορωνοϊού είχε καλέσει τον κόσμο στις εκκλησίες, ζητώντας όμως να παρθούν προστατευτικά μέτρα και από τους ηλικιωμένους να προσευχηθούν στο σπίτι τους.

Για τη στάση του αυτή είχε μάλιστα δεχθεί αρνητική κριτική, κάτι σπάνιο αφού από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα ηνία της τοπικής εκκλησίας έχει κερδίσει την κοινή γνώμη με το έργο του και με τον μετριοπαθή χαρακτήρα του.

Στη συνέχεια βέβαια βλέποντας την κατάσταση που διαμορφώνεται κάλεσε άπαντες να προσευχηθούν από το σπίτι τους. Η ουσία, ωστόσο, για τη τοπική εκκλησία του όλου ζητήματος βρίσκεται αλλού.

Να μπορέσουν οι πιστοί να γιορτάσουν το Πάσχα κοντά στην εκκλησία. Κάτι που όμως πλέον δεν είναι και τόσο πιθανό. Το Πάσχα φέτος είναι στις 19 Απριλίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς η πανδημία εκείνο το χρονικό διάστημα θα βρίσκεται σε έξαρση.

Είναι αρκετά απίθανο οι πιστοί να περάσουν τη Μεγάλη Εβδομάδα στις εκκλησίες φέτος. Ωστόσο, στην τοπική εκκλησία εξετάζονται από τώρα ορισμένες εναλλακτικές λύσεις για να φέρουν τον κόσμο τουλάχιστον αυτή την χρονική περίοδο που είναι ιερή για τη θρησκεία μας και τον λαό μας, κοντά της.

Ένα από τα σενάρια που έχουν τεθεί είναι και αυτό της τέλεσης των λειτουργιών για τις μέρες του Πάσχα σε εξωτερικούς χώρους, όμως αυτό μάλλον έρχεται σε αντίθεση με το μέτρο της απαγόρευσης των μαζικών συναθροίσεων.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών για το Πάσχα θα είναι σε συνάρτηση με αυτές της Ιεράς Συνόδου.


Πηγή