ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ | Τα αναπάντητα και τα δύσκολα ερωτήματα για το επόμενο 15 ήμερο στην αγορά εργασίας

Μέχρι ώρας οι κοινή γνώμη μόνο θετικά σχόλια έχει να πει για την κυβέρνηση και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σε όλη την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Όμως το τελευταίο διάστημα παρατηρείτε μια στασιμότητα και αναρωτιόμαστε εάν οφείλετε στην κόπωση ή στην οικονομική αδυναμία για περεταίρω μέτρα προστασίας τις εργασίας . Πιστεύουμε πως το επόμενο 15ήμερο είναι το πιο κρίσιμο για την διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στο εργασιακό τοπίο. Και πολύ φοβόμαστε, πως εάν δεν θα αλλάξουν οι συνθήκες στην αγορά εργασίας θα δημιουργηθεί ένα ντόμινο κλεισίματος επιχειρήσεων και μαζικών απολύσεων. Θα προσπαθήσω καταγράψω τις σοβαρές πλέον εκκρεμότητες οι οποίες υπάρχουν στην αγορά εργασίας και ταλανίζουν τους επιχειρηματίες και εργαζόμενους και ταυτόχρονα θα προτείνω μέτρα βοήθειας των εργαζομένων.

  • Τα εργαλεία επιδότησης της μειωμένης απασχόληση, τα οποία ως ώρας απουσιάζουν από το τραπέζι των επιχειρηματικών σχεδιασμών .

Για το προσωπικό ασφαλείας: Περιμένουμε ως ώρας η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να ξεκαθαρίσει τι ισχύει τελικά με τη διάταξη του Προσωπικού Ασφαλείας και αν μπορούν να ενταχθούν οι επιχειρήσεις που είτε επαναλειτουργούν είτε είναι πληττόμενες και ολοκληρώνεται η αναστολή εργασίας των εργαζομένων τους . Για το πρόγραμμα SURE: Όλες οι προφορικές κυβερνητικές εξαγγελίες που υπήρξαν για το πρόγραμμα Sure στο οποίο θα μπορούσαν να ενταχθούν χιλιάδες επιχειρήσεις της εστίασης και θα μπορούσαν να μειώσουν έως και 50% τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων οι οποίοι θα λάμβαναν από το κράτος μια επιδότηση της τάξεως του 60% των απωλεσθέντων αποδοχών. Και στο τέλος, το εργοδοτικό κόστος θα μειωνόταν στο 50% ενώ η απώλεια χρημάτων για τον εργαζόμενο θα άγγιζε το 20% ενώ αυτός θα δούλευε τον μισό χρόνο , δεν διευκρινίζετε ο χρόνος εφαρμογής του.

  • 2. Η ρήτρα διατήρησης προσωπικού που δεν αναφέρθηκε επίσημα ποτέ!

Όλοι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που ανοίγουν με κρατική απόφαση είναι κυριολεκτικά στον αέρα καθώς δεν υπάρχει καμία ρήτρα διατήρησης του προσωπικού για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική απόφαση. Απλά , ο εργοδότης, νομιμοποιείται να προβεί σε απολύσεις από την πρώτη μέρα λειτουργίας της επιχείρησής του Όμως για τις επιχειρήσεις που χαρακτηρίστηκαν πληττόμενες εκεί υπάρχει η ρήτρα διατήρησης για 45 ημέρες μετά τη λήξη της αναστολής. Πρόταση : 1. Προσθήκη ρήτρας διατήρησης του προσωπικού για 45 ημέρες με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για άλλες 45 ημέρες.

  1. 2. Επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 3 μήνες για κάθε νέα πρόσληψη εργαζομένου σε επαναλειτουργούσα η πληττόμενη επιχείρηση , με την προϋπόθεση της απαγόρευσης απολύσεων για αντίστοιχο διάστημα.
  2. Για όλες τις επαναλειτουργούσες και πληττόμενες επιχειρήσεις να υπάρξει άμεση απελευθέρωση της διάταξης του Προσωπικού Ασφαλείας με αντίστοιχη κρατική επιδότηση των απολεσθέντων αποδοχών των εργαζομένων.
  • 3. Για την άδεια ειδικού σκοπού

Ενώ έχει κλείσει και η μισθοδοσία Απριλίου , όλες οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν τόσο για τον μήνα Μάρτιο όσο και για τον μήνα Απρίλιο να πληρώσουν το 1/3 της άδειας ειδικού σκοπού που βαρύνει το κράτος ,ενώ κανείς δεν ξέρει πότε θα επιστραφούν αυτά τα χρήματα στα ταμεία των επιχειρήσεων.

  • Για το δώρο Πάσχα

Με τις αρχικές εξαγγελίες γινόταν λόγο για πληρωμή του Δώρου Πάσχα που αφορά το διάστημα αναστολής από το κράτος, άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες που λένε ότι αρχικά την διαφορά θα την καταβάλλει ο εργοδότης και μετά θα έχει λαμβάνειν απ το κράτος.

  • 5.Με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους τις θα γίνει; :

Ακούγονται πολλές φωνές ξενοδόχων που αναφέρουν πως την τρέχουσα περίοδο δεν θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους σε αυτή την περίοδο, τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι του ξενοδοχειακού κλάδου που θα μείνουν χωρίς εισόδημα. Η άρνηση αυτών των ξενοδόχων να μην λειτουργήσουν την τρέχουσα σεζόν, θα επηρεάσει αρνητικά και άλλους κλάδους ,όπως οι μεταφορές ,οι εφοδιαστικές αλυσίδες, καθώς και οι επισιτιστικές επιχείρησης κ.τ.λ. Επίσης πρέπει να σημειώσω πως πολύ ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι άνεργοι από πέρσι των Σεπτέμβριο. Με όλους αυτούς τους εργαζομένους τι θα γίνει, με ποιο εισόδημα θα ζήσουν τον χειμώνα που έρχεται αυτοί και οι οικογένειες τους; Άμεσα πρέπει να ενημερωθούν πως σκάφτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Πρόταση :1 Για τους εργαζόμενους στα επισιτιστικά καταστήματα ,να υπάρξει 3μηνη επέκταση αναστολής εργασία στο 50% του προσωπικού τους.

  1. Να δοθεί επιδότηση των 534€ σε όλους τους άνεργους ξενοδοχοϋπαλλήλους από 1η Ιουνίου, Στο μέτρο αυτό να ενταχθούν αυτόματα όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας που απασχολήθηκαν την περσινή χρονιά και είχαν συμπληρώσει 100 ημέρες ασφάλισης στον προηγούμενο εργοδότη τους.
  • 6. Το εργόσημο εκτός επιδότησης.

Για τους εργαζομένους, που αμείβονται και ασφαλίζονται με εργόσημο , οι περιστασιακά απασχολούμενοι δεν έχει υπάρξει καμία κρατική πρόνοια

  • Όπως οι περιστασιακά απασχολούμενοι στη μουσική κάλυψη ιδιωτικών εκδηλώσεων και συνεστιάσεων που αμείβονται με την ώρα ή την ημέρα και δεν απασχολούνται ως υπαλληλικό προσωπικό εταιρείας ή ως μέλη εταιρείας
  • Το κατ’ οίκον απασχολούμενο προσωπικό
  • Οι διανομείς διαφημιστικών εντύπων
  • Οι απασχολούμενοι στην προώθηση καταναλωτικών προϊόντων σε πολυκαταστήματα

Με τους εργαζομένους αυτούς τι θα γίνει ; Η κυβέρνηση πρέπει να κερδίσει χρόνο σε αυτή την μεγάλη μάχη ώστε να φτάσουμε όλοι στο 2021, είναι ώρα ευθύνης για όλους μας ,τράπεζες, επιχειρήσεις , στελέχη επιχειρήσεων – ώρα κοινωνικής ευθύνης. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ Γ. ΝΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ Πρόεδρος ΕΛΦΕΖ


Πηγή