Ηλεία: Στο… φάσμα της καταστροφής οι καρπουζοπαραγωγοί!

Σε απόγνωση ζητούν ουσιαστική στήριξη – Ώριμα τα καρπούζια, θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση…

Μετά το «χτύπημα» που δέχτηκαν οι πατατοπαραγωγοί του νομού, «σειρά» στην… καταστροφή παίρνουν οι καρπουζοπαραγωγοί, οι οποίοι βλέπουν την παραγωγή τους να παραμένει στα χωράφια, μιας και παραγγελίες από το εξωτερικό δεν υπάρχουν ούτε για… δείγμα!

Η κρίση που επέφερε ο κορονοϊός συνέβαλλε δραματικά να μην γίνονται παραγγελίες, ακόμα και από χώρες, όπως η Ιταλία και η Γερμανία που άλλες χρονιές ήδη είχαν ξεκινήσει να παραλαμβάνουν χιλιάδες τόνους από τους καρπουζοπαραγωγούς του νομού μας.

Τη στιγμή που οι παραγωγοί είχαν φυτέψει πριν την πανδημία του κορονοϊού, με ότι αυτό συνεπάγεται σε έξοδα, ήρθε τις προηγούμενες μέρες να φανεί το μέγεθος της όλης κρίσης και για το συγκεκριμένο προϊόν, σε μια περίοδο που οι αγρότες δεν έχουν ευνοηθεί στο ελάχιστο με μέτρα στήριξης από την Κυβέρνηση.

Είναι ενδεικτικό ότι το κόστος για καλλιέργεια ανά στρέμμα κυμαίνεται στα 800 ευρώ και οι παραγωγοί στην παρούσα φάση, με τα καρπούζια στα χωράφια να «περιμένουν» το τελειωτικό «χτύπημα» από ενδεχόμενο καύσωνα, βρίσκονται σε ένα από τα μεγαλύτερα αδιέξοδα και βέβαια στο φάσμα της πλήρους οικονομικής τους κατάρρευσης. Και για ένα προϊόν, που είναι επάξια από τα καλύτερα της Ευρώπης και δεν έχει ζήτηση.

Ο παραγωγός και μέλος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Γιώργος Αχαμνός, φυτεύει καρπούζι σε έκταση περίπου 200 στρεμμάτων, μίλησε στην εφ. «Πατρίς της Κυριακής» για την καταστροφή που βλέπει να έρχεται, παρότι πριν από ένα 10ήμερο οι ενδείξεις ήταν σχετικά ευνοϊκές, στο μέτρο του δυνατού σε συνάρτηση με την κρίση που επέφερε ο κορονοϊός.

Στα αζήτητα…

«Τα καρπούζια αυτή την περίοδο είναι μέσα στην ακμή τους. Ξεκινήσαμε καλά, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε μεγάλη απαξία. Είναι στα αζήτητα. Δεν «φεύγουν» αυτοκίνητα. Έπρεπε να «φεύγουν» τουλάχιστον 500 αυτοκίνητα από την Ηλεία και «φεύγουν» 20 με 30.

Όλη η κρίση με τον κορονοϊό μας επηρέασε. Υπάρχουν αγρότες που καταστράφηκαν εντελώς. Κι αυτοί που είχαν πατάτες και αυτοί που έχουν καρπούζια θα πάνε φυλακή! Το προϊόν μένει στα χωράφια. Υπάρχουν άνθρωποι που φρεζάρουν τα χωράφια με άκοπα καρπούζια.

Μιλάμε για ζημιά που έχει να κάνει με αξία ανά στρέμμα 800 ευρώ και πλέον. Δεν υπάρχει καν παραγγελία, όχι παραγγελίες. Όλη η Ευρώπη. Δεν ζητάνε καρπούζια. Αυτό έγινε αυτή την εβδομάδα, ενώ είχαμε ξεκινήσει σχετικά καλά, αλλά ήταν τα λίγα. Όταν πήγαμε να φουλάρουμε, τώρα την περίοδο που θα ζήταγε όλη η Ευρώπη, τίποτα! Η ζημιά είναι τεράστια…», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Που είναι τα μέτρα;…

Ο κ. Αχαμνός εκφράζει την δυσφορία με την απουσία μέριμνας, έστω και με κάποια μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου, τη στιγμή μάλιστα που τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και διαφαίνεται ότι θα αυξηθούν κι άλλο:

«Η Κυβέρνηση στήριξε εργαζόμενους και άλλους επαγγελματίες. Τα πήρανε. Ο αγρότης δεν ζητάει να πάρει επίδομα επιπλέον. Να πληρώσει τα έξοδα του. Πρέπει ο Βορίδης ως υπουργός να «σκύψει» το κεφάλι και κάτι να κάνει. Γιατί εμείς δεν τα φυτέψαμε μετά τον κορονοϊό. Είχαμε κάνει την προεργασία και είχαμε φυτέψει τα καρπούζια πριν γίνει το μπλακ – άουτ το μεγάλο.

Θα έχουμε συνέχεια για αυτό το μεγάλο θέμα, συγκεντρώσεις αγροτών και θα δούμε τι θα κάνουμε. Για αυτή τη χρονιά στον νομό Ηλείας έρχεται τώρα η ολική καταστροφή. Μια από τις πατάτες και μια τώρα από τα καρπούζια…».

Αντίστροφη μέτρηση στα χωράφια…

Ο κ. Αχαμνός τονίζει ενδεικτικά, φέροντας παράδειγμα έναν μεγάλο αγοραστή που είναι η Ιταλία, ότι εκεί που άλλες χρονιές θα προμηθεύονταν 90.000 τόνους καρπουζιού, ζήτημα είναι αν θα φτάσει στους 1.000 τόνους, κρούοντας παράλληλα τον «κώδωνα του κινδύνου», ότι σε λίγες μέρες, αλλά και σε ενδεχόμενο καύσωνα, το προϊόν που παραμένει στα χωράφια θα καταστραφεί:

«Κάποια καρπούζια πήρανε οι Ρουμάνοι και τέλος. Και αυτές οι χώρες, όχι μόνο θέλουν φθηνά καρπούζια, αλλά αν γίνεται να τους πληρώσεις κιόλας. Για τόσο χαμηλές τιμές μιλάμε.

Η Ιταλία, για παράδειγμα που είναι από τους κύριους αγοραστές και έπαιρνε περίπου 90.000 τόνους, τώρα τίποτα. Να πάρει 1.000 τόνους; Ούτε η Γερμανία ζητάει. Όλες οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης δεν ζητάνε τίποτα.

Και μιλάμε για το καρπούζι από την Ηλεία, που είναι από τα καλύτερα καρπούζια της Ευρώπης. Όταν μπαίνουν τα ελληνικά στις αγορές, σταματάνε και του Μαρόκου και της Ισπανίας.

Τώρα έχουμε πρόβλημα ότι τα καρπούζια στα χωράφια αρχίζουν να παραγίνονται. Όταν φτάσει στο 100% και γίνει, μετά αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Έχουν ωριμάσει, είναι κατακόκκινα. Ευτυχώς που δεν έχουμε καύσωνα, για να τα κάψει σε δύο μέρες.

Δεν ελπίζουμε σε τίποτα τώρα. Ο αγρότης δεν υπάρχει πλέον…».


Πηγή