Κουρούτα: Από φέτος… «πάμε Κάμπινγκ» και του χρόνου Γαλάζια Σημαία!

ΓΙΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ & ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΚΟΥΡΟΥΤΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ..

Ότι από κατά τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν και συγκεκριμένα από 1η Ιουλίου το Δημοτικό Κάμπινγκ Κουρούτας θα μπορεί να λειτουργήσει, γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ακινήτων Δήμου Ήλιδας κ. Χρήστος Παλυβός.

Ο κ. Παλυβός παραχώρησε χθες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος αρχικά στους λόγους που φέτος η Γαλάζια Σημαία δεν θα κυματίζει στην Κουρούτα, αλλά και δεσμευόμενος ότι η Εταιρεία Ακινήτων θα κάνει ότι είναι δυνατόν να υπάρχουν εκείνες οι συνθήκες, ώστε από του χρόνου ο δήμος Ήλιδας να κερδίσει και πάλι αυτή την διάκριση, που είχε επί 20 και πλέον χρόνια, ζητώντας παράλληλα την βοήθεια των πολιτών, τους οποίους κάλεσε να προστατεύουν το περιβάλλον και να μην μολύνουν τα αρδευτικά κανάλια, που έτσι κι αλλιώς καταλήγουν στην θάλασσα…

Δεν παρέλειψε, πάντως, να τονίσει ότι η φετινή απώλεια της Γαλάζιας Σημαίας, «δεν έγινε με υπαιτιότητα της τωρινής δημοτικής αρχής, αλλά της προηγούμενης»…

Διετής παραχώρηση
για Δημοτικό Κάμπινγκ…

Σχετικά με την επαναλειτουργία του κατασκηνωτικού κομματιού του Δημοτικού Κάμπινγκ, ενημέρωσε ότι χθες η ΕΤΑΔ γνωστοποίησε ότι αύριο θα αποστείλει προς υπογραφή διετή σύμβαση παραχώρησης για όλο τον χώρο. Το κατασκηνωτικό κομμάτι θα το λειτουργήσει ο δήμος μέσω της Εταιρείας Ακινήτων, ενώ για τις άλλες δομές θα βγουν προκηρύξεις, επίσης διετούς διάρκειας.

Ο δήμος Ήλιδας χρωστά στην ΕΤΑΔ το ποσό των 63.000 ευρώ, από χρήσεις παλαιότερων ετών, ωστόσο έχει ληφθεί σχετική απόφαση να καταβληθεί το ποσό και να «προχωρήσει» η διετής παραχώρηση.

«63.000 ευρώ χρωστά ο δήμος Ήλιδας στην ΕΤΑΔ. Επειδή δεν είχαν υπογραφεί πρωτόκολλα όπως για παράδειγμα το 2017, ζητήσαμε να μας κάνουν αγωγή, την φέραμε την αγωγή στο δημοτικό συμβούλιο, καταργήσαμε την δίκη και δεχόμαστε να πληρώσουμε τις 63.000 ευρώ.

Την Πέμπτη το μεσημέρι θα έχουμε την σύμβαση παραχώρησης στα χέρια μας για 2 χρόνια. Το Δημοτικό Κάμπινγκ Κουρούτας ως κατασκήνωση θα το δουλέψει ο δήμος. Ήδη έχουμε καθαρίσει τον χώρο, κατά 90% και χρειάζεται κάποιες παρεμβάσεις όπως σε υδραυλικά κ.α.

Πιστεύω ότι 1η Ιουλίου που θα ανοίξουν τα κάμπινγκ, εμείς θα είμαστε έτοιμοι. Οι άλλες δομές στο χώρο του Κάμπινγκ, θα βγουν σε δημοπρασία για 2 χρόνια, δηλαδή μέχρι Δεκέμβριο 2021.

Τις επόμενες μέρες θα γίνει η τοποθέτηση των δύο seatrack– σε Κουρούτα και Αγία Μαρίνα – και θα τοποθετηθούν και οι πύργοι ελέγχου για τους ναυαγοσώστες, που θα ξεκινήσουν κι αυτοί από 1η Ιουλίου. Θα είμαστε έτοιμοι», επεσήμανε ο κ. Χρ. Παλυβός.

Με εξαιρετικής ποιότητας νερά…
η Γαλάζια Σημαία

Όσον αφορά στο θέμα της Γαλάζιας Σημαίας, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ακινήτων Δήμου Ήλιδας, τόνισε: «Για Γαλάζια Σημαία έχουν γίνει μετρήσεις στα νερά της Κουρούτας 2016-2017-2018 και 2019. Ήταν κατάλληλα τα νερά, αλλά δεν ήταν εξαιρετικής ποιότητας, ώστε να πάρουμε την Γαλάζια Σημαία.

Ήταν αυξημένο το ποσοστό σε κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκο, πιθανόν από τα νερά που κατέληγαν στην θάλασσα, πιθανόν από τα κανάλια.

Εμείς, σαν νέα δημοτική αρχή, φροντίσαμε να έχουμε τις μετρήσεις από πολύ νωρίς: στις 25 Μαΐου είχαμε την πρώτη μέτρηση στην Κουρούτα από την εταιρεία Υδάτων από τα Γιάννενα: έβγαλε εντερόκοκκο σε ποσοστό 10% που είναι εξαιρετικό και κολοβακτηρίδια 0%.

Στο ίδιο σημείο και μια άλληπιστοποιημένη εταιρεία έκανε παράλληλη μέτρηση, την οποία έβαλε η Εταιρεία Ακινήτων και μας έβγαλε κολοβακτηρίδια 3% και εντερόκοκκο 2%. Εξαιρετικό ποσοστό και σε αυτή την μέτρηση.

«Θα κάνουμε τα πάντα…»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Παλυβός είπε: «Θα ήθελα να πω και εκ μέρους της Εταιρείας Ακινήτων ότι εμείς θα κάνουμε τα πάντα. Θα φροντίσουμε να έχουμε και το χώρο της Κουρούτας στην παραλία καθαρό. Θα φροντίσουμε να έχουμε κάδους ανακύκλωσης, κάδους για γυαλί, θα τοποθετηθούν καλαθάκια σε διάφορα σημεία και θα ζητήσουμε σε αυτό και την βοήθεια των καταστημάτων.

Επειδή η Κουρούτα είναι γεωργική περιοχή, θα παρακαλούσα αυτούς που ποτίζουν να μην κάνουν αλόγιστη χρήση του νερού. Γιατί τα υπολείμματα από τα χωράφια καταλήγουν στα κανάλια και άρα στη συνέχεια θα πάνε στην θάλασσα και κάποια στιγμή θα έχουμε πρόβλημα.

«Ακούγεται για βοθρολύματα…»

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Ακινήτων αναφέρθηκε και σε όσα ακούγονται επί χρόνια, ότι δηλαδή κάποιοι αφήνουν βοθρολύματα σε κανάλια και άλλα σημεία, με αποτέλεσμα αυτά να καταλήγουν στην θάλασσα: «Γίνονται και κάποια άλλα πράγματα, αλλά δεν μπορώ να μιλήσω για αυτά, γιατί δεν έχω στοιχεία. Θα πρέπει να μην αδειάζουν στα κανάλια βοθρολύματα, γιατί κάτι τέτοιο ακούγεται, αλλά δεν έχω στοιχεία για αυτό. Εμείς εκεί θα δώσουμε μια βάση, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.

Η επόμενη μέτρηση έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιουνίου πάλι από την εταιρεία των Ιωαννίνων και από αυτή που έχουμε βάλει εμείς ως Εταιρεία Ακινήτων. Θα είμαστε «άγρυπνοι φρουροί», να πάρουμε του χρόνου την Γαλάζια Σημαία. Αν τα νερά φέτος είναι καθαρά, το 2021 θα έχουμε και πάλι την Γαλάζια Σημαία, την οποία χάσαμε μετά από 20 χρόνια και αυτό δεν ήταν με υπαιτιότητα της τωρινής δημοτικής αρχής, αλλά της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Ήταν στα όρια ποιότητας καλού νερού, που σημαίνει ότι για τον λουόμενο δεν υπήρχε πρόβλημα, αλλά για την Γαλάζια Σημαία απαιτούνται εξαιρετικής ποιότητας χαρακτηρισμένα νερά με βάση τα δείγματα και τώρα είμαστε σε αυτό το στάδιο και θέλω να πιστεύω ότι θα το διατηρήσουμε και με την βοήθεια των πολιτών και δεν μιλάω μόνο για την περιοχή της Κουρούτας, αλλά όλη την παραλιακή ζώνη».


Πηγή