Πάτρα: Νέος Γολγοθάς η κρίση του κορωνοϊού για τους ιδιοκτήτες περιπτέρων

Τον δικό τους Γολγοθά βαδίζουν οι επαγγελματίες περιπτέρων στην Πάτρα, εν μέσω της πανδημίας.

Μιλάμε για έναν κλάδο που χτυπήθηκε όσο κανείς από την οικονομική κρίση και ήρθε η νέα κρίση του κορωνοϊού για να αποτελειώσει ότι είχε απομείνει.

Τα περίπτερα μπορεί να παραμένουν ανοικτά, αφού δεν υπάρχει καμία κυβερνητική εντολή για να κλείσουν, όμως είναι και αυτά σε έναν από τους ΚΑΔ που έχουν πληγεί από την πανδημία με τους ιδιοκτήτες τους να ευελπιστούν ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την ένταξη τους στο επίδομα των 800 ευρώ να υλοποιηθούν.

Άλλωστε, τα περισσότερα από τα περίπτερα, επέλεξαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους βλέποντας ότι δεν υπήρχε τίποτα για να κυκλοφορεί στους δρόμους και ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος για να κάθονται από το πρωί έως το βράδυ με την ελπίδα της αναμονής ενός πελάτη.

Έτσι πολλά από τα κεντρικά περίπτερα της Πάτρας έκλεισαν στο διάστημα της πανδημίας ή επέλεξαν να ανοίξουν συγκεκριμένες ημέρες και όχι καθημερινά. Έμειναν ανοικτά κυρίως στα περιφερειακά που είχαν κάποια κίνηση.

Όμως σε κάθε περίπτωση η μείωση του τζίρου τους πάνω από 80% είναι ένας κανόνας ακόμα και για αυτά που βρίσκονται σε εμβληματικά και χαρακτηριστικά σημεία της Πάτρας.

Ένα πάντως από τα μέτρα που τους ξεσήκωσε ως κλάδος ήταν αυτό με την πώληση των εφημερίδων και των εντύπων στα σούπερ μάρκετ. «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί πάρθηκε μία τέτοια απόφαση» μας έλεγε γνωστός περιπτεράς της Πάτρας.

«Εμείς δεν ήμαστε ανοικτοί για να δώσουμε εφημερίδες στον κόσμο; Αυτό είναι ένα χτύπημα κατά της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και ως κλάδος είναι μα χαριστική βολή στο κομμάτι των εφημερίδων και των περιοδικών που στις καλές εποχές ήταν ένα μέρος του μεροκάματου μας».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα περίπτερα της Πάτρας πριν από την κρίση του 2008 ήταν 337 συνολικά. Πλέον έφτασαν να είναι μόλις 119. Μένει να δούμε κατά πόσο θα λιγοστέψουν με την νέα κρίση που δείχνει να έρχεται.


Πηγή