Υπαρκτός ο κίνδυνος διασποράς στα πρώην εργοστάσια της παραλιακής της Πάτρας

Η υγειονομική «βόμβα» που έσκασε στο Κρανίδι με τα κρούσματα κορωνοϊού σε μετανάστες, φέρνοντας από έξω τον ιό, θορύβησε και την κοινωνία της Πάτρας.

Στην αχαϊκή πρωτεύουσα μπορεί να μην έχουμε κάποια οργανωμένη δομή μεταναστών προσφύγων, όμως τα πράγματα ίσως να είναι ακόμα πιο επικίνδυνα για μας, αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν 160 άτομα που αυτή τη στιγμή στην ουσία είναι άστεγα.

Μιλάμε για τους αποκαλούμενους παράτυπους ή οικονομικούς μετανάστες που βρίσκονται στην εγκαταλελειμμένη ζώνη των πρώην εργοστασίων της Πάτρας.

Το μέλος της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών, σχολιάζοντας το ομαδικό κρούσμα στο Κρανίδι τονίζει:

«Έχουν ακουστεί πολλά για το πώς μπήκε ο ιός από έξω στην δομή φιλοξενίας, όμως, το θέμα δεν είναι αυτό. Η ουσία βρίσκεται αλλού και έχει να κάνει με το τι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Συμβαίνει το εξής παράλογο: Φιλοξενούνται από την χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι δεκτοί στο σύστημα υγείας, με βάση τους κανόνες που έχει ορίσει η κυβέρνηση».

Στην Πάτρα, σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, παραμένει πάντα επικίνδυνο ένα ομαδικό κρούσμα στους μετανάστες που ζουν σαν τα "ποντίκια" στην παραλιακή ζώνη της πόλης.

Όπως τονίζει, ο κύριος όγκος από αυτούς μένει στο πρώην Λαδόπουλο, άλλοι στην Πειραϊκή Πατραϊκή και υπάρχει και μία άλλη πιο μικρή ομάδα μεταναστών που ζει στο ετοιμόρροπο κτίριο του παλιού Τελωνείου.

Και στις τρεις περιπτώσεις οι συνθήκες υγιεινής είναι τουλάχιστον άθλιες, ενώ αν δεν υπήρχαν οι αλληλέγγυοι και η βοήθεια του δήμου, οι άνθρωποι αυτοί θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα ασιτίας.

Στο πλαίσιο αυτό η Κίνηση συνεχίζει τη συγκέντρωση τροφίμων και τη διανομή όχι μόνο στους άστεγους μετανάστες, αλλά και σε αυτούς που μένουν σε σπίτια, έχοντάς τα μισθώσει, καθώς στις μέρες τις καραντίνας έχουν έρθει και αυτοί σε δεινή, οικονομικά, θέση.


Πηγή