Το “κόσμημα” έξω από την Πάτρα που εγκαταλείφθηκε και έχει γίνει “ζούγκλα”

Στο παρελθόν ήταν μία από τις σημαντικότερες τουριστικές μονάδες σε κοντινή απόσταση από την Πάτρα.

Δεν είχε καν κτιστεί το Πόρτο Ρίο. Η Πάτρα δεν υπέθετε ότι θα μπορούσε να είναι τουριστικά ενδιαφέρουσα. Αλλωστε ο τουρισμός τότε, που κυρίως αποκαλείτο «παραθερισμός», αφορούσε κάποιους ξένους και ορισμένες προβεβλημένες περιοχές.

Σήμερα η εγκατάσταση, προκαλεί φόβο στους κατοίκους καθώς η πυκνή βλάστηση καθιστά την περιοχή ευάλωτη σε πιθανή πυρκαγιά. Πρόκειται για το πρώην ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αλεξάντερ Μπιτς» στα Αραχωβίτικα για το οποίο έχουν γίνει παρεμβάσεις από το συμβούλιο της τοπικής κοινότητας.

Οι διαφημίσεις στον Τύπο της εποχής το εμφάνιζαν ως «ξενοδοχείο κόσμημα στην αγκαλιά του Πατραϊκού». Στους υποψήφιους πελάτες το εμφάνιζαν ως υποδομή που διέθετε: «Μοναδική οργάνωσις, άριστος εξοπλισμός, ανέσεις», με μεγάλο εστιατόριο, αίθουσα δραστηριοτήτων, μπαρ, πισίνα και καθαρή θάλασσα.

«Μοντέρνο, σύγχρονο και εξυπηρετικό τουριστικό συγκρότημα μόλις 10 χιλιόμετρα από την Πάτρα» αναφερόταν στα πλεονεκτήματά του, αλλά και 203 χιλιόμετρα από την Αθήνα (καθώς στις αρχές της δεκαετίας του '70 οι κάτοικοι της πρωτεύουσας περιλαμβάνονταν στην αγορά που στόχευαν οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου) με τη νέα Πατρών Αθηνών, πάντως, να είναι στα τελειώματα…

Τα χρόνια πέρασαν και η τουριστική υποδομή είναι σήμερα υποθηκευμένη σε πιστωτικό ίδρυμα. Στη διοίκησή του έχει παρέμβει το συμβούλιο της τοπικής κοινότητας, ζητώντας να υπάρξει μέριμνα στο ακίνητο για λόγους ασφαλείας που συνίστανται αφενός στην πυκνή βλάστηση και αφετέρου στην ανεμπόδιστη είσοδο αγνώστων στους χώρους του πρώην ξενοδοχείου που είναι όμορο στο ρέμα «Βασιλακόπουλου», και έχει πρόσωπο επί της παλαιάς εθνικής οδού και επί της παραλίας.

Το θέμα έχει απασχολήσει το συμβούλιο των Αραχωβιτίκων σε τακτική συνεδρίαση με πρωτοβουλία της προέδρου Σοφίας Μητρούλια. Το σώμα ενημερώθηκε για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου και επισημάνθηκε μεταξύ άλλων ότι, «η μη λειτουργία του και η έλλειψη συντήρησης έχει δημιουργήσει μια εικόνα πλήρους εγκατάλειψης, με αποτέλεσμα η πυκνή αυτοφυής ξυλώδης βλάστηση και τα χόρτα να εμφανίζουν εικόνα «ζούγκλας», τόσο στους εσωτερικούς χώρους όσο και στην περιμετρική ζώνη και κυρίως προς την ΠΕΟ».

Συζητήθηκαν οι πτυχές του ζητήματος που αφορούν την ασφάλεια από πιθανή πυρκαγιά και την είσοδο σε αγνώστους, και αποφασίστηκε να γίνει παρέμβαση στο πιστωτικό ίδρυμα για τον καθαρισμό και την εξυγίανση του ακινήτου. Ζητούμενο για τους κατοίκους είναι να υπάρξει συνεχής και αδιάλειπτη φροντίδα στους χώρους του πρώην ξενοδοχείου.

πηγή: Πελοπόννησος

(Η φωτογραφία του εξωφύλλου είχε ανέβει στην σελίδα Patras Memories – Αναμνήσεις από την παλιά Πάτρα).


Πηγή