Οι αιωνόβιες ελιές της Αχαΐας που δεν συγκίνησαν την Πάτρα και κατέληξαν στην Ιερά Οδό

Το ξέραμε, αλλά πλέον το μάθαμε και μέσα από τα αθηναϊκά ΜΜΕ.

Οι αιωνόβιες ελιές που φύτευσε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ο Δήμος Αθηναίων στα παρτέρια της Ιεράς Οδού, προέρχονται από την Αχαΐα και συγκεκριμένα από την περιοχή της Αιγιάλειας.

Πρόκειται για δέντρα που κόπηκαν από τις περιοχές εκείνες της Αχαΐας από τις οποίες περνούσε η χάραξη του σύγχρονου τρένου και μεταφυτεύονται σε δήμους και φορείς που έχουν εκφράσει το ανάλογο ενδιαφέρον.

Όπως για παράδειγμα ο Δήμος Αθηναίων που για λόγους επικοινωνιακούς επέλεξε να τα μεταφυτεύσει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, δείχνοντας ότι συμμετέχει με έμπρακτο τρόπο στη γιορτή.

Επί της ουσίας τώρα η Ιερά Οδός με τις 30 ελιές που θα μεταφυτευτούν σε πρώτη φάση στα παρτέρια και τις υπόλοιπες που θα μπουν στις νησίδες, θα αλλάξει όψη προς το καλύτερο και θα βελτιωθεί αισθητικά.

Τα δένδρα μεταφέρθηκαν με την βοήθεια της «ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε.» από την περιοχή της Ακράτας, όπου πραγματοποιεί εργασίες και τα περισσότερα, έχουν ηλικία από 40 ως 60 χρόνια. Συνολικά 30 μεγάλες εντυπωσιακές ελιές φυτεύτηκαν σε παρτέρια της Ιεράς Οδού, ενώ θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, φυτεύσεις και στη νησίδα του δρόμου.

Οι αιωνόβιες ελιές της Αχαΐας που δεν συγκίνησαν την Πάτρα και κατέληξαν στην Ιερά Οδό

Στόχος του δήμου, είναι να μεταφυτευτούν περίπου 100 μεγάλες ελιές και στα επτά Δημοτικά Διαμερίσματα.

Συνολικά σε ολόκληρη την πόλη αναμένεται να έχουν φυτευτεί περισσότερα από 2.000 δέντρα εμπλουτίζοντας σημαντικά το πράσινο που τόσο ανάγκη έχουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αθήνας.

Το ερώτημα προκύπτει αυτόματα: Στην Πάτρα και στην Αχαΐα ενδιαφέρθηκε κανείς για αυτά τα δέντρα που έχουν εκτός των άλλων και ένα συμβολικό χαρακτήρα για το ελληνικό κλασικό πνεύμα.

Δεν θα μπορούσαν να δώσουν μία άλλη όψη σε πλατείες της Πάτρας ή σε κοινόχρηστους χώρους της; Απάντηση. Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς.

Μόνο το Πανεπιστήμιο Πατρών που προχώρησε σε μεταφυτεύσεις και έχει πλέον το δικό του ελαιώνα. Κανείς άλλος φορέας. Κατά συνέπεια τις χάσαμε τις ελιές, πατριώτες…


Πηγή