Ανδρίτσαινα: Έντονη η ανησυχία των κατοίκων για το ξενοδοχείο καραντίνας

«Θα μας αναγκάσουν
να φύγουμε από εδώ»

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Ανδρίτσαινας η απόφαση της κυβέρνησης να ορίσει ξενοδοχείο της περιοχής ως ξενοδοχείο καραντίνας για ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού.

Οι περισσότεροι κάτοικοι δεν βλέπουν με καλό μάτι αυτή την απόφαση (υπάρχουν βέβαια και κάποιες θετικές απόψεις γι’ αυτή την εξέλιξη) και φοβούνται ότι ένα πιθανό κρούσμα θα μηδενίσει κάθε τουριστική κίνηση.

Η εφημερίδα «Πατρίς» βρέθηκε στην ακριτική και πανέμορφη Ανδρίτσαινα και μίλησε με τους κατοίκους της περιοχής και για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα και οι απαντήσεις τους δείχνουν ότι πρέπει να δοθούν άμεσες λύσεις για το καλό και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, που μοχθεί για να παραμείνει στην περιοχή και να μην την εγκαταλείψει.

Μπαλκάμος Γιώργος, ιδιοκτήτης ξενώνα:
«Όταν άκουσα την είδηση για το ξενοδοχείο καραντίνας στην Ανδρίτσαινα ξαφνιάστηκα. Είναι δυσφήμιση για τον τόπο. Μόνο που ακούει ο άλλος ότι η Ανδρίτσαινα θα έχει ξενοδοχείο καραντίνας, δεν θα έρθει. Λένε ότι θα τους κλείσουν μέσα, δεν θα βγαίνουν έξω καθόλου. Ο ιδιοκτήτης που θα έρθει σε επαφή μαζί τους, δεν θα τους ψωνίσει; Ένα λάθος να κάνει και θα έχουμε διάδοση του κορωνοιού».

Δογάνης Δημήτριος, κάτοικος περιοχής:
«Δεν συμφωνώ καθόλου να έρθει το ξενοδοχείο της καραντίνας στην Ανδρίτσαινα. Είμαστε τόσοι λίγοι εδώ και είναι πάρα πολύ λίγοι οι νέοι που αν συμβεί αυτό θα φύγουν όλοι από δω και δεν θα μείνει απολύτως τίποτα. Από ολόκληρο το Νομό Ηλείας και τους φέρανε εδώ;».

Γκιουμές Γεώργιος, κάτοικος της περιοχής:
«Είμαι αντίθετος για το ξενοδοχείο της καραντίνας . Αυτό μας έλειπε. Θα είναι η χαριστική βολή για την κοινωνία μας και την οικονομία μας».

Σωτηρόπουλος Γεώργιος, κάτοικος της περιοχής:
«Δεν θέλω να έρθει εδώ το ξενοδοχείο της καραντίνας, θεωρώ ότι είναι οπισθοδρόμηση για την περιοχή. Να το πάνε κάπου αλλού και όχι να το φέρουν εδώ».

Βλαχάτσου Παναγιώτα, ιδιοκτήτρια καφετέριας στην Ανδρίτσαινα:
«Λένε ότι θα φέρουν εδώ για άτομα που θα έχουν συμπτώματα κορωνοιού, πιστεύω ότι είναι και αυτό άσχημο, γιατί ήδη είμαστε σε δύσκολη θέση, αν υπάρξει έστω ένα κρούσμα θα φύγουνε και οι μόνιμοι κάτοικοι».

Καρβούνη Χρύσα, ιδιοκτήτρια επιχείρησης:
«Δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά εδώ και έξι χρόνια στην Ανδρίτσαινα. Μας παίρνουν την τράπεζα, φέρνουν τώρα και το ξενοδοχείο καραντίνας. Θα έχουμε πρόβλημα. Έχουμε υποβαθμιστεί τελείως ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα το ξενοδοχείο αναφοράς. Βέβαια ο επαγγελματίας κάνει τη δουλειά του και καλά κάνει αφού θέλει να πάρει τα λεφτά. Τι θα κάνουμε όμως εμείς εδώ; Πρέπει κάποιος να δραστηριοποιηθεί, κάποιοι πρέπει να φωνάξουν γιατί ένα κρούσμα αν υπάρξει νέκρωσαν τα πάντα».

Σπυρογιάννουλας Διονύσιος, Γενικός Γραμματέας του συλλόγου Ανδριτσάνων:
«Μέσα σε όλα τα προβλήματα που έχουμε, τώρα θέλουν να φέρουν εδώ και το ξενοδοχείο καραντίνας. Αυτό πιστεύω ότι μάλλον θα δημιουργήσει πρόβλημα γιατί ποιος θα το φυλάει; Ελπίζω να λήξει το θέμα και να μην φέρουνε ανθρώπους εδώ».

Μιλτιάδης Γεωργακόπουλος , αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας Κρεστένων:
«Αιφνιδιαστήκαμε με την απόφαση της Κυβέρνησης. Κανείς δεν μας ειδοποίησε, δεν μας ενημέρωσε. Ποια μέτρα θα λάβουν για την μη διασπορά του ιού στην τοπική κοινωνία της Ανδρίτσαινας; Σε περίπτωση που φυσικά βρεθεί ένα κρούσμα. Θεωρώ απαράδεκτη τη στάση τους, να μην ενημερώσουν τη δημοτική αρχή, τους φορείς. Ξέρετε ότι το Πάσχα δεν ήρθε κανένας ετεροδημότης μετά την πρόταση του δήμου να μην μετακινηθεί κανένας. Καταφέραμε να μην έχουμε κανένα κρούσμα στην περιοχή μας. Από κει και πέρα θα πρέπει να σκεφτούν όλοι οι κυβερνώντες πως ένας άνθρωπος που έχει χαλάσει 1,5 εκατ. ευρώ, αφού μιλάμε ότι το ξενοδοχείο είναι ένα στολίδι για την περιοχή μας, αναγκάζεται να νοικιάσει τα δωμάτια του για 10 ευρώ».

Βώβος Παναγιώτης, κάτοικος Ανδρίτσαινας, κατάστημα με σιδερές κατασκευές:

«Δεν πρέπει να λειτουργήσει εδώ το ξενοδοχείο καραντίνας. Η Ανδρίτσαινα είναι δυστυχώς μία πονεμένη κατάσταση. Ότι δεν θέλουν τα άλλα μέρη όπως φυλακές, στην Ανδρίτσαινα τα φέρνουν. Όλο αυτό για μένα είναι δυσφήμιση για την περιοχή, εμείς έχουμε οικογένειες και παιδιά εδώ και άμα έρθουν αυτοί θα πρέπει να φύγουμε εμείς. Είμαι κάθετα λοιπόν αντίθετος για το ξενοδοχείο καραντίνας».

Τζίβας Θεόδωρος, πρόεδρος του Συμβουλίου της κοινότητας Ανδρίτσαινας:

«Αυτή η εξέλιξη, μας προκαλεί έντονο προβληματισμό. Το συμβούλιο κοινότητας έχει προγραμματίσει να κάνει κατεπείγουσα συνεδρίαση για αυτό. Δεν ξέρω αν μπορούμε να κάνουμε κάτι, παρόλα αυτά θα πάμε σε μία συνεδρίαση και με τους υπόλοιπους προέδρους των γειτονικών. Θεωρώ ότι είναι ένα αρνητικό στην ήδη πληγωμένη εικόνα της Ανδρίτσαινας και τουριστικά και κοινωνικά.».

Αγγελόπουλος Σάββας, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου και πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου: «Δεν θα είναι ξενοδοχείο νοσηλείας»

«Την απόφαση να λειτουργήσει εδώ το ξενοδοχείο για την καραντίνα τη βλέπω ως θετική, από πάρα πολλές πλευρές. Δεν θα είναι ξενοδοχείο νοσηλείας. Δηλαδή δεν θα έρθει κάποιο κρούσμα για να νοσηλευτεί, αλλά όποιος έχει ήπια συμπτώματα θα πάει εκεί για να ελεγχθεί από τους αρμόδιους ιατρούς, πάντα βάση του Υγειονομικού πρωτοκόλλου για να πάρει τις απαραίτητες ιατρικές οδηγίες. Όποιος πάει σε αυτό το ξενοδοχείο καραντίνας, δεν θα μπορεί να βγει εκτός, να πάει ούτε στους κοινόχρηστους χώρους. Δεν θα πάει δηλαδή για καφέ, για φαγητό και μετά θα ξαναγυρίσει πάλι στο δωμάτιο και θα μπει σε καραντίνα . Θα είναι αυστηρά κλειστός χώρος.

Όλα θα του προσφέρονται εντός δωματίου (φαγητό, πετσέτες κτλ). Και για να μην έχουμε σκορπισμένα κρούσματα σε όλη την περιοχή, έρχεται το κράτος και ειδικά ο ΕΟΔΥ και μαζεύει αυτά τα κρούσματα σε ένα ξενοδοχείο. Θα τα επιτηρεί αυστηρά και με ασφάλεια με την παρουσία αστυνομίας ή με κάποιον security.

Λόγω της πανδημίας το κράτος αναγκάζεται είτε να μας διαφυλάξει επικηρύσσοντας κάποια ξενοδοχεία, είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο μπορεί. Επίσης αυτός ο ξενοδόχος που είχε ρίξει τόσα εκατομμύρια στην περιοχή δεν πιστεύω να έχει συμφέρον για να κάνει αυτό, αφού το κάθε δωμάτιο θα επιδοτείται τη μέρα με 15 ευρώ. Το οικονομικό όφελος λοιπόν σαν πάρα πολύ μικρό απ’ ότι να δούλευε το ξενοδοχείο σε κανονικές συνθήκες. Επίσης για τις αντιδράσεις θέλω να πω ότι είναι άδικο αυτούς τους ανθρώπους να τους βλέπουν σαν λεπρούς. Εδώ δεν θα γίνει κάτι σαν Σπιναλόγκα. Δεν θα έρθουν οι λεπροί και θα τους βάλουμε στο περιθώριο. Κρούσμα μπορούμε να έχουμε οπουδήποτε. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη και να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους ανθρώπους όπως όλους στην καθημερινότητά μας, όχι σαν λεπρούς».


Πηγή